Delivci pravice grozijo s stavko: Se bo slovenska košarka ustavila?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.11.2023 16:15

Po zvišanju taks v mlajših kategorijah zdaj košarkarski sodniki zahtevajo še takojšnje zvišanje taks v članskih tekmovanjih. V nasprotnem primeru od srede ne bodo več delili pravice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
KZS se je zvišanju taks v članskih kategorijah zavezala za prihodnjo sezono, a sodniki ne želijo čakati.
Sašo Bizjak

Nadaljevanje tekmovanj pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije (KZS) v letošnji sezoni je ogroženo, saj so košarkarski sodniki prek svojega zastopnika napovedali stavko. Vodstvo KZS in sodniki so sicer že nekaj tednov na bojni nogi zaradi višine sodniških taks v članskih tekmovanjih. Sodniki si seveda želijo višjih, a ker so klubi v nezavidljivem finančnem položaju, to težko financirajo. Kar je dotlej le brbotalo pod površjem, je udarilo na plan v ponedeljek, ko je KZS objavila, da je na izredni korespondenčni seji izvršni odbor zveze obravnaval le eno točko, zvišanje taks, a ta predlog zavrnil. Že med prazniki so se tako sodniki odločili, da bodo napovedali stavko, kar je potrdila tudi KZS.

Če do takrat ne bo sklenjen dogovor, bodo sodniki v članskih kategorijah stavkali od srede, 8. novembra, v mlajših kategorijah pa od srede, 29. novembra. "Sodniki z napovedjo v šahu držijo KZS in klube, predvsem pa mlade fante in dekleta, ki zaradi morebitne stavke ne bodo mogli igrati košarkarskih tekem. Hkrati pa bi to dejanje imelo nepopravljive posledice za razvoj mladih košarkaric in košarkarjev, ki bi s tem neupravičeno nosili breme njihovega nezadovoljstva," so se včeraj odzvali na KZS.

Da do neljubega scenarija ne bi prišlo, bodo predstavniki združenj prve, druge, tretje in četrte ter ženske lige v naslednjih dneh na svoje seje povabili predstavnike sodnikov ter vendarle skušali najti ustrezno rešitev oziroma dogovor. Ob tem na KZS trdijo, da so sodnikom doslej že šli na roko; pred letošnjo sezono so zvišali sodniške takse v mlajših kategorijah za 30 do 40 odstotkov. "S tem je bil rešen dolgoletni najbolj pereč problem, in sicer prenizko plačilo sodnikov mlajših starostnih kategorij," trdijo na KZS. Da bi ob tej podražitvi šla na roko tudi klubom, ki sodnike plačuje, KZS omenjeno podražitev 50-odstotno sofinancira. A zdaj so očitno na tapeti sodniške takse v članskih kategorijah, pa čeprav se je KZS zavezala, da jih bo povečala pred prihodnjo sezono. No, sodniki ne želijo čakati tako dolgo, odločili so se za skrajni ukrep - podobno kot po šampionskem evropskem prvenstvu 2017 in leta 2018.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta