(FOTO) Za Črnogorce prehitra Slovenija potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo

Bojan Bauman Bojan Bauman
12.03.2023 21:01

V četrti kvalifikacijski tekmi so si naši rokometaši s četrto zmago zagotovili nastop v Nemčiji, Črnogorci bodo morali uvrstitev potrditi maja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Janc je bil v napadu nezaustavljiv.
Fpa

Sončna, topla nedelja je napolnila koprske trge s turisti. Ob nastavljanju pomladanskim sončnim žarkom se je okoli 2.500 športa željnih odločilo še napolniti Bonifiko in podpreti slovenske rokometaše na drugi kvalifikacijski tekmi s Črnogorci. No, tudi Črnogorci so imeli na Obali svoje podpornike, ki so glasno podprli uspešne poteze zelo solidnih gostujočih rokometašev.

Cilj ekipe Uroša Zormana je bil le eden - s četrto zmago v nizu potrditi nastop na naslednjem evropskem prvenstvu, ki bo januarja prihodnje leto v Nemčiji. V skupini 7 sta najmočnejši ekipi prav Slovenija in Črna gora in za dve najboljši je prostor na naslednjem prvenstvu. Morda tudi za tretjeuvrščeno moštvo v skupini, če bodo Bosanci v kvalifikacijah zbrali dovolj točk.

Slovenija se je v primerjavi z ekipo, ki je sredi tedna nastopila v Podgorici, predstavila s tremi novinci. Poškodovanega kapetana Jureta Dolenca (poškodoval se je med eno od napadalnih akcij na prvi tekmi s Črno goro) je zamenjal Grega Krečič. Na tribuni je ostal tudi Stefan Žabić, ki ga je nadomestil Jernej Drobež. Selektor je našel tudi zamenjavo za Tadeja Mazeja v Stašu Jovičiću Slatinku.

Če prvi organizator igre Miha Zarabec v Podgorici ni dobil priložnosti za dokazovanje, ga je selektor v Kopru poslal v igro v začetni postavi. Po njegovi zaslugi je Slovenija igrala izredno hitro v napadu. "V ekipi je toliko odličnih organizatorjev igre, da vsi ne moremo dobiti priložnosti na isti tekmi. Zame je bolje, ko imam večjo minutažo na eni tekmi," zaradi sedenja na klopi v Podgorici ni kuhal zamere Zarabec.

Miha Zarabec je v Kopru na tekmi s Črnogorci uspešno vodil slovenske napade.
Fpa

Črnogorci so na začetku tekme Slovencem še odgovarjali z enako mero. Do desete minute je padlo že 16 golov, rezultat pa je bil neodločen. Korak s Slovenci so držali tudi po zaslugi odličnega Branka Vujovića, z devetimi goli najboljšega posameznika pri gostih. "Slovence smo poskusili presenetiti, pri tem smo bili bližje na prvi tekmi v Podgorici. Tako kvalitetni in hitri so, da kaznujejo vsako napako, mi smo jih tokrat naredili preveč," je poraz priznal Vujović, ki si je rokometno znanje nabiral tudi v Celju.

Zorman je očitno želel ohraniti visok ritem igre in je hitro menjal postavo - namesto Henigmana je v napadu zaigral Aleks Vlah. Slovenski ostrostrelec sicer ni začel najbolje, saj je zastreljal sedemmetrovko. No, strel mu je ubranil Nikola Matović. Ta je zamenjal junaka prve tekme v črnogorskih vratih - Nebojšo Simića.

Fpa
Fpa

Hitra igra Slovenija je začela dajati rezultate že v prvem delu tekme, ko so naši povedli s tremi goli (12:9, 15:12, 18:15). Črnogorci so se sicer vračali, a so morali nenehno loviti Slovence. Hitro so dobili priložnost Drobež v obrambi, Slatinek, ki je zamenjal Tilna Kodrina, in Kristjan Horžen, ki je zaigral namesto Blaža Blagotinška. Črnogorci niso toliko menjali, saj Vlado Šola nima na voljo dovolj enakovrednih rokometašev in to bi moralo priti do izraza v drugem polčasu, ko naj bi igralcem začele pojenjati moči. "V drugem polčasu smo popravili nekaj slabosti, ki so se kljub dobri energiji pojavile v naši igri. Črnogorci so danes resna ekipa, mi pa smo ključno tekmo z njimi dobili sredi tedna na njihovem terenu," je razmišljal slovenski selektor Uroš Zorman.

V nadaljevanju je njegova ekipa hitro prišla do štirih golov prednosti, a so se ji v igro prikradle tehnične napake, ki jih v prvem delu ni bilo. Spet so bili Črnogorci v igri za zmago. Takrat so Slovenci začeli igrati še hitreje, za to sta poskrbela Domen Makuc in Zarabec v vlogi organizatorjev igre, pa tokrat nezaustavljivi Blaž Janc, ki je že do 42. minute dosegel 10 golov. "Na uvodu smo imeli težave predvsem v obrambi, v napadu smo sicer zabili veliko golov. Potem smo popravili še to prvino in zanesljivo slavimo uvrstitev na evropsko prvenstvo," je komentiral Janc.

Fpa

Zarabec je z lobom iz sedmih metrov Slovenijo petnajst minut pred koncem popeljal do vodstva s petimi goli (26:21). Črnogorci so poskusili še z zadnjim orožjem - sedmimi rokometaši v polju, brez vratarja. Zaporedni zadetki Domna Makuca, dve obrambi Urbana Lesjaka in Slovenci so enajst minut pred koncem tekme ušli na neulovljivih osem golov (29:21). Do konca je šlo - gol za gol, Slovenija je tekmo dobila s sedmimi goli prednosti (37:30). Na drugi tekmi v skupini 7 je BiH z 25:18 premagala Kosovo. Slovenija ima po štirih krogih maksimalno število 8 točk, Črna gora in BiH po 4, Kosovo je brez njih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta