(FOTO) Ko Nika Niki prevzame rekord: "Še vedno se raje bodrimo, kot da bi se grdo gledale"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.01.2024 17:28

Nika Prevc je z zmago na Ljubnem, šesto v karieri, v pol sezone postala naša najuspešnejša smučarska skakalka. In zdaj je dobila idejo, da bi lovila še 62-ico Sare Takanaši ... Uboga konkurenca!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena Nika si že lasti kristalni globus, druga neustavljivo leti proti njemu.
Sašo Bizjak

Po poplavah, ki so poškodovale doskočišče, in odvzemu silvestrske turneje, ki so si jo prilastili finančno močnejši Nemci, si na Ljubnem ob Savinji niso mogli želeti bolj blagodejnega obliža na rane. Že po sobotnem drugem mestu pred 10.000 gledalci je Nika Prevc obljubila, da navijači dan kasneje ne bodo razočarani. In potem ko se je v nedeljo nabralo še 6000 navijačev za skupno absolutni rekord dosedanjih tekem na Ljubnem, je Prevčeva držala obljubo in - zmagala. Za nameček ji je na tretji stopnički družbo delala še soimenjakinja Nika Križnar.

Meteorski vzpon Nike Prevc preseneča tudi trenerja, a ga pripisuje profesionalnemu pristopu. 
Sašo Bizjak

"Moram reči, da je bil ta vikend zame kar težak. Želela sem namreč pokazati dobre skoke pred tolikšnim številom domačih gledalcev," je Nika Prevc prvič doslej nakazala, da je z rumeno majico vodilne v skupnem seštevku na prsih začela čutiti nekaj pritiska, a se je hitro popravila: "Pa saj pritisk po dobrem rezultatu čutim na vsaki tekmi. Se pa s tem uspešno spoprijemam. Bolj sem mislila, da čutim veliko topline in domačo podporo."

Po bratih Prevc zdaj tudi Nika okuša slasti in pasti slave. 
Saso Bizjak

S šesto zmago v svetovnem pokalu je potrebovala samo pol sezone, da je s prestola vrgla Niko Križnar. "Hja, trenutno. Mislim pa, da Nika še ni rekla zadnje besede," Prevčeva skromno ne more iz svoje kože, bolj gostobesedna Nika Križnar jo dopolni: "Ta zdrava konkurenca med puncami nas drži v vrhu. Enkrat je tam ena, drugič druga. Spodbujamo se, bodrimo ena drugo ... Bolje to, kot da bi se grdo gledale." Triindvajsetletna lastnica velikega kristalnega globusa izpred treh let se niti ne čudi meteorskemu vzponu svoje pet let mlajše tekmice (obe sta rojeni marca), ki je ob slabi polovici sezone (za tekmovalkami je 13 od 27 tekem) prednost v skupnem seštevku pred Japonko Juki Ito povečala na 174 točk (ena zmaga jih prinese 100) in je na najboljši poti do kristalnega globusa: "Nika se je na začetku, ko je prišla v A-ekipo, še lovila, predvsem s psihičnega vidika. Nič čudnega; tudi jaz sem se ob prihodu v svetovni pokal soočala s takšnimi občutki. Na začetku je vedno težko. A hvala bogu je Nika nekaj pozitivnega izvlekla tudi od nas, punc, ki smo že nekaj dosegle, in zdaj serijsko niza lepe skoke in postavlja letvico za vse nas ostale."

Uspehi ženskih slovenskih skokov so iz Ljubnega naredili pravcato malo Planico. 
Saso Bizjak

Da bo Nika Prevc tako dominirala v svetu ženskih smučarskih skokov, si, kot priznava, pred sezono ni mislil niti trener Zoran Zupančič: "Saj je že takrat znala kdaj na treningu bolje skočiti od Kiržnajeve in Eme Klinec, a šele po prvih tekmah se je ta krivulja res začela obračati navzgor. Jasno je, zakaj. Nika je že dlje časa izredna profesionalka od glave do pet. Izredno lepo dela, sodeluje ter prenaša vse informacije in navodila v prakso. Ob tem je še psihično izjemno močna. Rojena zvezda je. Upam ne le, da bo njena kariera dolga in uspešla, ampak tudi, da bo podirala še kakšne druge rekorde."

Recimo tistega ultimativnega, na videz nedosegljivega ima Japonka Sara Takanaši, v nedeljo šesta, ki si lasti kar 62 zmag v svetovnem pokalu. "Uf, ta letvica je kar visoka," se ob omembi mejnika zasmeje Prevčeva, a kot da bi ravnokar dobila nov cilj ali idejo, suvereno doda: "Bom pa delala vse v tej smeri, da enkrat presežem tudi njo. Je pa res, da si noben mladi športnik ne zastavi določenega cilja zmag. Vsak si želi predvsem uspeti v svojem športu." Niki je to uspelo, zdaj bo naloga ostati na vrhu. Zupančič opozarja: "Za zdaj je Nika takšna, kot da je nič ne more vreči iz tira. A vemo, kakšni so smučarski skoki. Preobratov je veliko. Trenutno smo mi na vrhu, nekdanje serijske zmagovalke iz denimo Nemčije pa daleč od njega."

No, da bo tudi v prihodnje kaj za slaviti, je na Ljubnem pokazala mlada falanga slovenskih mladink, ki so prihajale do točk: Taja Bodlar (dvakrat 20 mesto), Tina Erzar (17. in 22.), Jerica Jesenko (28. v soboto), Ajda Košnjek (28. v nedeljo).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta