EP v odbojki: Pričakovano do treh točk

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
01.09.2023 10:21

Trdoživi finski odbojkarji so se v vseh treh nizih dobro upirali, a je bila kakovost na strani slovenskih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Čebulj je z blokom zaustavil napad Fincev, v pomoč mu je Alen Pajenk.
Vassil Donev

Druga tekma, druga zmaga, tak je izkupiček slovenskih odbojkarjev na evropskem prvenstvu skupine B v Varni. Naši fantje so na včerajšnji tekmi s 3:0 (25:21, 25:19, 25:22) na kolena spravili Fince, ki so se izkazali kot trdoživi tekmeci. Danes bodo Slovenci igrali tekmo 3. kroga, ob 16.30 se bodo pomerili s Španci. Ti so na prvenstvih stare celine največji uspeh dosegli leta 2007, ko so v finalu s 3:2 premagali Rusijo in osvojili zlato kolajno. Naši in španski odbojkarji so se na prvenstvih stare celine zadnjič pomerili leta 2017 v skupinskem delu v Krakovu, s 3:0 pa so bili uspešnejši Slovenci.

Finski odbojkarji so tokratno tekmo začeli zelo poletno, v polju so igrali zanesljivo, v napadu pa učinkovito in si hitro priigrali tri točke prednosti. Tudi v nadaljevanju so igrali dobro in do sredine niza obdržali prednost. Ko je pri rezultatu 17:15 Tine Urnaut začel izvajati začetne udarce, s katerimi je vnašal zmedo med igralce na drugi strani mreže, se je začel zasuk. S kar tremi zaporednimi točkami - dve je dosegel z blokom - je zanj poskrbel Jan Kozamernik in Slovenci so si priigrali prvo vodstvo (18:17). Vnema naših fantov je bila še naprej na visoki ravni in po nekaj uspešnih akcijah so povedli z 22:18. Finci so se v prelomnih trenutkih Slovencem približali na dve točki (23:21), toda Rok Možič in Klemen Čebulj sta poskrbela za uspešen zaključek in vodstvo v nizih.

V drugem nizu je naša izbrana vrsta še naprej držala niti igre v svojih rokah ter z raznovrstno igro v polju in učinkovito v napadu povedla z 11:5. Večino napadov sta s točko končala Možič in Čebulj, tu in tam tudi Urnaut. Visoko vodstvo pa je po nekaj slabo izvedenih napadih začelo plahneti in finski odbojkarji so se približali na dve točki (12:10). To je bilo opozorilo za naše fante, ki so po polminutnem odmoru, ki ga je zahteval selektor Gheorghe Cretu, spet strnili svoje vrste in si spet priigrali občutno prednost. Pri 23:16 je bilo jasno, da bodo podvojili vodstvo v nizih.

Potem ko je Cretu v drugem nizu za kratek čas priložnost za igro ponudil Žigi Šternu in Niku Mujanoviću, je v tretjem spet zaigrala udarna šesterka Urnaut, Čebulj, Možič, Kozamernik, Gregor Ropret in Alen Pajenk, v igro pa je kot prosti igralec vstopal Jani Kovačič. No, finski selektor pa je dodobra premešal igralsko zasedbo. "Rezervna" finska vrsta je presenetila z dobro igro in povedla s 7:4. To je predramilo naše fante, ki so zaigrali bolj zbrano in uspel jim je preobrat 1(5:11). Toda finska ekipa se ni predala, s štirimi zaporednimi točkami, doseženimi tudi po napakah Slovencev, je izenačila na 15:15. Rezultat je bil izenačen še pri 18:18, v končnici pa je prišla do veljave kakovostna razlika in Slovenci so osvojili še tretji niz ter zanesljivo zmagali.

"Tekma je bila zahtevna. Finci niso imeli kaj izgubiti, tako so se na igrišču tudi obnašali. Zaigrali so sproščeno. Zavedali so se, da smo v vlogi favorita, a tudi tega, da še nobena ekipa, preden stopi na igrišče, ni zmagala," je pojasnil Gheorghe Cretu.

"Vedeli smo, da bodo finski odbojkarji trdoživi tekmeci in da odlično izvajajo začetne udarce. Toda tokrat je naš sprejem deloval zelo zanesljivo, tako da smo veliko lažje organizirali napade. Pozitivno je, da smo bili v trenutkih, ko naša igra ni bila najboljša, potrpežljivi," je povedal Klemen Čebulj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta