(FOTO) Slovenci so se uvrstili na olimpijske igre: Hvala Špancem, se vidimo v Parizu

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
17.03.2024 16:44

Po zanesljivi zmagi nad Bahrajnom jih je čakalo nekaj mučnih ur, a na koncu se je izšlo vse dobro. Po tesni zmagi Španije nad Brazilijo je olimpijska vozovnica za Pariz v žepu!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Za slovenskimi rokometaši so težki dnevi, ne le fizično naporni, tudi psihično jim ni bilo lahko. Da so to celo štirje najpomembnejši dnevi v zadnjih štirih letih, so razlagali pred začetkom olimpijskih kvalifikacij v katalonskem Granollersu. Po četrtkovi minimalni zmagi proti Brazilcem, ki so si jo z golom Domna Novaka zagotovili nekaj sekund pred koncem, in po petkovem (pre)visokem porazu proti Španiji, je bil nedeljski recept jasen. Vsi so v en glas zatrjevali, da je čas za popoln napad in da jih kaj drugega kot zmaga nad Bahrajnom ne zanima. A ne glede na stanje na papirju, ki je govorilo v prid Slovencev, so rokometaši Bahrajna začeli odločno in naše presenetili s tremi hitrimi goli, k čemur je botrovalo tudi nekaj slovenske smole.

Rzs
Rzs

Slab začetek, dober konec

Hitro so nato strnili moči, dosegli delovno temperaturo, z delnim rezultatom 6:1 povedli in vodstva do konca tekme niso več izpustili iz rok. Sredi prvega polčasa so povedli že s plus štiri, voda na slovenski mlin so bili arabski streli od daleč, v našem napadu je odlično delovala leva stran, tudi prodori, do izraza je prišla individualna kakovost Slovencev. "Če je bila tekma proti Španiji malce črna pika, smo znova pokazali pravi obraz in zasluženo zmagali. Z izjemo prvih minut smo celo tekmo vodili in zadeve postavili na svoje mesto," je povedal selektor Uroš Zorman.

Rzs
Rzs

Bahrajn je sicer vseskozi iskal priključek in bi ga morda tudi našel, če v naših vratih ne bi stal izjemni Klemen Ferlin, ki je v drugi polovici prvega polčasa zaklenil vrata, na celotni tekmi pa zbral enajst obramb. Slovenci, pri katerih je bil z osmimi goli najbolj učinkovit Aleks Vlah, so na odmor odšli z vodstvom 17:12, ki je obetalo miren drugi polčas. A ta se je začel podobno kot prvi, boljši so bili Arabci, ki so se na vse pretege trudili zmanjšati razliko, kar jim na srečo ni uspelo. Vendarle so Slovenci še enkrat dokazali, da imajo vse pod kontrolo, v luči kasnejšega obračuna med Brazilijo in Španijo so se zavedali tudi pomembnosti gol razlike. "Vedeli smo, da Bahrajn ni reprezentanca, ki bi jo lahko odpisali. Imajo islandskega selektorja, gojijo hiter rokomet, kar je že samo po sebi znano za takšne ekipe. Čeprav smo malce slabše začeli, smo se zbrali in pokazali, da smo prišli sem pobrat te štiri pike. Škoda za tisto tekmo s Španci, da nismo bili blizu," je po tekmi dejal Aleks Vlah.

V slovenskem napadu je z nekaj izvrstnimi streli – tradicionalno – navdušil Borut Mačkovšek, odličen strelski izkupiček sta imela tudi Nejc Cehte in Blaž Janc, prednost naših pa je v zadnji četrtini tekme prvič narasla na šest, kmalu tudi na sedem zadetkov. Igra izbrancev selektorja Uroša Zormana je proti koncu prvega polčasa padla, nekaj nespametnih potez, tudi rdeč karton Mačkovška, sta Bahrajn znova približala na pet golov, a izkušnje in znanje je vendarle prevladalo, Slovenija pa je tekmo mirno pripeljala do konca in zmagala z 32:26.

Za domačine navijali tudi Slovenci

Sledilo je mučno čakanje na večerni obračun Brazilcev in Špancev, za katerega je Vlah dejal, da sploh ne ve, če ga bodo lahko gledali. Podobno kot Slovence so Južnoameričani dodobra namučili gostitelje turnirja, v izjemno izenačeni tekmi so Španci odločilna gola dosegli šele v predzadnji minuti. V dvorani se je tako lahko začelo slavje domačinov in tudi slovenske reprezentance, ki je proti koncu tekme v polni zasedbi prišla v dvorano in pospremila zaključek tekme s tribune. "Presrečen sem, čestitke fantom. Čeprav nismo bili pravi, mislim, da smo si vse to zaslužili. Pravijo, da sreča spremlja hrabre," je razplet s hripavim glasom komentiral selektor Zorman, kapetan Jure Dolenec pa je dodal, da so to eni lepših trenutkov v njegovi karieri. "Zaslužili smo si to, čeprav nismo blesteli. Hvala Špancem, da so odigral v duhu fair playa, da so bili do konca na polno in da so zmagali. Najprej je prišel val navdušenja, občutki šele prihajajo. Res sem vesel, da bom še enkrat okusil olimpijske igre, to je bila moja velika želja." Ponosen na doseženo je bil tudi Blaž Blagotinšek. "Se vidimo v Parizu," ni mogel skriti zadovoljstva eden od ključnih členov slovenskega centralnega bloka.

Rzs
Rzs
Rzs
Rzs
Rzs
Slovenija, rokomet, slovenska rokometna reprezentanca, Bahrajn
Rzs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta