Dan D proti devetim NBA-jevcem

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.09.2023 06:05

Če Slovenija danes (14.10) premaga Avstralce, si bo zagotovila četrtfinale košarkarskega SP. A pozor - "kenguruji" so za Američani in Kanadčani tretji favoriti stavnic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemna Prepeliča in druščine doslej še nihče ni zmogel ustaviti, današnja zmaga pa bi bila odločilen korak proti četrtfinalu.
Reuters

Pred slovensko košarkarsko reprezentanco je na svetovnem prvenstvu dan D. Čeprav bo namreč v nedeljo ob 13.10 proti Nemčiji možnost popravnega izpita, si lahko danes ob 14.10 proti Avstraliji z zmago že zagotovijo četrtfinale, kar je tudi osnovni cilj čete Aleksandra Sekulića. A pozor: Avstralci so med glavnimi favoriti stavnic za osvojitev medalje. Tako najstarejša stavniška hiša na svetu William Hill kot slovenska Športna loterija jih uvrščata na tretje mesto, takoj za ZDA in Kanadčani, Slovenijo pa "šele" na sedmo.

Zakaj "kenguruji" kotirajo tako visoko, ni težko ugotoviti. V zasedbi imajo kar devet NBA-jevcev (Slovenija le Luko Dončića): Pattya Millsa (Atlanta), Matissa Thybulla (Portland), Joeja Inglesa (Orlando), Josha Greena, Danteja Exuma (oba Dallas), Jacka Whita (Oklahoma), Xavierja Cooksa (Washington), Dysona Danielsa (New Orleans) in Josha Giddeyja (Oklahoma). Prav slednji sodi med odkritja turnirja in je ob Dončiću glavni kandidat za zgodovinski prvi trojni dvojček na svetovnih prvenstvih. Na tekmi proti Finski se mu je približal s 14 točkami, devetimi skoki in osmimi podajami. Dončić je bil mejniku najbliže proti Zelenortskim otokom, ko je zbral 19 točk, devet podaj in sedem skokov.

Neporavnanih računov ne manjka

Kot najvišje uvrščena reprezentanca Oceanije na tem SP so si Avstralci že zagotovili vstopnico za olimpijske igre 2024 v Parizu. A s tem svojih tekmovalnih ciljev še zdaleč niso izpolnili. Ker so pred zmagama proti Finski (98:72) in Japonski (109:89) izgubili proti Nemčiji (82:85), jim v boju za četrtfinale teče voda v grlo. Zmaga proti Sloveniji je zanje nujna.

Reprezentanci sta doslej odigrali sedem medsebojnih dvobojev, vse med letoma 2010 in 2021. Štirikrat je slavila Slovenija, trikrat Avstralija. Ta je dvakrat poskrbela za precej slabe volje pri slovenskih ljubiteljih košarke. Prvič se je to zgodilo na SP 2014, ko so Avstralci v skupinskem delu tekmovanja namenoma izgubili proti Angoli, da bi se v četrtfinalu izognili ZDA. Zaradi tega je na Američane naletela Slovenija in po 76:119 tudi odletela s tekmovanja. Drugi neporavnani račun z Avstralci pa izhaja z olimpijskih iger v Tokiu 2021., ko so v medsebojnem boju za zgodovinsko bronasto medaljo zmagali s 107:93. Takrat je življenjsko partijo odigral Patty Mills, ki je dosegel kar 42 točk, čeprav je v takratnih NBA-sezonah v povprečju zbral po 11 točk na tekmo.

Zadržati jih pod 85 točkami

"Le kako bi lahko to pozabil? Spomnim se vsake akcije, vsakega koša. Jaz živim za košarko in takih stvari res ne morem pozabiti," Klemen Prepelič tudi iz takšnih izkušenj črpa motivacijo. "Ta tekma bo veliko bolj pomembna. Gre za vse ali nič. Zmaga nam zagotavlja četrtfinale, poraz pa nas močno oddalji od cilja. Zavedamo se, da ima Avstralija izjemno močno ekipo, a tudi mi iz tekme v tekmo igramo bolje. Če bomo tekmeca zadržali pod 85 točkami, imamo dobre možnosti za zmago," je dodal s povprečjem 17 točk na tekmo 20. strelec SP.

Prvi strelec turnirja je s 30 točkami na tekmo seveda Luka Dončić, novopečeni kapetan reprezentance. "To vlogo je vzel zelo resno. Vsako leto je boljši igralec in vedno prinese kaj novega. To je neka nova stvar pri njem, ki mu lahko pomaga tako v reprezentanci kot v klubu. Res se je resno lotil te vloge kapetana. Na tak način želi manifestirati vse skupaj na tekmah in biti pravi vodja tako na igrišču kot zunaj njega. Ko nam je najtežje, prevzame vodilno vlogo tako v obrambi kot v napadu," se slovenski selektor Aleksander Sekulić zaveda, od koga bo v veliki meri odvisna usoda Slovenije.

Vprašljiv nastop Blažiča

A to vedo tudi tekmeci, ki so se prvega zvezdnika prvenstva doslej lotili sicer neuspešno, a brezkompromisno, tudi s kakšnim udarcem več. "Vsako tekmo že od pripravljalnega obdobja dalje je tarča bolj grobe, fizične obrambe. Ker je igralec, ki veliko igra z žogo, bi lahko bil mogoče na trenutke bolj zaščiten. To me moti. Ne da piskajo stvari, ki jih ni, ampak da vsaj tisto, kar je. Občutek imam, da se nas ekipe lotijo z miselnostjo, da sodniki ne morejo piskati toliko osebnih napak, kot jih oni lahko naredijo," se nad sodniki jezi Sekulić, pa čeprav je Dončić na treh tekmah prvenstva dobil na voljo že 44 prostih metov, največ med vsemi košarkarji. Nič bolj nežne igre ne gre pričakovati niti od Avstralcev, je že v sredo opozoril naš gost komentator Zmago Sagadin z besedami: "Za nas je Avstralija bolj neugodna od Nemčije, saj igra fizično, trdo, ostro, na moč. To našim ne bo ustrezalo, tako da bo veliko nerviranja."

Se bo pa prvič na tem prvenstvu zgodilo, da Slovenija ne bo v vlogi favorita. "In moja izkušnja je, da proti favoriziranim ekipam igramo precej bolje," se hrabri Sekulić, ki pa še ne ve, ali bo lahko računal na Jako Blažiča. Kot je znano, je ta proti Gruzijcem utrpel lažjo poškodbo vezi v hrbtu, zato proti Zelenortskim otokom ni zaigral, zdravniška služba pa še vedno pozorno spremlja njegovo stanje. "Težko rečem, kdaj bo lahko igral. Gremo iz dneva v dan in bomo videli, kdaj bo dobil zeleno luč zdravniške službe, da se lahko priključi treningom. Takrat bo tudi na tekmi poleg. To je tudi vse, kar lahko povem glede njegovega stanja," zaključuje Sekulić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta