(FOTO) Hiter odgovor rešil generalko: Slovenija na Euro brez zmage, a neporažena

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
08.06.2024 16:55

Slovenska nogometna reprezentanca se je na zadnjem testu pred odhodom na evropsko prvenstvo zgodaj znašla v zaostanku, a hitro odgovorila. Z remijem 1:1 se je končala pripravljalna tekma proti Bolgariji v Stožicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Šporar je hitro odgovoril na bolgarsko vodstvo.
Robert Balen

S poklonom navijačem se je vse skupaj začelo. Velik dres s številko 12 v čast dvanajstemu igralcu reprezentance se je bohotil na sredini igrišča, ko sta enajsterici prišli iz tunela. Stožice so bile na generalki, zadnjem testu Slovenije pred odhodom v Nemčijo, dobro popolnjene. Za rekord obiskanosti je sicer manjkalo kakih 5000 gledalcev, so jih pa organizatorji v sobotnem popoldnevu prešteli 11.037.

Manj kot na tekmi proti Armeniji je eksperimentiral selektor Matjaž Kek, ki je dan pred tekmo sestavil končni seznam 26 potnikov na Euro. Na igrišče je poslal, vsaj na papirju, najmočnejšo enajsterico. Z eno izjemo. Ker še ni povsem pozdravil poškodbe, je na klopi začel Petar Stojanović. Na desnem krilu ga je zamenjal Tomi Horvat, ki je bil v tej vlogi že v torek. Na igrišče so se vrnili kapetan Jan Oblak, branilec David Brekalo, vezist Timi Max Elšnik in napadalec Benjamin Šeško, ki so na predzadnjem testu pred potjo v Nemčijo sedeli na klopi.

Robert Balen

Pa je Slovenija kljub temu začela zaspano. Morda je bila kriva tudi ura, ki je v običajnem ritmu življenja nogometaša prej kot tekmi namenjena počitku po kosilu, a vodstvo reprezentance je tak termin izbralo z namenom. Ob isti uri bo v drugem krogu evropskega prvenstva igrala proti Srbiji. Štiri minute so bile dovolj, da so se Kekovi izbranci znašli v zaostanku. Bolgari so izpeljali protinapad, Jaka Bijol pa je kazenskem prostoru podrl Kirila Despodova. Član grškega Paoka sam izvedel kazenski udarec. Natančno.  S 14. zadetkom se je 34-letnik, ki je pred odhodom v Grčijo v Ludogorcu igral pod vodstvom Anteja Šimundže, še utrdil na mestu najboljšega strelca trenutne generacije bolgarskih reprezentantov. Je pa še daleč od prvega na večni lestvici, Dimitarja Berbatova, ki se je ob nogometni upokojitvi ustavil pri 48 reprezentančnih golih.

Hitro se je zbudila Slovenija, po kotu v 14. minuti je izenačila. Elšnikovo podajo je Jan Mlakar podaljšal podajo do Andraža Šporarja, ki je pri drugi vratnici natančno zaključil z glavo. Z 12. zadetkom v majici z državnim grbom je 30-letni napadalec Slovenijo vrnil v igro.

Robert Balen

Bolgari, ki so veliko tekmovanje nazadnje okusili pred dvema desetletjema – Euro 2004 so s tremi porazi zaključili po skupinskem delu -, so kmalu zatem dokazali, da znajo biti tudi oni nevarni po kotih, Georgi Kostadinov se je izmuznil slovenskim branilcem, a je streljal previsoko. Slovenija je bila še bližje vodstvu v 33. minuti. Žan Karničnik je z odlično globinsko podajo Benjamina Šeška poslal na soočenje z vratarjem, mladi golgeter pa je žogo poslal v prsi Svetoslava Vucova.

Robert Balen

Za eno menjavo se je odločil Kek na začetku drugega polčasa, Horvata je zamenjal Nino Žugelj. Korošec, ki se je zaradi klubskih obveznosti na Norveškem pripravam pridružil v začetku minulega tedna, je zabeležil svoj prvi uradni nastop za reprezentanco. Dve rošadi je selektor potegnil še po uri igre, na igrišče je poslal Sandija Lovrića in Josipa Iličića. Povratnika v izbrano vrsto, ki je proti Amreniji že tri minute po vstopu dosegel gol, so navijači tudi tokrat pospremili z aplavzom.

Robert Balen

Ploskali so tudi Janu Oblaku. Kapetan je odbil nevaren strel z razdalje Despodova. Na drugi strani je Vucov brez večjih pretresov ulovil žogo, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Lovrić, tudi Iličićev poskus s podobnega položaja je preživel. Slovenija je v finišu iskala zmago, Iličić je s preigravanji nekajkrat dobro zmedel Bolgare, a izrazite priložnosti si naša reprezentanca ni pripravila. Oblak pa na drugi strani v zadnji minuti ni dopustil veselja Filipu Kracevu. Z remijem se je končal dvoboj v Stožicah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta