(FOTO in VIDEO) Nasmejan in navihan Kek za začetek priprav: Tu moram biti? Kot Tito?

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.05.2024 19:48

Na Brdu pri Kranju se je zbrala slovenska nogometna reprezentanca in začela priprave na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po dveh letih in pol je zraven Josip Iličić. Na treningu je reprezentante spremljal predsednik vlade Robert Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Devetnajst dni pred prvo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji se je v hotelu Elegans na Brdu uradno zbrala nogometna reprezentanca Slovenije in uradno začela priprave na Euro 2024. Pred treningom v Nacionalnem nogometnem centru so pred predstavnike medijev stopili četverica nogometašev (Tomi Horvat, Erik Janža, Jan Mlakar in Jaka Bijol - pogovore z njimi bomo objavili v naslednjih dneh) ter selektor Matjaž Kek, ki je bil ob začetku priprav dobre volje, na trenutke tudi zelo navihan. Ob pogledu na številne kamere in novinarje je Mariborčan najprej dejal: "Toliko pa vas še ni bilo." Ko je stopil za improviziran govorniški pult, je navrgel: "A tu moram biti? Kot Tito?" Ko pa je nekdo izmed množice novinarjev prosil, da naj med odgovarjanjem na vprašanja gleda proti kameram, pa je prisotne nasmejal z odgovorom: "Jaz bom gledal, kam bom jaz hoto. Red si začel delati tam, ko to ni treba."

Robert Balen

"Zadovoljen sem, da smo na evropskem prvenstvu, da je nogomet znova ena od tem slovenskih športnih uspehov. Pričakovanja so, da se najprej zelo dobro pripravimo, nato pa gremo v Nemčijo s prepričanjem, da se bo v naši skupini moralo kaj vprašati tudi Slovenijo," je tiskovno konferenco začel Kek. 

Ob pogledu na številne kamere in novinarje je Matjaž Kek, Mariborčan na selektorskem položaju, najprej dejal: "Toliko pa vas še ni bilo."
Robert Balen

Skrbi je še veliko

Na priprave je povabljenih 30 nogometašev, končni seznam 26 igralcev, ki bodo potovali na Euro, pa mora Nogometna zveza Slovenije (NZS) Evropski nogometni zvezi (Uefa) javiti do 7. junija. Slovenci bodo do prvenstva v Stožicah odigrali dve pripravljalni tekmi, 4. junija proti Armeniji in 8. junija proti Bolgariji. "V nekaterih državah še potekajo prvenstva, v ZDA in na Norveškem, Švicarji pa so si izmislili, da pokal igrajo le tri dni pred evropskim prvenstvom. Že zaradi tega je seznam daljši. Tukaj še ni 30 nogometašev, jih je 27. Nino Žugelj, David Brekalo in Žan Celar pridejo šele po klubskih obveznostih. Velik vprašaj je poškodba Sandija Lovrića, ki sicer individualno trenira že dlje časa v Vidmu. Poslali smo ga na kontrolno magnetno resonanco, zdravniki bodo vse skupaj pogledali in predstavili. V Stožicah je v torek del treninga že opravil z ekipo.

Tokrat jih je vadilo 27, a seznam 30 imen bo do 7. junija skrčen na 26. 
Robert Balen

Težave ima tudi Petar Stojanović, a ne gre za nič resnega. Treba bo zelo modro odreagirati pri poškodbi Jake Bijola, ki je sanirana, zato je igral v stresni končnici italijanske lige, toda še vedno čuti posledice. Moramo biti zelo pazljivi. Imamo štiri vratarje, da se med seboj malo pogovorijo. Po človeški plati mi bo odločitev o končnem seznamu povzročala stres. Upam, da bo to moja odločitev in da ne bo odločitev zaradi kakšne poškodbe. To bi nam povzročilo kakšne težave. Je, kakor je. Nekateri pravijo, da gre za stare zasluge, nekateri so imeli zelo dobre sezone. V karieri me je vodilo prepričanje, da marsikatero informacijo da trening in da je treba gledati skozi prizmo ekipnega učinka ter da Slovenija ni en igralec, ampak ekipa, prepričanje fantov, samozavest in optimizem, da se lahko v Nemčiji nekaj naredi," je odločitev o širšem seznamu vabljenih na reprezentančni zbor pojasnil Kek.

Robert Balen

Mariborčan še pravi, da hierarhija v ekipi ostaja in da je logično, da so nosilci znani, saj so si to izborili na igrišču. "Meni kaj veliko ne igra po glavi glede prve tekme. Upam, da je standardizacija pomenila kakšen avtomatizem več, ki se je odrazil v kvaliteti naše igre. Zdaj imamo nekaj treningov več in še dve pripravljalni tekmi. To pomeni, da lahko v miru treniramo na visokem nivoju. Danska, Srbija in Anglija niso nasprotnice, da bi si lahko dovolili, da izgledamo kot proti Malti," se zaveda Kek.

Nekateri nogometaši so v reprezentančni opremi že trenirali nekaj dni, posamezniki so vadili tudi individualno. "Trenirajo na najvišjem možnem nivoju. Je pa seveda problem, ker so se lige končale v različnih obdobjih. Druga italijanska liga se je končala že 10. maja, nekateri bodo klubske tekme igrali še 3. junija, kar pomeni, da na njih proti Armeniji ne bomo mogli računati. Zanima me Slovenija, ki bo tekalno na najvišjem možnem nivoju, ker potem imamo možnosti. Če bomo imeli probleme s fiziko in se bomo morali prilagajati s postavitvijo, bomo hitro podlegli. Moramo pa biti preudarni, potrebna bo tudi regeneracija, saj so imeli nogometaši fizične napore in strese v klubih. Prepričan sem, da bodo vsi imeli nenormalen motiv, da bi se dokazali tudi na evropskem prvenstvu," razlaga selektor.

Tudi Josip Iličić na prvem treningu 
Robert Balen

Iličić? Ne gre za stare zasluge

Na Brdu pri Kranju, blizu njegovega domačega kraja, z reprezentanco po dveh letih in pol znova trenira tudi Josip Iličić. "Kar se tiče slovenskega športa, prevečkrat poudarjamo, kdo je koliko star, pozabimo pa na učinek na igrišču. V spomladanskem delu sezone je dobro izgledal. Nekateri bodo rekli, da igra v slovenski ligi, toda tudi Timi Max Elšnik in Žan Karničnik igrata v slovenski ligi, pa vsi vemo, kaj pomenita za reprezentanco. Ne gre za stare zasluge, hierarhija je postavljena. Tako zanj kot za ostale se ve, kaj se išče v reprezentanci. Če bi se bal, da se bo z Iličićem zrušilo ozračje, kot so se bali nekateri, tu kot selektor nimam kaj iskati. Hierarhija se ne ruši s potezo, ki je drugačna od pričakovanj. Kvečjemu je lahko Iličić dodatna kvaliteta in nepredvidljivost, če si bo to zaslužil skozi treninge in pripravljalne tekme. Važno mi je, da je zdrav. Še enkrat poudarjam, da si Slovenija ne more privoščiti, da bi se odrekla komurkoli, ki želi igrati za Slovenijo," je vpoklic 36-letnega Kranjčana pojasnil Kek in hkrati navrgel, da v ta kontekst spada tudi Kevin Kampl, ki pa je večkrat povedal, da njegovo telo ne vzdrži vseh teh naporov.

Z dobro igro ob koncu sezone je v dresu Leipziga navduševal Kamplov soigralec Benjamin Šeško. "Sezono je nadaljeval malo slabše, ker s takšno frizuro, kot je prišel danes, imamo že problem. Nimamo takšne markirke, ki bi odsevala frizuro," se je najprej pošalil Kek: "Beni je del ekipe, ki ga je sprejela in mu dala možnost, da pokaže kvaliteto. Nor bi bil, če ne bi bil vesel njegove sezone v Leipzigu. Dovolj smo bili strpni, da smo ga čakali. Hvala Leipzigu, to je kvaliteta dobrega doziranja. Upam, da bo to kvaliteto pokazal tudi v reprezentanci."

Robert Balen

Ne šteje piva

Za gradnjo ozračja v ekipi bo imela reprezentanca več časa kot sicer med akcijami izbrane vrste. Imajo nogometaši dovoljenje, da ponoči spremljajo tekme lige NBA, kjer se Luka Dončić z Dallasom bori za preboj v finale? "Sam sem bil danes razočaran. Mislil sem, da bo vse rešeno in imam problem manj. Nisem selektor, ki rad vpliva na individualne navade igralcev. Ne hodim po sobah in štejem, kdo spije pivo več in kdo manj. Pri tej svobodi lahko od njih zahtevam tudi določeno odgovornost. To so moje izkušnje. Vsak ve, kdaj je naslednji dan trening. Ko stopijo na igrišče, potem so moji. Navijam pa za Dallas," je odgovoril.

Na igrišče na Brdu pri Kranju je v družbi predsednika NZS Radenka Mijatovića prišel tudi predsednik vlade Robert Golob.
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta