(FOTO) Thomas Bach v Sloveniji: "V takšni državi uspehi športnikov niso naključje"

Bojan Bauman Bojan Bauman
21.09.2020 19:48

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja pohvalil slovenske športnike za nedavne dosežke, razmišlja pa le o tem, da olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu bodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Thomas Bach se je v Tacnu srečal s slovenskimi športniki, kandidati za nastop na OI v Tokiu.
Robert Balen

Veliko zadolžitev je imel predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach danes v Sloveniji. Dopoldan je sestankoval s kolegi iz slovenskega komiteja in bil je na obisku pri slovenskem premierju Janezu Janši (predsednik države Borut Pahor ga ni sprejel, ker se je mudil pri predsedniku Francije Emmanuelu Macronu). Vmes je obiskal grob prvega predsednika slovenskega olimpijskega komiteja Janeza Kocijančiča. Popoldan je prebil v Tacnu, na druženju s slovenskimi kandidati za nastop na olimpijskih igrah in novinarji. Zvečer je sodeloval še na dobrodelni prireditvi Fundacije Miroslava Cerarja, kjer je bil med večjimi donatorji.
Naporen urnik za 66-letnega Nemca, a povsem običajen delovni dan za predsednika največje športne organizacije na svetu, za funkcijo, ki jo pravnik iz Würzburga, nekdanji sabljač, nosilec zlate medalje na olimpijskih igrah leta 1976, opravlja od leta 2013.

Robert Balen


Robert Balen

Za uvod je med novinarji pokomentiral uspehe slovenskih športnikov, najnovejšega smo pretekli konec tedna pozdravili na dirki po Franciji: "Za uspeh potrebujete dobre trenerje, potrebni so primerni objekti, ustanove. Država mora imeti vlado, ki je naklonjena športu. In treba je imeti športnike, ki jih ne podpirajo samo njihove družine, dekleta in trenerji, pač pa imajo podporo pri celotnem prebivalstvu. Tukaj uživate v dosežkih svojih športnikov, ki jih podpirate od jutra do večera. Veliko stvari se mora zložiti in tukaj se je to zgodilo, zato sem zelo zadovoljen."
Bach se je že zjutraj sestal s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo. Srečanje je ocenil kot uspešno: "Imeli smo zelo ploden sestanek, kjer je bilo evidentno, da slovenska vlada ceni šport in mu je naklonjena tudi med koronakrizo, ki ji še ni videti konca. Šport mora biti del rešitve ob izhodu iz krize. Ne le na nacionalnem nivoju, tudi na mednarodnem. Podpora športu slovenske vlade, kamor sodita tudi primerna preventiva in iskanje rešitev, je za nas pomembna tudi, ker bo Slovenija predsedovala državam Evropske unije v drugem delu prihodnjega leta, ko bodo na sporedu olimpijske igre v Tokiu."

Robert Balen


Ne le Thomas Bach, tudi predsednik slovenskega olimpijskega komiteja je vse bolj prepričan, da bo to tekmovanje prihodnje leto v Tokiu mogoče izpeljati. "Z vsakim dnem, ko se približujejo igre, sem bolj optimističen. To ni v duhu trenutnih razmer ob širitvi virusa. A verjamem, da se bodo razmere do takrat toliko popravile, da bodo izpeljane tudi kvalifikacijske tekme, po katerih bo v Tokiu tekmovala večina od sedanjih 116 kandidatov za nastop," pravi Bogdan Gabrovec.


Bach ob tem še opozarja: "52 odstotkov športnikov, ki bodo nastopili v Tokiu, ima norme že izpolnjene. Morda bo še največ težav v individualnih kontaktnih športih, v katerih pa so federacije za prihodnje leto že tudi objavile seznam tekmovanj, ki bodo štela za izpolnitev olimpijskih norm."

Robert Balen


Velikih sprememb predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja ne vidi niti po odstopu japonskega premierja Šinza Abeja zaradi bolezni. Z novim premierjem, 71-letnim Jošihidejem Sugo, se Bach še ni sestal niti slišal po telefonu. A verjame, da bo Japonska šla naprej po poti, po kateri je hodila med celotnim olimpijskim ciklusom, ter da bodo igre avgusta in septembra prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta