Derbi 1. MNZ Maribor Korotanu: Ko v dir spustiš Zavolovška, je konec

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
29.04.2023 21:45

V derbiju 1. MNZ Maribor je Korotan Prevalje z 2:1 premagal neposrednega konkurenta za naslov prvaka, ŠD Starše, kar pomeni da je na lestvici razliko med njima povišal na pet točk. Do konca še pet krogov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ospredju strelca zmagovitih zadetkov Kan Kovač in Anže Zavolovšek.
Tomaž Ranc

Stadion Ugasle peči na Prevaljah je bil v velikem pričakovanju - ali bo Korotan v neposrednem dvoboju s Staršami ohranil prednost dveh točk, jo povečal ali morebiti celo izničil, kar bi pomenilo, da bi bil boj za vrh 1. medobčinske nogometne lige Maribor in za napredovanje v 3. SNL vzhod še bolj negotov tudi zadnjih pet krogov.

A signal, kakšen bo odgovor, je prišel zelo hitro. Komaj so gledalci, kakih 300 se jih je zbralo na derbiju, še prihajali na kultni prevaljski stadion, kjer je bila nekoč znamenita prevaljska železarna (še pred ravensko), že so "plavi" vodili z 1:0. V dobesedno prvem prevaljskem napadu so gostujoči v kazenskem prostoru zrušili Armin Kahvedžića, zanesljiv eksekutor z bele točke pa je bil Kan Kovač s svojim enajstim zadetkom v prvenstvu. Gostujoči vratar Tilen Ploj se je pravilno vrgel v svoj levi kot, a je Kovačev udarec bil dovolj natančen, da so domači tako povedli že v prvi minuti. "Jaz grem kar domov," je dejal eden od gledalcev.

Tekma Korotan - Starše.
Tomaž Ranc

A neredko se zgodi, da vodilni po hitrem vodstvu zadrema in tudi tokrat se je zdelo, da bo tako.  V 12. minuti so gostje prišli v priložnost, Matjaž Lupinšek je udaril, a je bil vratar Blaž Boštjan - Baggio zbran in zanesljiv. Domači so se nato vendarle zavedli, da vodstvo še ne pomeni zmage in si priigrali dve obetavni priložnosti, v prvi je predložek Kahvedžića presenetil tudi Anžeta Zavolovška, v drugi pa je Kovač izpeljal nevaren napad, a je Kahvedžić nastreljal obrambni zid Starš.

In ko se je zdelo, da bo dan za domače navijače še naprej predprvomajsko lep, je zobe pokazal najnevarnejši nogometaš iz Starš - Nejc Bohak. V protinapadu in izvrstni globinski podaji je matiral domače, ki pa jih je to podžgalo, v 36. minuti je Kahvedžić, ki je bil zelo aktiven v prvem polčasu, v dir spustil Anžeta Zavolovška - Zavo, v zgodovini enega najuspešnejših strelcev Korotana, ki je prešprintal obrambno gostov in ukanil tudi vratarja Starš - 2:1. To je bil rezultat polčasa.

Navijači na stadionu Ugasle peči so bili nagrajeni z zmago.
Tomaž Ranc

Če je prvi polčas pripadel domačim, pa se gostje vedeli, da morajo pritisniti, saj je v igri tudi naslov prvaka, zato so navijači tu in tam tudi zatrepetali. Najbliže zadetku je bil Žiga Dobnik, ki je z glavo zatresel celo prečko, kasneje pa je lep prosti udarec Aljoše Kirbiša po s tal nevarno odbiti žogi vratar Boštjan odbil.  Bi pa Korotan lahko vodstvo še povišal, živahni mladinec Teo Tešić se je 61. minuti po podaji z desne znašel v idealnem položaju, a je se po zgrešenem strelu lahko le prijel za glavo.

Tudi aprilska ploha med tekmo igralcev ni uspavala, kvečjemu jih je svežila. Gostje so si prizadevali izenačiti in so Prevaljčane tudi pritisnili v obrambo, a hkrati morali ves čas paziti na nevarne protinapade Nejca Plesca, z 20 zadetki prvega strelca lige, in drugih, vendar si ne eni, ne drugi do konca niso priigrali usodne priložnosti. Navijači, na tribuni je zazvenel tudi boben, so tako z zadovoljstvom pospremili zmago domačih in vknjižbo treh točk, ki nakazujejo, da so Prevaljčani prvi favoriti za naslov prvaka in napredovanje v 3. SNL vzhod.

Na tekmi je bilo tudi nekaj nekdanjih nogometašev Korotana iz prvoligaških časov in seveda zvestih navijačev, ki jih na Prevaljah nikoli ni manjkalo. In njihove izkušnje jim pravijo, da prvenstva še ni konec in da bo vodilni položaj treba potrjevati iz kroga v krog - do končnega slavja.

Pozdrav navijačev po zmagi.
Tomaž Ranc
Tin Küzma, trener NK Korotan.
Tomaž Ranc
Tomislav Grbavac: "Lani so nas ustavile poškodbe. Če nas letos zaobidejo ..."
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta