(FOTO) Po ekipni tekmi v Planici: Zajc končal sezono, vodja tekmovanja priznava, da letalnica ni idealno pripravljena

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
23.03.2024 12:39

Čeprav hujših poškodb ob padcu ni utrpel, bo Timi Zajc zaradi slabosti in bolečin izpustil nedeljski finale sezone. Vodja tekmovanja Aljoša Dolhar čez noč pričakuje dež in sneg. Bo nedeljska tekma sploh izpeljana?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je skočil z dve mesti nižjega zaletišča, so bile sile ob doskoku Timija Zajca premočne.
Saso Bizjak
Zajc je po padcu čutil bolečine v kolku, lopatici in ramenu, bilo mu je tudi slabo.
Saso Bizjak

Z drugim mestom Slovenije po eni sami seriji - finalna je bila zaradi vetra odpovedana - se je končala sobotna moštvena tekma v Planici. A večji udarec kot poraz proti Avstriji je za Slovenijo poškodba Timija Zajca. Svetovni prvak v poletih je dosegel daljavo 242,5 metra, a pri doskoku padel. Pred mediji se je pojavil z obvezano roko in naznanil, da je zanj končana ne le tekma, pač pa tudi sezona. Na nedeljski tekmi ga torej več ne bo: "Mislim, da ni nič hujšega. Prejel sem udarec v kolk, lopatico in ramo. Mislim, da je vse v redu, a hkrati mislim, da je bil to tudi moj zadnji skok v tej sezoni. Takoj ko sem prišel iz izteka, sem bil nekako 'ubogi', vroč, postalo mi je slabo." Takoj po izjavi za medije so Zajca odpeljali na preventivni pregled v jeseniško bolnišnico. Kot je neuradno dodal kasneje, je bil za padec odgovoren sam, četudi je skočil z dve mesti nižjega zaletišča. 

Takoj po tekmi je Zajc odšel na preventivni pregled v bolnišnico, na nedeljski tekmi ga ne bo.
Saso Bizjak

Če Zajc ob doskoku ne bi padel, bi Slovenija najbrž zmagala, tako pa sta se v finalnem skoku med seboj pomerila Peter Prevc in Daniel Huber. Tokrat sta rezultatsko vlogi zamenjala. Peter Prevc je pristal pri 223,5 metra, Huber pri daljavi dneva, 244 metrov in Avstrijci so po prvi seriji vodili za deset točk. Takrat je močneje zapihal veter pred prihajajočo fronto in organizatorji so se po pol ure prestavljanja in čakanja odločili, da tekmo odpovejo, saj napovedi niso bile nič bolj obetavne. Če bi se tekma nadaljevala s finalno serijo, bi Slovenija (793,3 točke) ostala brez enega skakalca, tako da bi najbrž tudi padla po lestvici, na kateri so sledili Norvežani (770,6), Japonci (759,1), Poljaki (735,5), Nemci (726,6), Američani (636,3) in Italijani (569,1). 

Ker so obveljali rezultati prve serije, je Slovenija osvojila končno drugo mesto.
Saso Bizjak

"Že vremenska napoved je bila neugodna. Uresničila se je. Vedeli smo, da moramo pohiteti s prvo serijo in da ko bo enkrat prišel premočan veter, se ne bo ustavil. Tako je tudi bilo. Na srečo smo prvo serijo pospravili pod streho, preden se je veter okrepil, tako da smo super zadovoljni s takšnim razpletom," je odpoved komentiral vodja tekmovanja Aljoša Dolhar in se dotaknil še mehkejšega doskočišča, ki je botrovalo številnim padcem: "Zaradi pretoplega vremena ne moremo uporabljati težke mehanizacije. Letalnico pripraviti je bilo skoraj nemogoče, pravi mali čudež. Na srečo je Nordijski center Planica izkoristil tiste dni do 15. januarja, da je naredil zadostno količino snega na letalnici, saj po 15. januarju snega ni bilo več mogoče delati. Tega snega se več ne da obdelovati s strojem. Naši fantje tako delajo od jutra do večera, da pripravijo letalnico. Ta seveda ni idealno pripravljena, a glede na razmere je odlična. Pa tudi dileme ni, ali je regularna. Seveda pa bi bila v drugih razmerah pripravljena še bolje."

Ko je začel pihati močan veter, ki prinaša tudi dež in morda sneg, je bilo organizatorjem jasno, da je konec današnjega tekmovanja.
Saso Bizjak

Ob prihodu vremenske fronte se v Planici čez noč pričakuje dež in sneg, Dolhar pa zagotavlja, da bodo organizatorji postorili vse, da bodo poleti varni. 

Letalnica zaradi visokih temperatur ni idealno pripravljena, priznava vodja tekmovanja Aljoša Dolhar.
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta