(EURO 2024) Jaka Bijol po najtežji sezoni v karieri: Koga naj poslušam, če ne Cannavara?

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.05.2024 19:13

Slovenska reprezentanca se pripravlja na evropsko prvenstvo v nogometu. Steber slovenske obrambe je v minuli sezoni preživel težke preizkušnje in bo za veliko tekmovanje dodatno motiviran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Bijol bo poveljeval slovenski reprezentanci na Euru 2024.
Miha Dajčman

Ob koncu lanskega maja smo bili v Vidmu, ko je Jaka Bijol vodil obrambo Udineseja na pomembnih tekmah sezone. Že takrat so italijanski mediji pisali o tem, da se za Korošca zanimajo največji klubi v serie A, saj so za njim sezone, v katerih je dokazal, da spada v vrh evropskega nogometa. Korošec je ostal v Udineseju, toda sledila je sezona velikih preizkušenj za 25-letnika. S slovensko reprezentanco se je kot eden od vodij izbrane vrste uvrstil na veliko tekmovanje, s klubom pa se je vse do konca sezone boril za obstanek med elito. Za nameček ga je ob koncu prvenstva s klopi vodil mojster obrambe Fabio Cannavaro. Med sezono se je Bijolu zgodila poškodba, ki je od njega terjala veliko potrpljenja in truda, da se je vrnil na najvišji nivo. Zdaj Korošca povezujejo z najmočnejšimi klubi med elito v soseščini, toda branilec, ki se je najprej dokazoval kot zvezni igralec, je odločen, da najprej svojo kvaliteto dokaže v reprezentančnem dresu.

V nedeljo je Bijol z Udinesejem v obračunu za obstanek med elito z 1:0 premagal Frosinone, Videmčani pa so se s tem izognili izpadu iz prve lige, ki bi se lahko zgodil prvič po letu 1995. Na začetku drugega polčasa se je žoga po strelu Marca Brescianinija od Bijola odbila v vratnico, a ni končala v golu črno-belih. "Na srečo ni končala v golu, tako da se je vse lepo izšlo. Ko sem pogledal nazaj, se mi je zdelo, kot da žoga do vrat potuje eno minuto, zato sem seveda čutil olajšanje. Tako je vedno, ko gre za las, še posebej, če se te žoga še dotakne in dobi malo odboja. Samo čakaš, kam bo šla," je tekmo sezone za Udinese komentiral Bijol.

Več padcev kot vzponov

Za Udinesejem je kljub vsemu slaba sezona. Prvenstvo so končali na 15. mestu, nanizali so kar 19 neodločenih izidov, kar je polovica vseh tekem, predvsem pa so gole prejemali ob koncu dvobojev: "Zame je bila to neka nova izkušnja. V nogometu greš čez veliko ovir, letošnja sezona pa je verjetno ena izmed težjih, ki jih bom doživel v karieri. Bilo je veliko več padcev kot vzponov, ampak na koncu nam je uspelo. Na sezono je treba čim prej pozabiti. Prepričan sem, da bodo v novi rezultati boljši."

Pomembno vprašanje ostaja - bo Bijol član Udineseja v naslednji sezoni? "Bomo videli. V nogometu se stvari hitro spreminjajo, nikoli ne veš, kaj te čaka. Sicer se ne morem pritoževati, v Udineseju mi je lepo, čeprav je bila ta sezona res zelo težka in je nikakor ne bi rad ponovil. Prvi mož kluba Giampaolo Pozzo je v prvi vrsti velik navijač, potem šele to, kar mu pripada po položaju. Ima svoje poglede in uživa tudi spoštovanje ekipe. Vedeli smo, koliko mu vse skupaj pomeni, zato smo bili tudi zanj zelo veseli," pravi Korošec, ki ga povezujejo predvsem z milanskim Interjem.

Od 22. aprila je bil trener Udineseja Fabio Cannavaro, ki je pred 18 leti v Nemčiji vodil Italijo do naslova svetovnih prvakov. "Iskreno povedano, v teh štirih tednih sem od njega odnesel res veliko. Dobro sem ga poslušal. Koga pa naj poslušam, če ne ravno njega? Ima poseben, močen značaj in je dober trener. Veliko se lahko naučim, vsak dan se trudi, da bi bila ekipa boljša. Upam, da bo ostal tudi prihodnje leto."

Andrej Petelinšek

Verjame v Lovrićevo vrnitev

V Udineseju je njegov soigralec Sandi Lovrić, ki se zadnje tedne ubada z rehabilitacijo po poškodbi. V teh dneh je Lovrić že treniral s slovensko reprezentanco, Bijol pa meni, da bo pripravljen za Euro: "Gre mu na bolje. Trudi se, da bi bil čim bolje pripravljen. Seveda ni lahko, ko se zgodi poškodba v tako neprimernem času. Ampak vseeno sem prepričan, da bo odpotoval z nami na evropsko prvenstvo."

Steber slovenske obrambe je na sredinem treningu na Brdu pri Kranju treniral po prilagojenem programu, saj še čuti posledice poškodbe levega stopala. Zaradi operacije je bil z zelenic odsoten tri mesece in pol, od novembra do marca: "Zdaj je minilo že kar nekaj časa in ne razmišljam več o tem. Odigral sem že precej tekem v klubu in tudi v reprezentanci, saj sem bil zraven že na prejšnjem zboru, na katerem smo igrali proti Malti in Portugalski. Super je, da sem še pravi čas okreval."

Obstaja možnost, da se bo 25-letnik na Euru pomeril s soigralcem Lazarjem Samardžićem, v Nemčiji rojenim napadalnim vezistom, ki je dobil vpoklic v srbsko reprezentanco. "Je eden boljših mladih igralcev v italijanski ligi in tudi v Srbiji. Prepričan sem, da bo prej ali slej dobil priložnost v reprezentanci. Upam, da ne ravno proti Sloveniji, ampak malo pozneje," je z nasmehom o strelcu šestih golov za Udinese v tej sezoni dejal Bijol. 

Do prvenstva sta še dva tedna in pol, toda pogled je že usmerjen proti Nemčiji. "Upam, da se bomo predstavili v dobri luči. Seveda je izid vedno pomemben, ampak zdi se mi, da bomo vsi najbolj zadovoljni, če bomo svetu pokazali navdahnjeno Slovenijo. V preteklosti nam je že uspelo nekaj takšnih predstav in na tem lahko gradimo. Z dobro igro pa pridejo tudi pozitivni izidi. Prepričan sem, da nam lahko uspe," pravi Bijol, ki se veseli bučne slovenske podpore na tribunah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta