Dirka po Italiji: V enosmerno ulico ni šlo

Uroš Gramc Uroš Gramc
09.05.2024 19:53

V atraktivni šesti etapi po poteh Strade Bianche zmaga presenetljivo Špancu Pelayu Sanchezu, favoriti pa rezervirani, saj sta pred vrati pomembna dneva z zelo dolgim posamičnim kronometrom in prvo gorsko etapo najvišje težavnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roza majica je pred prvo resno preizkušnjo. 
Epa

Ni bilo kot marca na Strade Bianche, ko je Tadej Pogačar z ekstremno dolgim pobegom dosegel eno najbolj veličastnih zmag. Dirka po Italiji je pač druge sorte preizkušnja, čeprav so šesto etapo (Torre del Lago Pucini-Rapolano Terme, 180 km) zaradi treh makadamskih odsekov v skupni dolžini enajst kilometrov poimenovali njena mini verzija. Na italijanski pentlji se dirka tri tedne, in ker sta pred vrati etapi, ki lahko pošteno premešata vrstni red, je roza majica vozila zelo rezervirano, na ohlajanju pa je prvi kolesar sveta že sedel na kolo za vožnjo za čas. V sprintu trojice, ki je ostala v ospredju od velike skupine ubežnikov, je etapo dobil Španec Pelayo Sanchez (Movistar), ki je ugnal precej bolj renomirana tekmeca, Francoza Juliana Alaphilippa (Soudal-Quick Step) in Avstralca Luka Plappa (Jayco-Alula).

Epa

Vsi najboljši so bili v glavnini, ki jim je dihala za ovratnik, v sprintu pa je bil najboljši Slovenec Luka Mezgec na šestem mestu. Zaostal je zgolj za zmagovalcem uvodne etape Jhonatanom Narvaezom (Ineos). "Za nas se je izšlo perfektno, da so ubežniki ostali spredaj. Tudi če bi Luke Plapp prevzel roza majico, bi mi bilo vseeno. V vsakem primeru bi moral skozi ves ta (medijski, op. p.) cirkus, ker bi mi ostala modra. Vozili smo normalno, nismo želeli potrošiti preveč energije," je dejal Pogačar. Skrbel je predvsem, da ne bi šlo kaj narobe, na makadamu je nevarnost še večja kot na asfaltu: "Vesel sem, da smo etapo odkljukali."

Luke Plapp (Jayco-Alula) je bil med etapo virtualno že v roza majici, a je ta ostala pri Tadeju Pogačarju.  
Epa

Povsem drugače gleda na sobotno prvo gorsko etapo najvišje težavnosti in 40,6 km dolg posamični kronometer, najdaljši v zadnjih devetih letih, ki za nameček ni povsem ravninski, dan prej. V zadnji petini se cesta nekajkrat pošteno postavi pokonci. "Traso sem parkrat odpeljal za trening, a zaradi del na cesti pa tudi, ker jo prireditelji vsakič speljejo v kakšno enosmerno ulico, ne v celoti. Ni zelo tehnična, moraš najti pravi ritem in ne smeš vstati na levo nogo," je dejal Gorenjec. Bi bil zadovoljen s tem, da je pred vsemi konkurenti za roza majico ali ga v konkurenci specialistov za uro resnice, kot so Tobias Foss, Filippo Ganna, Mikkel Bjerg, tudi Jan Tratnik, zanima etapna zmaga? "Želim se dobro počutiti na kolesu, ga čutiti pod sabo, da bi pritiskal kot na cestnem. Potem bomo videli, kaj bo prinesel rezultat," V vsakem primeru ga čaka težko delo, saj sta njegova prva zasledovalca - Geraint Thomas in Daniel Felipe Martinez - več kot solidna kronometrista. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta