(FOTO) Slavje Petra Prevca: Samo trije trenutki v karieri so bili lepši - rojstvo otrok in poroka. Aja, pa globus tukaj

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
22.03.2024 19:50

Peter Prevc je za vsak slučaj pohitel; svoje slovo od športne kariere je okronal že v petek s planiško zmago. V soboto ob 9.30 bo še ekipna tekma, v nedeljo ob isti uri še finale sezone s 30 najboljšimi skakalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Privošči si, Peter, zaslužil si si!
Privošči si, Peter, zaslužil si si!
Saso Bizjak

"Samo trije trenutki v karieri so bili lepši - rojstvo otrok in poroka. Aja, pa globus tukaj," so bile prve besede Petra Prevca po veliki zmagi v Planici. Ja, lahko mu je zmanjkala kakšna točka v Willingenu, Lahtiju, na Norveškem ... A ko je na vrsti Planica, nič ne more pokvariti dneva. 13.500 (večinoma) slovenskih navijačev je prišlo na svoj račun, ko je Peter Prevc v finalu pristal pri 231 metrih, čemur ni bil kos niti vodilni po prvi seriji Daniel Huber in slavje se je lahko začelo. V ušesih je piskalo od vseh trobelj, ploskali so vsi v karavani, celo poraženi Avstrijci. "Dan se mi je že začel dobro. Zgodaj sem se zbudil, opravil jutranji trening v pomladnem vremenu ... Uspelo se mi je dobro zbrati. Vedel sem, da so vsaj trije nasprotniki zelo močni - Huber (na koncu drugi), Stefan Kraft (sedmi) in Timi Zajc (četrti) - in da jih bo težko preskočiti. In ko ti to uspe, so skoki res vredni prvega mesta," je bil ponosen junak ne le dneva, pač pa tudi že prihajajočega konca tedna, s katerim se poslavlja od kariere: "Kar celo tekmo sem bil živčen. Nervoza se me je polotila že, ko sem se peljal na skakalnico. In to je v bistvu dobro."

"Na ramenih kolegov sem se počutil najmočnejšega na svetu," je dejal najboljši letalec dneva (in morda sezone?).
Saso Bizjak

Kakšni so bili skoki, se mu ni zdelo vredno komentirati. "Dovolj dobri!" se je zasmejal po filmskem scenariju o svoji karieri - pod Poncami je leta 2013 prvič pristal na stopničkah, pod Poncami bo tudi zadnjič pristal na njih: "Bolj popolnega konca si ne znam zamisliti." Sploh, ko so ga sotekmovalci vzeli na ramena in ga nosili pod doskočišču, vsa dolina je ploskala, najbrž še dobršen del Slovenije pred televizijskimi ekrani: "Na ramenih kolegov sem se počutil najmogočnejšega na svetu v tistem trenutku. Zdi se mi, da sem se z leti naučil bolj uživati v zmagah."

Sinu všeč poraz Krafta

Morda tudi zato, ker se mu je letošnja zmaga tako dolgo izmikala. Vsi člani A-ekipe so jo že imeli - Lovro Kos, Timi Zajc, Domen Prevc in Anže Lanišek, le on še ne. Še ko je vrhunsko skočil, je vedno nekaj zmanjkalo in zdelo se je, da bi se lahko štiriletni post potegnil do konca kariere. Ga je torej do nedosegljivih metrov vlekla ta sla, lakota po zmagoslavju? "V sredo zvečer sem si rekel, da niti ni važno, kaj se bo zgodilo. Da mi je tudi vseeno, če sem dvakrat 15. Najbolj pomembno se mi je zdelo, da sobotno ekipno tekmo spodobno oddelam, da ekipo obdržim na nivoju. Za posamične rezultate pa mi je bilo vseeno," zatrjuje: "Morda je to ključ do uspeha. Ne smeš se obremenjevati z rezultatom, ga izsiljevati, ampak usmeriti misli v svojo nalogo in se prepustiti zraku." Še enkrat več je potrdil, da je še posebej boljši od drugih, ko mu piha veter v hrbet, a teorijo je z nasmehom hitro zavrnil: "Jaz sem zmagal že povsod, v vseh razmerah. Vse so moje!"

Takoj ob doskoku mu je bilo jasno, da zna to končno biti zmaga - prva po štirih letih.
Saso Bizjak

Kot je dodal, mu na odru za zmagovalce nič ni švigalo po glavi, prepustil se je dogajanju, sin Ludvik pa mu je navrgel: "Končno smo premagali Krafta!" Tokrat je izjave za medije dajala tudi njegova žena Mina Prevc, mama Julijana se je veselila za ograjo, oče Božidar je bil med merilci. "Jaz pa zdaj le čakam, da se v garderobi usedem na klopco in malce zadiham," je nakazoval utrujenost, čeprav se je planiški konec tedna komaj začel. Že v soboto ob 9.30 sledi ekipna tekma. Spomnimo; pri vseh ekipnih zmagah v svetovnem pokalu je bil zraven tudi Peter, a stari lisjak se je spomnil še ene, pri kateri ni sodeloval: "Na lanskem svetovnem prvenstvu so fantje dokazali, da znajo zmagati tudi brez mene, zato me sploh ne skrbi, kaj se bo zgodilo."

V nedeljo po globus

Pa da ne bi kaj zaskrbelo navijačev - trener Robert Hrgota je potrdil, da bo Slovenijo ob Lovru Kosu, ki bo skakal prvi, Timiju Zajcu in Domnu Prevcu zastopal tudi Peter: "Pero se ni obotavljal. Morda bi bilo preveč tvegano, če bi čakal do nedelje, pa se je kar zdaj odločil za zmago. Predvsem je pomembno, da ni podlegel pritiskom in željam vseh nas, ki si želimo njegove zmage. Vemo, da si jo on najbolj želi. Znal je umiriti čustva, se zbrati in zasluženo je zmagal. Še Avstrijci so se veselili zanj. To pomeni, da smo si vsi želeli tega. Res lepo, ko se ti stvari izidejo. To se redko zgodi." Da bi si zaradi zmage vendarle premislil in še nadaljeval kariero? "Lahko ga vsak dan vprašate, pa si bo morda res," se je smejalo Hrgoti, ki sicer za prihodnje leto še nima pogodbe.

Padec Anžeta Laniška, ki ga je stal mesta na ekipni tekmi.
Saso Bizjak

Če bo tako nadaljeval še v nedeljo, bi Peter Prevc lahko osvojil še en globus - letalskega. Prednost za Kraftom je namreč stopil na le še 34 točk zaostanka. Ker se točke delijo po principu 100, 80, 60 ..., bi torej nedeljska zmaga ob hkratnem tretjem mestu Avstrijca Prevca okronala za najboljšega letalca sezone, in to četrtič po letih 2014, 2015 in 2016.

Pa ostali orli, ki so bili ob Prevčevi zmagi kar malo v senci? Timi Zajc je po prvi seriji zasedal tretje mesto, a na koncu zdrsnil na četrto (za Johannom Andrejem Forfangom), Lovro Kos je bil dvanajsti, Domen Prevc 17, Maksim Bartolj 21., Žak Mogel 33., Anže Lanišek pa zaradi padca 37. K sreči jo je odnesel brez poškodb, tako da bo v nedeljo predvidoma spet nastopal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta