Evropska lovorika: Za vratarja boljše kot seks

Miha Dajčman Miha Dajčman
19.05.2022 21:10

Po 42 letih druga evropska lovorika za Eintracht Frankfurt, ki je slavil v evropski ligi, nogometno javnost navdušuje zaradi podpore zvestih navijačev. Osmoljenec pri Rangersih Aaron Ramsay

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

V velikem finalu evropske lige v Sevilli, kjer so pravico delili slovenski sodniki s Slavkom Vinčičem na čelu (Mariborčan bo sodil tudi na SP v Katarju, je včeraj sporočila Fifa), je Eintracht Frankfurt po enajstmetrovkah premagal Glasgow Rangers in po letu 1980 osvojil evropsko lovoriko. Sklepno dejanje 51. izvedbe tekmovanja, ki 13 let nosi ime evropska liga, se je po rednem delu zaključilo z izidom 1:1. Škoti so povedli v 57. minuti, ko je zadel Aribo. Na 1:1 je dvanajst minut kasneje izenačil Rafael Borre. Nemci so si mesto v finalu evropskega superpokala ter v ligi prvakov v sezoni 2022/2023 zagotovili po streljanju enajstmetrovk. Tragični junak obračuna je bil Aaron Ramsey, v Glasgow posojeni igralec Juventusa.

Prvaki so tudi navijačem pustili, da so se fotografirali s trofejo. 
REUTERS

Za vedno bo spomin na finale na glavi nosil kapetan moštva iz Frankfurta Sebastian Rode, saj mu je zdravniška služba morala s šivi zakrpati rano po prekršku s podplatom Johna Lundstrama. Eden od junakov bundesligaša je tekmo po oskrbi zdravnikov nadaljeval, razsežnost poškodbe 31-letnika pa je bila očem javnosti vidna med dvigom pokala za zmagovalce.

V zaključkih tekme se je z dobrimi posredovanji izkazal vratar Nemcev Kevin Trapp in preprečil zmago Rangersa, v peti seriji enajstmetrovk pa je obranil strel Ramseya. "Vsi smo junaki, ne le jaz. Brez izjemnih navijačev bi bilo veliko težje," je za RTL po tekmi dejal Nemec, ki je po izjemni predstavi slavje v evropski ligi primerjal s spolnim odnosom. "Ne vem sicer, če se boste z menoj strinjali, toda zmaga v finalu evropske lige je boljša od spolnega odnosa. No, vsekakor je to nekaj čudovitega. Tako kot seks," je izjavil presrečni Trapp, sicer partner znane brazilske estradnice Izabel Goulart. Zmago Eintrachta je po zgrešenem strelu Ramseya potrdil Borre.

REUTERS

V Španijo naj bi na finale odpotovalo do 100 tisoč navijačev moštva iz Glasgowa in približno 50 tisoč pristašev nemške ekipe. Škoti, ki niso imeli vstopnic za vstop na stadion Ramon Sanchez-Pizjuan, so si obračun lahko ogledali na stadionu La Cartuja na severu mesta. Na tem stadionu je bil leta 2003 odigran finale pokala Uefe, Porto je po pravilu srebrnega gola v sodnikovem podaljšku škotski Celtic premagal s 3:2. Ostali navijači so tekmo spremljali po več lokacijah v Sevilli, kjer so imele oblasti ves teden težave z izgredi manjših skupin iz obeh držav.

V Frankfurtu je bil stadion Waldstadion ob spremljanju tekme povsem poln, nemški navijači so tekmo množično spremljali tudi na različnih koncih domačega mesta, kjer se je slavje nadaljevalo dolgo v noč. Tudi danes je bilo središče Frankfurta obarvano v belo, ko je več deset tisoč ljudi pozdravilo svoje junake. V minulih mesecih je Eintracht evropsko nogometno javnost navduševal predvsem zaradi množične podpore zvestih navijačev, ki so potovali po Evropi. Nemci so na poti do lovorike v izločilnih bojih premagali Betis, Barcelono in West Ham.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta