Generalka za Tour: Primož Roglič že tik pod vrhom

Uroš Gramc Uroš Gramc
03.06.2024 19:55

V drugi etapi Kriterija po Dofineji je Zasavca prehitel le Danec Magnus Cort Nielsen, toda odločilne etape šele prihajajo: v sredo bo dolg posamični kronometer, ob koncu tedna trije gorski dnevi s ciljnimi vzponi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rogliču je bilo malo žal, da se kolegom za delo ni oddolžil z zmago. 
Profimedia

Da je dirka po Franciji pred vrati, napove Kriterij po Dofineji, neuradna generalka za kolesarski spektakel leta. Enaka majica za vodilnega, rumen plišasti lev ... pa tudi priložnost, da karavana v osmih dneh spozna kak košček poti s tritedenske pentlje, ki se začne že čez dobre tri tedne. Od četverice glavnih favoritov za Tour sta prisotna Primož Roglič in Remco Evenepoel. Jonas Vingegaard je na klubskih pripravah v francoskih Alpah, Tadej Pogačar se je po osvojitvi roza majice na Giru tudi že spočil in na višini trenira v Španiji.

Dofineja je letos zelo hribovita, zadnje tri etape od petka do nedelje se zaključijo s težkimi vzponi, prva dva sta kar HC-kategorije, le Collet d'Allevard in Samoëns, Plateau des Glieres pa prve. Merodajen za končni vrstni red bo tudi 34,4 km dolg posamični kronometer s 427 višinskimi metri v sredo. Sprinterjem je bila namenjena uvodna etapa, dobil jo je Danec Mads Pedersen, v drugi je zmagal njegov rojak Magnus Cort Nielsen. V finišu po 142 km, po vzponih druge in tretje kategorije ter sprintu večje skupine, je v kraju Col de la Loge slavil pred Primožem Rogličem ter s štirimi sekundami naskoka pred Zasavcem prevzel rumeno majico. "Bilo je blizu, a tudi težko, saj ne moreš vsega dobro oceniti v tako veliki skupini. Vsi naši fantje so na dobri ravni, pokazali so predanost delu, zato sem razočaran, da se jim nisem oddolžil z zmago. Če bomo tako sodelovali, bomo slej ko prej dosegli dober rezultat," je povedal Kisovčan. 

Na dirke se je vrnil po 58 dneh počitka in priprav. V Franciji je ta čas s šestimi pomočniki za Tour (le sedmi manjka), tudi s tandemom Tai Hindley-Aleksandr Vlasov za najtežje vzpone. "Nisva veliko dirkala skupaj, smo pa preživeli tri tedne skupaj na višinskih pripravah in je bilo prijetno. Dober človek je, lepo je delati z njim," je dejal Avstralec in napovedal naskok na zmago. Drugo za Rogliča na Dofineji po letu 2022. A to ne bo lahko, Visma je startala s Seppom Kussom in Matteom Jorgensonom, kapetan Emiratov je Juan Ayuso, v pelotonu so ob Evenepoelu vsaj še Giulio Ciccone in Tao Geoghegan Hart (oba Lidl-Trek), Carlos Rodriguez (Ineos) in Santiago Buitrago (Bahrain). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta