(EURO 2024) Kaj se dogaja v taborih slovenskih nasprotnikov? Anglež črta zvezdnike, Danec navdušen nad Slovenijo

Miha Dajčman Miha Dajčman
07.06.2024 05:30

Angleži in Danci med pripravami slavili, Srbi izgubili. Selektor Anglije bo na Otoku pustil nekaj zvezdnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christian Eriksen je odločil pripravljalni sosedski obračun med Dansko in Švedsko. 
Reuters

Ne le člani slovenske nogometne reprezentance, tudi njihovi nasprotniki v skupini C se pospešeno pripravljajo na evropsko prvenstvo. V ponedeljek se je na prvi pripravljalni tekmi pred Eurom Anglija s pomešano postavo pomerila z BiH. Na St. James' Parku je bilo 3:0 za gostitelje, ki so prevladovali na igrišču. Žogo so imeli v posesti 71 odstotkov igralnega časa, na gol BiH pa so streljali 25-krat, Bosanci le enkrat. Gole so dosegli Cole Palmer, Trent Alexander-Arnold in Harry Kane.

Seznam vabljenih v reprezentanco selektorja Anglije Garetha Southgata je bil še daljši od seznama Matjaža Keka, štel je kar 33 nogometašev. Včeraj je BBC poročal, da na Euru 2024 ne bo vezista Tottenhama Jamesa Maddisona in presenetljivo zvezdnika Manchester Cityja Jacka Grealisha. Oba sta igrala na tekmi z BiH, toda selektorja očitno nista prepričala. Na robu seznama naj bi bil še branilec Manchester Uniteda Luke Shaw, ki se je v ekipo vrnil po dolgotrajni poškodbi, po poročanju BBC-ja na evropskem prvenstvu prav tako ne bo njegovega moštvenega kolega Harryja Maguireja, ki ni igral od aprila. Daily Mail pa je napovedal, da bodo doma ostali še Jarrad Branthwaite, James Trafford, Curtis Jones in Jarrell Quansah.

Srbska izbrana vrsta je v torek gostovala v Avstriji in izgubila z 1:2. Avstrijci so z dvema goloma vodili že po 13 minutah igre, ko sta zadela Patrick Wimmer in Christoph Baumgartner, v 35. minuti je na končni izid tekme postavil Strahinja Pavlović. "To je bil dober test pred evropskim prvenstvom. Vedeli smo, da je Avstrija zelo zahteven tekmec, ki igra na velik presing in ti ne pusti dihati. Bilo je dobrih in slabih stvari, iz tega moramo potegniti čim več in gremo naprej," je po obračunu na Dunaju dejal kapetan Srbije Dušan Tadić, ki je obžaloval zapravljene priložnosti. V soboto se bodo Srbi pomerili s Švedsko.

Danska je prvi pripravljalni obračun odigrala proti Švedski in v prestižnem sosedskem obračunu slavila z 2:1. Za Dansko, ki je na domačem terenu skorajda nepremagljiva, je bila to 14. zmaga na domačih tekmah v zadnjih 16 dvobojih. Gostitelji so je začeli zelo angažirano, Christian Eriksen je podal iz kota, zadel pa Pierre-Emile Hoejbjerg že v drugi minuti. A vodstvo ni zdržalo dolgo, saj je za Švede že v deveti izenačil Alexander Isak. Za zmago gostiteljev pa je zadel Christian Eriksen v 86. minuti. 

Selektor Danske Kasper Hjulmand je po zmagi nad Švedi govoril tudi o prvem nasprotniku na Euru 2024, Sloveniji. "S Slovenijo smo igrali dvakrat, enkrat smo remizirali in enkrat zmagali doma z 1:0. So močna ekipa. Navdušen sem nad njihovo strukturo, kreativnimi prekinitvami. So dobro trenirani in imajo dobre igralce. Odlične tako v napadu kot v obrambi," je o Kekovi četi dejal Hjulmand in poudaril, da so favoriti skupine Angleži. Danska bo zadnji test pred EP opravila v nedeljo, ko bo igrala s še enim skandinavskim tekmecem Norveško, ki je v sredo s 4:0 odpravila Kosovo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta