(FOTO) "Jug, viola!" Maribor po streljanju enajstmetrovk izločil Vojvodino in podaljšal evropsko potovanje

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
15.08.2024 22:58

Brez trenerja, a s četrtim krogom. Nogometaši Maribora preživeli 120 minut v Bački Topoli in po enajstmetrovkah izločili Vojvodino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropska pot vijoličastih se nadaljuje.
Grega Wernig

Zavleklo se je na povratni tekmi tretjega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo. Šele po streljanju enajstmetrovk je bil odločen dvoboj med Vojvodino in Mariborom. V prid slovenskih predstavnikov! Z zanesljivim izvajanjem in obrambami Ažbeta Juga so vijoličasti podaljšali evropsko popotovanje.

Grega Wernig

Da ni isto, kot bi bilo v Novem Sadu, nam je potožila skupinica navijačev Vojvodine, ki smo jo srečali pred stadionom. Zaradi obnove travnate površine na stadionu Karađorđevo četrtouvrščena ekipa iz minule sezone srbskega prvenstva domače evropske tekme igra na objektu, ki so ga razglasili za najsodobnejšega v državi. Zagotovo jih je bilo manj, kot bi jih bilo v drugem največjem srbskem mestu, so pa v TSC Areni prešteli 3000 navijačev.

Grega Wernig

Precej drugače kot v Ljudskem vrtu se je postavila Vojvodina, ki je pred tednom dni v prvem delu prepustila pobudo vijoličastim. Tokrat pa je hitro razmerja na igrišču obrnila sebi v prid. Da bo Voša, kot ji pravijo vojvodinski navijači, nevarnejša, je nakazal Vukan Savičević. Vezist je z razdalje zadel prečko.

V 24. minuti se je Vojvodina veselila. Prvič. Gol, ki ga je Đorđe Crnomarković z glavo dosegel po podaji Caleba Zadyja Seryja s prostega strela je portugalska sodniška ekipa razveljavila zaradi prepovedanega položaja. Potem pa je prišlo sporočilo iz VAR-sobe. Nekdanji branilec ljubljanske Olimpije ni bil v prepovedanem položaju, gol je obstal. Rdeče-beli so nadoknadili zaostanek iz Ljudskega vrta. Maribor pa je ostal brez trenerja. Zaradi protestov po VAR-intervenciji je Ante Šimundža dobil rdeči karton.

Rošada ob igrišču, ko je v čevlje poveljnika s klopi stopil pomočnik Damjan Ošlaj, ni bila edina, ki jo je Maribor opravil v prvem polčasu. Že v 36. minuti je zaradi bolečin v gležnju s tekmo zaključil Josip Iličić. Ko je odhajal proti slačilnici, so mu zaploskali tudi domači navijači, na igrišču pa ga je zamenjal Arnel Jakupović.

Grega Wernig

Že pred tem so imeli vijoličasti priložnost za izenačenje. Marko Božić si je pripravil dovolj prostora za strel v kazenskem prostoru, a vratarja Lazarja Carevića ni ugnal. Še bližje kot gosti izenačenju so bili gostitelji povišanju vodstva. Po kotu se je do odbitka dokopal Lucas Barros, udaril s prve in naložil kar nekaj dela vratarju Ažbetu Jugu, ki pa je žogo naposled ukrotil. Jug je bil že premagan, ko je v naslednji akciji v protinapad krenil Savičević, žogo je še pred golovo črto izbil branilec Pijus Širvys. S tem se nevarnost ni končala, še Uroš Nikolić je poskusil z bližine, Jug pa se je izkazal z obrambo.

Takoj po odmoru je na igrišče prikorakal Hilal Soudani. V vijoličasti enajsterici je zamenjal Etienna Beugreja. In se takoj znašel v priložnosti. Po podaji z levega krila je Alžirec zaključil z bližine, žogo pa poslal mimo gola.

Tudi s kakšnim trikom so nogometaši Vojvodine želeli priti do rezultata, ki bi jim prinesel prednost v seštevku obeh tekem. Caleb Zady Sery je po padcu v kazenskem prostoru zahteval enajstmetrovko. Dobil pa rumeni karton za simuliranje. Na novo priložnost je bilo treba počakati do 73. minute, ko je protinapad zaključil Mihailo Ivanović. Jug je poskrbel, da je napadalec novosadske ekipe iztržil le kot.

Grega Wernig

Pa to ni bila zadnja priložnost za prvega napadalca Vojvodine. Po seriji slabih izbijanj Štajercev je prišel do strela z roba kazenskega prostora, izkupiček pa je bil enak kot nekaj minut prej. Kot. Da se v finišu rednega dela tekme 16-kratni slovenski prvaki ne bodo le branili, je nakazal rezervist Redwan Bourles. Po akciji z desne strani je Francoz zapretil s strelom iz obrata, a bil premalo natančen. V sodniškem podaljšku drugega polčasa je krilni napadalec poskusil še s strelom z levega roba kazenskega prostora, z obrambo pa je izenačenje preprečil Carević. Priložnosti v finišu rednega dela so ostale neizkoriščene, ostalo je pri rezultatu 1:0 in 2:2 v seštevku obeh tekem, kar je prineslo dodatnih 30 minut igre.

V prvem podaljšku je Hilal Soudani iz prostega strela z dokaj ugodnega položaja iztržil le kot, na drugi strani je s projektilom z razdalje svojo desnico preizkusil Lazar Nikolić, rezultat pa se ni spremenil. Tudi strel drugega rezervista Vojvodine Marka Veličkovića je bil premalo natančen, poskus Zadyja Seryja pa je Jug ulovil.

Grega Wernig

Švedski Djurgarden, ki se je z zmago na povratni tekmi v Stockholmu s 3:1 proti finskemu Ilvesu (na prvi se je končalo z remijem 1:1) že zagotovil uvrstitev v četrti krog, se je načakal, da je dobil nasprotnika. Tudi v drugem podaljšku v Bački Topoli ni padla odločitev. Po 120 minutah igre so odločili streli z enajstih metrov. "Jug, viola!" so v spodbudo mariborskemu vratarju vzklikali navijači na gostujočem sektorju - blizu 200 jih je bilo na TSC Areni -, domači pa so ob poskusih vijoličastih pripravili kotel žvižgov in drugih vse prej kot prijaznih vzklikov. Pa to ni zmedlo Štajercev. Ažbe Jug je odbil strela nikoliću in Ivanoviću, štirje maribroski strelci, Mbina, Soudani, Jan Repas in Vrhovec, pa so bili natančni. Po enajstmetrovkah je Maribor podaljšal evropsko sezono!

Z Ažbetom Jugom v Bački Topoli
Grega Wernig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta