(GOST KOMENTATOR) SP v rokometu: Zavzetost in kakovost Slovencev

Slovenska rokometna reprezentanca je s svetovnim prvenstvom opravila precej boljše kot z zadnjim evropskim, fantje so igrali všečen in lep rokomet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Šibila
Marko Šibila
Andrej Petelinšek

Slovenska rokometna reprezentanca je s svetovnim prvenstvom opravila precej boljše kot z zadnjim evropskim, fantje so igrali všečen in lep rokomet, nekatere tekme, še posebno tisto proti Poljski, odigrali odlično. Ni bilo velikih nihanj, je pa dejstvo, da za zmage proti velikim reprezentancam, kot sta Francija in Španija, še nekaj manjka. V prihodnosti bo treba o tem razmišljati, saj kljub dobremu angažmaju in podpori takim reprezentancam še nismo kos.

V marsičem je bil turnir prelomen, fantje so pokazali zavzetost in kakovost. Videlo se je, da zmorejo marsikaj, o tistih za zdaj spornih zadevah pa bo treba še razmišljati, kaj dodati, če želimo biti del evropske elite, najboljših štirih ali osmih ekip, a reprezentanca na Poljskem zagotovo ni razočarala.

Slovenija igra lep rokomet, zna biti zelo hitra, v fazah, kjer se igre ne sme zaustavljati, denimo pri hitrem izvajanju začetnega meta in v protinapadih, je zelo dobra. To je moderen stil rokometa, imamo igralce, ki so primerni za tako igro. Naš največji problem – pa ne le naš, kar nekaj reprezentanc ima podobno težavo – je na zunanjih položajih. Z Aleksom Vlahom smo dobili kakovostnega levega zunanjega, odigral je izjemno dobro prvenstvo – v napadu. Proti najboljšim reprezentancam je težko nadoknaditi, če se nekdo ne vrne v obrambo ali če se vrne, pa tam ne igra, kot se pričakuje od zunanjega igralca v postavitvi 6-0. Vrhunski nasprotniki te pomanjkljivosti takoj opazijo in kaznujejo. Če nimaš odgovora, je težko. Z Mačkovškom sicer imamo odgovor, a bi moral Borut morda pokazati več iniciative za igro v napadu, da ne bo kot v Szegedu, kjer igra le obrambo. Če bi imeli še dva zunanja igralca, ki sta sposobna dobre igre tako v obrambi kot napadu, bi se res močno približali najboljšim.

S krili ni težav, z vratarji tudi ne, na položaju krožnega napadalca je mogoče potrebna kakšna manjša korekcija, z zunanjimi igralci, ki so sicer odlični napadalci, pa imamo včasih težavo, kako sestaviti več faz igre. Predvsem proti Špancem je bilo to očitno. Tudi če igraš dobro in vse narediš prav, je težko zdržati.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo Slovenija ne bi smela imeti težav. Lahko bi jih imela, če bi bila "razštelana", a zdaj ni. Je v dobrem stanju, uvrstitev na EP ne bi smela biti pod vprašajem, hkrati pa je to lepa priložnost, da strokovni štab preveri, ali lahko k podobi s SP doda še kaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta