Gajser izgubil rdečo številko

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.06.2024 19:13

Kljub drugemu mestu na VN Nemčije Tim Gajser ni več vodilni v SP, prehitel ga je tokratni zmagovalec Jorge Prado

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Gajser je izgubil bitko, a sezona in s tem boj za prvaka nista še niti na polovici.
Hondaracing

Težko bi si Tim Gajser kaj očital na dirki za VN Nemčije v Teutschentalu; najboljši je bil v kvalifikacijah, tretji v prvi vožnji, drugouvrščeni v drugi. A kaj, ko je na obeh dirkah zmagal svetovni prvak, Španec Jorge Prado, ter tako osvojil 50 točk, Gajser "le" 42, in tako spet prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Tam ima zdaj po osmih dirkah (od 20) 402 točki, dve več od Gajserja, ki se je tako moral posloviti od rdeče številke oziroma rdeče tablice s številko, ki krasi motocikel trenutno najboljšega dirkača sezone. Tretji v skupnem seštevku je Nizozemec Jeffrey Herlings s 336 točkami, ki je Gajserju ob Pradu na dirki še edini mešal štrene - v prvi vožnji ga je prehitel in bil drugi, v drugi vožnji mu je svoje drugo mesto sredi dirke predal. Iz boja za naslov prvaka počasi izpada Romain Febvre, prvak leta 2015, ki je v prvi vožnji odstopil, saj ga muči poškodba roke, v drugi se pa ni pojavil na startu. 

Gajserju, najboljšemu na sobotnih kvalifikacijah, niti na eni dirki ni najbolje uspel start. Obakrat je iz uvodnih ovinkov odpeljal kot tretji, medtem ko je njegov najhujši tekmec Prado pobegnil naprej. V prvi vožnji je Gajser najprej zaostajal še za Nizozemcem Glennom Coldenhoffom, po enem od skokov pa je nespretno, trdo pristal, zaradi česar mu je zategnilo mišice na rokah. Tudi zato je za nekaj časa zdrsnil celo na peto mesto, se kasneje vračal proti vrhu, a Prada in takrat že drugouvrščenega Herlingsa ni mogel več ujeti.

V drugi vožnji je na začetku zaostajal prav za omenjenima. Na precej selektivni progi Talkessel, ki je bila zaradi predhodnega dežja in celodnevnega dirkanja že zelo razrita, z zelo globokimi, nevarnimi kanali in luknjami, je v 12. krogu uspel prehiteti Herlingsa - in zdelo se je že, da je ujel zmagovalni ritem. Skoraj sekundo na krog se je približeval Pradu, a ko je zaostajal za le 0,6 sekunde, mu je ritem pokvarilo prehitevanje za krog zaostalih dirkačev - in Španec je oddrvel novi zmagi naproti. Tako je Prado osvojil VN Nemčije, Gajser in Herlings pa sta si razdelila skupno drugo mesto. 

Drugi slovenski predstavnik Jan Pancar je dirko končal kot dvajseti. A izhodišče za kak boljši rezultat si je pokvaril že v soboto, ko se je nekoliko poškodoval v vožnji na čas. S stisnjenimi zobmi in v bolečinah se je tako lotil kvalifikacij, kjer pa je osvojil 26. mesto. To je pomenilo, da si je lahko na progi, kjer so se boljši tekmovalci kar po vrsti odločali za čim bolj levi štartni položaj (v levo je šel tudi prvi ovinek, op. a.), svojo pozicijo izbral med zadnjimi. Nič ne de, s pomočjo protibolečinskih tablet je v prvi vožnji pridobil štiri mesta in končal kot 22., še posebej dober pa je bil v drugi vožnji, ko je nekaj časa prebil na desetem, nekaj časa na enajstem mestu, a v zadnjem krogu povsem popustil in zaključil kot 16. V seštevku dirke je to pomenilo 20. mesto in pet točk v SP. S skupno 84 točkami v sezoni tako v seštevku zaseda 14. mesto. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta