Finale za sladokusce, Fancozi četrtič stopili na evropski rokometni prestol

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
28.01.2024 20:14

V finalu rokometnega evropskega prvenstva so ponovili polfinalni scenarij in znova slavili po podaljšani igri. In to po tem, ko so imeli Danci že zaključno žogico za zmago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje Francozov na eni in razočaranje Dancev na drugi strani.
Reuters

Finale rokometnega evropskega prvenstva je ponudil spektakel. Več od obračuna med Dansko in Francijo (tudi svetovni) reprezentančni rokomet ne premore. V prid vrhunskosti obeh reprezentanc govori že dejstvo, da sta se srečali v finalu zadnjega SP-ja in tudi olimpijskih iger. Bil je tudi spopad dveh legend, Nikole Karabatića in Mikkela Hansna. Velik naboj, ki ga je s sabo nosila tekma, je bilo kar čutiti.

Tempo je bil vseskozi izjemno visok, pri Dancih je (znova) navduševal Emil Nielsen, pričakovano je igral v svojem slogu in bil sredi prvega polčasa že pri šestih obrambah in več kot 50-odstotni uspešnosti. Dobra igra v danski obrambi se je pokazala v delnem izidu 5:0, kar je pomenilo velikih plus tri za Skandinavce. Izstopala sta predvsem raznovrstna in proti vratom orientirana Mathias Gidsel in Simon Pytlick. A tudi nalet Dancev se je moral enkrat ustaviti, Francozi so s pridom izkoristili nekaj viškov v napadu in prišli do izenačenja, v 25. minuti tudi do vodstva. Bil se je boj na šestmetrski črti, veliko je bilo kontakta, Dancem pa sta dodatne preglavice povzročala Dika Mam in Nedim Remili, ki ju je bilo, ko sta bila v naletu, hudo težko ustaviti. Izenačen rezultat ob polčasu (14:14) se je zdel kar pošten.

Skandinavci niso popuščali niti v drugem delu, ki so ga začeli bolje od Francozov. Zdelo se je, da so kar dobro nadzirali potek igre, da so tekmecu vsilili svojo igro, visoka in zelo gibljiva obramba Dancev je tekmece kar nekoliko omrtvila. Boljši kot v prvem polčasu je bil tudi prvi danski zvezdnik Hansen, svoj šov je imel Gidsel. Ko se je zdelo, da Francozi pri nenehnem lovljenju rezultata izgubljajo preveč energije, so slabih deset minut pred koncem po dolgem času izenačili, nato prvič v drugem delu še povedli. In to po tem, ko se je zdelo, da imajo Danci vse pod kontrolo. Sledil je popoln preobrat, Francozi so najprej preprečili, da bi Skandinavci izkoristili zaključno žogico za zmago po rednem delu, v podaljšani igri pa dodatno pritisnili na plin ter po 70 minutah igre slavili s 33:31, njihov Nedim Remili je bil tudi najkoristnejši igralec prvenstva.

V idealni postavi turnirja so vratar Andreas Wolff (Nemčija), levo krilo Hampus Wanne (Švedska), levi zunanji Martim Costa (Portugalska), srednji zunanji Juri Knorr (Nemčija), desni zunanji Mathias Gidsel (Danska), desno krilo Robert Weber (Avstrija) in krožni napadalec Ludovic Fabregas (Francija).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta