(FOTO) Maribor je postal mesto borilnih veščin (in odbojke): Razglašeni najboljši za leto 2023

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
06.05.2024 21:25

Skoraj kot lista povabljencev na družinsko srečanje se je bral seznam nagrajencev v izboru Športnik Maribora za leto 2023. Med posamezniki na vrhu Tyra Barada in Žiga Zagoranski, med ekipami dvojno odbojkarsko slavje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tyra Barada je v skladu s svojo zaposlitvijo v športni enoti Slovenske vojske salutirala županu Saši Arsenoviču.
Sašo Bizjak

Maribor je mesto borilnih veščin in odbojke, vsaj če sodimo po izboru najboljših športnikov v mestu za leto 2023, ki so jih nocoj razglasili v Letnem kinu Minoriti. Sicer dva tedna prej kot lani, ko je prireditev zaradi nepotrjenega proračuna nekaj časa celo visela v zraku, a še vedno globoko v maju, ko so v številnih športnih panogah že okronani novi prvaki za tekoče leto, se je Športna zveza Maribor – tudi letos je dolgo čakala na odobritev mariborske občine o sofinanciranju prireditve - poklonila najboljšim v letu 2023.

Tyrino leto

Kdo so lavreati? V najprestižnejših posamičnih kategorijah sta slavila kikbokserja. Tyra Barada je prvič postala mariborska športnica leta. Dve zlati medalji z evropskih iger, ponovitev tega uspeha še na svetovnem prvenstvu, dve zlati medalji z evropskega prvenstva, tri zmage v svetovnem pokalu in drugi uspehi so bili dovolj, da je nadarjena borka v glasovanju prehitela Ilko Štuhec, ki je lansko pomlad zabeležila dve smukaški zmagi v svetovnem pokalu, v skupni razvrstitvi najhitrejše discipline alpskega smučanja pa zaostala le za zmagovalko Sofio Goggia. Mimogrede, imena dvakratne smukaške svetovne prvakinje na izvornih glasovnicah sploh ni bilo, na seznam kandidatk so jo dodali šele dan pred iztekom glasovanja. Plavalka Katja Fain, ki je bila najboljša za leto 2022, je tokrat končala na tretjem mestu.

Tyra Barada in Žiga Zagoranski sta najboljša športnika Maribora za leto 2023.
Sašo Bizjak

V izboru za leto 2022 je zaostal le za smučarjem Boštjanom Klinetom, je pa Žiga Zagoranski postal mariborski športnik leta 2023. Glasovalce – 60 odstotkov glasov prispevajo člani strokovnega sveta ŠZM, 40 odstotkov pa novinarji – je 20-letnik, ki tako v tekvondoju kot kikboksu tekmuje v kategoriji do 63 kilogramov, prepričal z naslovoma evropskega in svetovnega prvaka v tekvondoju v sicer neolimpijski verziji ITF in s tretjim mestom na svetovnem prvenstvu v kikboksu. Judoist Enej Marinič se je uvrstil na drugo mesto, jadralec Žan Luka Zelko je bil tretji.

Naj trener kar predsednik

Skoraj kot lista povabljencev na družinsko srečanje se je bral seznam nagrajencev. Ne le Tyra Barada in njen zasebni partner Žiga Zagoranski, tudi oče prve se je zavihtel na vrh. Tomaž Barada je postal trener leta. Po svoje razumljivo. Če sta najboljša športnika v mestu borca, je logično, da je najboljši med trenerji tisti, ki skrbi za njuno pripravo. Precej bolj nenavadno, da ne uporabimo še kakšnega bolj ostrega izraza, pa je, da nagrajenec v izboru, ki ga pripravlja Športna zveza Maribor, postane … predsednik Športne zveze Maribor! No, če se to ni nikomur zdelo čudno že pred letom, bo očitno zdržalo tudi letos. Tomaž Barada, ki je tekvondoiste, kikboksarje in druge borce iz svojega kluba na Teznem pripeljal do številnih mednarodnih uspehov, je drugič zapored najboljši trener mesta ob Dravi.

Med ženskami ekipami v Mariboru ni para odbojkaricam Nove KBM Branika.
Sašo Bizjak

Med ženskimi ekipami ostajajo vladarke odbojkarice Nove KBM Branika. Hokejistke so jim z naslovom državnih prvakinj in prvim mestom v mednarodni ligi WIHL sicer vrgle rokavico, a tretje mesto v državi, osvojitev pokala Slovenije, drugo mesto v srednjeevropski ligi in uvrstitev v osmino finala evropskega pokala CEV so bili dovolj, da so bankirke ostale na prestolu. Se je pa sprememba zgodila med moškimi ekipami. Po letu 2021, ko so z naslovom državnega prvaka prekinili dolgo vladavino nogometašev, so se na vrh vrnili odbojkarji. Člani i-Venta Maribor, ki so lani sicer še igrali pod pokroviteljstvom Merkurja, so si prestižni naslov najboljše ekipe v mestu zagotovili s tretjim mestom v državnem prvenstvu in v srednjeevropski ligi Mevza. Za ekipo leta v individualnih športnih panogah je bil izbran dvojec Arne Završnik-Jakob Brglez iz veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor.

Odbojkarji so se vrnili na (mestni) vrh.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta