(FOTO) Ko pride največji

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
26.03.2024 20:54

V hipu razprodane Stožice so pričakale portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki pri 39 letih še ni spisal zadnjega poglavja sijajne kariere.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pričakalo ga je 16 tisoč navijačev.
Robert Balen

Tekma je bila razprodana praktično takoj, štiri minute po začetku prodaje vstopnic ni bilo več. Gneča je bila že na letališču, množica navijačev se je zbrala tudi ob hotelu, že nekaj ur pred začetkom tekme pa je bilo ob stadionu jasno, da se obeta spektakel. Pa čeprav je na sporedu zgolj prijateljska tekma. Slovenska reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 zanetila nogometno evforijo v državi, a ob Benjaminu Šešku in Janu Oblaku je nogometne navdušence v Stožice vlekel še precej močnejši magnet. Cristiano Ronaldo je bil na čelu portugalske reprezentance, ki je s štiriletnim zamikom prišla na obisk v Ljubljano, sprejela povabilo, da nadoknadi tekmo, ki jo je leta 2020 odnesla epidemija koronavirusa. Prav tisti Ronaldo, ki ima v svoji zbirki pet zlatih žog. Prav tisti Ronaldo, ki je za mnoge eden najboljših, če ne že kar najboljši nogometaš v zgodovini igre. Prav tisti Ronaldo, ki se bo ob Brazilcu Peleju in Argentincema Diegu Maradoni ter sodobniku in velikem rivalu Lionelu Messiju znašel na praktično vsakem seznamu največjih legend najbolj priljubljene igre z žogo.

Ronaldo in njegova senca še iz časov madridskega Reala Pepe sta začela od prve minute. 
Andrej Petelinšek

Namesto Keka 16 tisoč navijačev

Ob igrišču ga ni pričakal Matjaž Kek - slovenski selektor, ki je minuli teden izgubil očeta, je tekmo izpustil, na klopi ga je, podobno kot minuli četrtek na Malti, zamenjal pomočnik Boštjan Cesar -, ga je pa 16 tisoč navijačev. Ko je pritekel na prenovljeno zelenico, ga je že zajel bučen aplavz. Pa čeprav takrat vsi srečneži, ki so se ob ronaldomaniji dokopali do vstopnic, še niso bili na svojih sedežih. Nekaj jih je verjetno še krožilo po rondoju Tomačevo, v katerem se je že debelo poldrugo uro pred tekmo sicer kratka pot podaljšala na pol ure. A čakanje - pa tudi kak izgubljen las zaradi prometnega kaosa - se je izplačalo. Portugalski selektor Roberto Martinez je najbolj izpostavljenega člana reprezentance, rekorderja in dolgoletnega kapetana uvrstil v začetno enajsterico. Strah, da bi CR7 obsedel na klopi, je postal odveč.

Stožice v pričakovanju. 
Robert Balen

Ni še končal zadnjega nogometnega plesa, pa se zlahka postavi ob bok največjim, če ne že kar pred njih. Že številke so dovolj zgovorne. Na otoku Madeira rojeni Cristiano Ronaldo, ki ga je oče poimenoval po nekdanjem ameriškem predsedniku Ronaldu Reaganu, je postal prvi nogometaš, ki je zaslužil milijardo evrov, z letnim zaslužkom, ki presega 130 milijonov evrov (od tega mu skoraj dve tretjini navržejo sponzorske pogodbe), je najbolje plačani športnik na svetu, z 879 goli na uradnih tekmah je svetovni rekorder, s 128 zadetki v dresu prve selekcije domovine najboljši strelec na reprezentančnih tekmah, z več kot 900 milijoni sledilcev je najbolj priljubljen športnik na spletnih omrežjih … Tudi izklesana postava brez grama odvečne maščobe, vedno brezhibno urejena pričeska, snežno bel nasmeh in oblačila, ki ne le da sledijo modnim trendom, ampak jih kar določajo, so prispevali svoj delež, a velezvezdnik, ki je 5. februarja praznoval 39. rojstni dan, si je status ikone zgradil predvsem na igrišču. Pa v telovadnicah in drugih vadbiščih, kjer je pedantno pilil vsak detajl v svojem bogatem nogometnem repertoarju.

(FOTO) Ronaldo v Stožicah, na tribunah evforija

Veličina, ki še vedno traja

Pa njegova veličina ni le posledica nekih prejšnjih, že malo oddaljenih časov, kot bi se za gospoda njegovih let spodobilo. Kariera, ki bi se zaradi srčne aritmije v otroštvu skoraj končala, preden se je prav začela, se je razcvetela. Kar je postajalo jasno že, ko je kot 16-letnik dobil priložnost v prvi ekipi lizbonskega Sportinga, je dobilo potrditev, ko se je odpravil na tuje. V Manchester Unitedu je zablestel pod patronatom legendarnega trenerja Alexa Fergusona, odprl knjigo rekordov, začel zbirati lovorike, trikrat postal angleški prvak in si leta 2008 še prvič pokoril prestižno ligo prvakov. Še precej več trofej - tako individualnih kot klubskih - se je nabralo po letu 2009, ko je za takrat rekordnih sto milijonov evrov odškodnine rdeče vrage zamenjal za Real Madrid. Kar štirikrat je z galaktiki postal evropski prvak, dvakrat slavil v la ligi, dvakrat v španskem pokalu … Po selitvi v torinski Juventus je nabiral italijanske lovorike, le pri vrnitvi v Manchester se je nekoliko zapletlo. Ne pri številkah, tudi v prvi sezoni drugega obdobja v gledališču sanj je bil z goli prvi med (ne)enakimi, v drugi pa nista več našla skupnega jezika s trenerjem Erikom ten Hagom, Ronaldo je že pred svetovnim prvenstvom v Katarju postal nekdanji član Uniteda, nato pa prisluhnil klicu arabskega denarja.

Andrej Petelinšek

Z več kot 200 milijonov evrov težko pogodbo, s katero se je klubu Al Nasr zavezal do leta 2025, je postal najbolje plačani športnik na svetu, za povrh pa sprožil še korenite spremembe na prestopni tržnici. Številni zvezdniki, ob veteranih tudi taki v najboljših športnih letih, so mu sledili v Savdsko Arabijo. A tam ni dvoma, kdo je največji. Petdeset golov je oče petih otrok – najmlajša dva ima s trenutno partnerko, manekenko Georgino Rodriguez, starejša dvojčka mu je rodila nadomestna mati, kdo pa je mama njegovega najstarejšega sina, ostaja skrbno varovana skrivnost - že zabil na 58 tekmah. Pa tudi v evropskem nogometu še nekaj velja. Nekaj? Kar precej! Z desetimi goli v kvalifikacijah, kjer je Portugalska gladko potrdila uvrstitev na Euro 2024, je bil prvi strelec reprezentance, v celotnih kvalifikacijah ga je prehitel le Belgijec Romelu Lukaku.

Po pravljici v Franciji še ena v Nemčiji?

Evropsko prvenstvo je naslednji veliki cilj izjemnega atleta, ki ga za povrh odlikujeta še tehnična dovršenost in neverjeten občutek za doseganje golov. Malo je rekordov, ki niso že zdaj njegovi. Na zadnjem, iz leta 2020 v leto 2021 preloženem turnirju, je postal prvi, ki je zaigral na kar petih evropskih prvenstvih, s 14 goli je najboljši strelec glavnih turnirjev, pa s 25 tekmami, 2153 odigranimi minutami … Še kaj več kot individualne presežke bo lovil v Nemčiji. Morda pa k doslej najsijajnejšemu poglavju svoje reprezentančne kariere, naslovu evropskega prvaka na prvenstvu v Franciji 2016, doda še kakšnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta