Finci stari znanci Slovencev

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
01.09.2023 06:10

Evropsko prvenstvo: Danes ob 16.30 se bodo v Varni v tekmi drugega kroga skupine B udarili odbojkarji Slovenije in Finske

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenci in Finci so se zadnjič pomerili leta 2019 v Stožicah.
OZS

Slovenski odbojkarji so z odliko začeli evropsko prvenstvo skupine B v Varni. V sredini tekmi so s 3:1 na kolena spravili Ukrajino, že danes pa jih čaka še en izziv. Ob 16.30 se bodo udarili z reprezentanco Finske. Ta je v prvi tekmi skupine B s 3:0 premagala Hrvaško.

Naši odbojkarji so se doslej že večkrat pomerili s finskimi, denimo leta 2017 so z njimi igrali dvakrat v tedanji svetovni ligi, sedaj ligi narodov, in jih premagali s 3:0 in 3:1, nazadnje pa so s Finci igrali septembra leta 2019. V skupinskem delu evropskega prvenstva v Stožicah so jih premagali s 3:1. Obe reprezentanci sta takrat napredovali v osmino finala, Finci so po porazu z 0:3 proti Francozom izpadli, Slovenci pa so se prebili do finala in v Parizu z 1:3 klonili proti Srbiji in osvojili srebrno kolajno. Na tekmi proti Fincem v Stožicah, ki jo je spremljalo kar 2000 zvestih in bučnih finskih navijačev, je Tine Urnaut dosegel 21 točk, Žiga Štern 15 in Jan Kozamernik 13, v finski vrsti pa se je z 12 točkami izkazal Samuli Kaislasalo. Najvišja uvrstitev Fincev na prvenstvih stare celine sega v leto 2007, ko so bili četrti.

Večina finskih reprezentantov igra za domače klube, nekateri tudi v tujini. Nosilci igre so sprejemalec in kapetan ekipe Eemi Tervaportti, član grškega Olympiakosa, prosti igralec Lauri Kerminen, ki igra za ruski Kuzbass Kemerovo, in srednji bloker Tommi Siirila, član finskega kluba Savo, ki je v sezoni 2021/2022 nosil majico kamniškega Calcita.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta