(FOTO) Celjani izgubili dobljeno tekmo. Toskić: Ne vem, š čim smo si to zaslužili

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
20.09.2023 21:10

Ko so imeli zmago že na dlani, so celjski rokometaši v drugem krogu elitne lige prvakov zapravili veliko priložnost in Portu dovolili preobrat ter minimalno zmago (29:30).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjani so Portugalcem dovolili delni izid 10:1 in neverjeten preobrat.
Sašo Bizjak

Po navdihujočem uvodu v elitno ligo prvakov in tesnem porazu prejšnji teden v danskem Gudmeju, so rokometaši Celja prvi evropski test dočakali tudi v domačem Zlatorogu. V slovensko rokometno prestolnico je pripotoval na papirju najlažji tekmec v skupini B, serijski portugalski prvak Porto. Trener gostiteljev Alem Toskić je tekmo začel z udarno sedmerico. Ta je tekmo sicer odprla bolje od gostov, a prednost bi z nekaj več sreče v napadu lahko bila še višja. Celjani so luknje v portugalski obrambi iskali tudi na šestmetrski črti, kjer je z izvrstnim odkrivanjem navdušil Stefan Žabić, z 202 centimetroma drugi najvišji na igrišču. V prvi četrtini tekme sta sicer na celjski listi strelcev bila le dva, poleg Žabića še iznajdljivi in pretkani organizator igre Mitja Janc.

Sašo Bizjak

Dokazali, da se da

A takrat se je pivovarjem šele odprlo, svoja vrata je zaklenil Rok Zaponšek, ki se je, mimogrede, vpisal tudi med strelce, šov domačih pa se je lahko začel. Portugalci so granitno obrambo le stežka prebijali, Celjani na drugi strani pa odlično delo na svoji polovici drago prodajali v napadu. Igra slovenskih prvakov je bila povsem drugačna od sobotnega "mučenja" v državnem prvenstvu proti Svišu. Na visokih obratih so nadaljevali vse do odmora, kamor so odšli z zajetno zalogo sedmih golov. "V prvem polčasu smo dokazali, da lahko igramo vrhunski rokomet, naredili smo odlično razliko," je prvi polčas komentiral trener Alem Toskić, eden od junakov, vratar Zaponšek pa dodal, da je bil ta del resnično sanjski.

Sašo Bizjak

Pivovarji so z visokim ritmom igre nadaljevali tudi v drugem delu, prednost je hitro narasla na plus devet, v igri mačke z mišjo pa so uživali tudi navijači. Te je nemalokrat dvignil Zaponšek, ki se je še enkrat več izkazal za odlično okrepitev. V svojem svetu je bil Janc, ki je pri sedmih poskusih še vedno držal stoodstotni izkupiček. Pomlajena zasedba Celja je, tudi prek domišljije Anteja Ivankovića in Luke Perića, še vedno gospodarila na igrišču.

Sašo Bizjak

Enajst črnih minut

Da s takim tempom ne morejo odigrati cele tekme, je bilo jasno, a da bo sredi drugega polčasa prišlo do takšnega preobrata, si verjetno ni mislil nihče v dvorani. Toskić je nalet Portugalcev skušal ustaviti z minuto odmora, a ti so kljub temu z delnim izidom 10:1 prvič na tekmi povedli. Celjani so se - znova se je izkazal Janc - vrnili, vodili, tudi z dvema goloma, a se v zadnjih minutah niso dovolj zbrali, Portugalcem pa dovolili minimalno zmago (29:30).

Stefan Žabić
Sašo Bizjak

"Velik šok. Niti sam ne vem, kaj se nam dogaja v zadnjem mesecu. Izgubljamo dobljene tekme. Ne vem, s čim smo si to zaslužili. Ostane nam, da verjamemo v to, kar delamo in upamo, da se obrne na našo stran," je s sklonjeno glavo dejal Toskić. Razočaran je bil tudi Rok Zaponšek, ki je dejal, da takšne tekme v svoji karieri še ni doživel: "Čeprav vem, da to nikogar ne zanima, smo si zaslužili zmago. Nihče od nas ne bo spal. Če bi se tekme drugače odvile, bi zdaj imeli dve zmagi v ligi prvakov, tako pa smo na nuli. Razočarani smo, a po drugi strani lahko vsakemu pogledamo v oči." Po veliki zmagi v Celju ima Porto po dveh krogih na računu zdaj štiri točke, Celjani, ki jih prihodnji teden čaka evropski prvak Magdeburg, so še brez njih. "Videl sem dve različni tekmi s štirimi različnimi moštvi, petimi, če štejem še sodnike," pa je z nasmeškom na obrazu tekmo pospremil trener Porta Carlos Resende.

Mitja Janc je po dveh tekmah kralj strelcev v ligi prvakov. 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta