Grom iz Oklahoma brez milosti: Udarilo je po načetem Dončiću

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.05.2024 12:30

Če bi bil redni del, bi počival, tako pa se Luka Dončić s poškodovanim kolenom muči v končnici lige NBA. Po porazu proti Oklahomi (95:117) naslednja tekma v noči na petek ob 3.30.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podvajanja, udarci ... prvi nosilci zahodne konference so se najboljšega strelca lige NBA lotili brez milosti.
EPA

Še v peto, odkar je za krmilom trener Jason Kidd, je Dallas serijo končnice začel s porazom. Trikrat se mu ni izšlo, nazadnje proti Los Angeles Clippers pač, a tokrat je na nasprotni strani najboljša - prvo mesto si je priigrala prav v zadnjem krogu rednega dela - ekipa zahodne konference, Oklahoma City Thunder (grom, op. a.). Vlogo favorita je upravičila, s 117:95 je slavila na prvi tekmi, druga sledi že v noči na petek ob 3.30.

Hitro, morda celo prehitro za Luko Dončića. Dan pred razglasitvijo najkoristnejšega košarkarja rednega dela lige ga je (ob Nikoli Jokiću še drugi) protikandidat povsem zasenčil. Shai Gilgeous-Alexander, ki mu je že na septembrskem svetovnem prvenstvu s Kanado preprečil pohod do medalje (sam pa osvojil bron), je že do polčasa zbral 19 točk (končal pa z 29), kolikor jih je Dončić, prvi strelec rednega dela, imel na koncu. Najmanj od sredine marca.

Jasno je, da z Dončićem oziroma njegovim kolenom ni vse v redu in da štiridnevni počitek - Oklahoma je po metli nad New Orleansom čakala kar cel teden - ni bil dovolj. Že pred dvobojem je bil Dončić zaradi zvina kolena na tretji tekmi proti Clippers na seznamu poškodovanih, njegov nastop napovedan kot le "mogoč", nato pa je igral kar 41 minut, največ med vsemi. 

Grimase na obrazu so govorile svoje med tekmo, po njej Dončić o kolenu ni želel razpredati: "Koga briga? Izgubili smo. Naslednjič moramo biti boljši, tudi jaz moram biti boljši ..." Ja, če bi sodili po statističnem elementu +/-, je bil Dončić celo najslabši na igrišču; kar za 21 točk boljša je bila Oklahoma, ko je Dončić igral. Pogosto je napadala prek njega, sam pa, z izjemo začetka tekme, ni bil pri metu; zadel je šest od 19 poskusov iz igre (31,6 %), od tega le eno od osmih trojk (12,5 %). Resnici na ljubo že od omenjene poškodbe ni najbolj natančen: zadel je 46 od 120 metov iz igre, od tega le osem od 49 trojk, pa čeprav jih je v rednem delu tekmovanja dosegel manj le od ostrostrelca Stephena Curryja. 

"Koleno najbrž ne bo boljše, dokler mu ne namenim nekaj počitka. Morda poleti," je Dončićeva izjava pred tekmo, ki bi lahko zaskrbela tudi slovensko reprezentanco, a v tem trenutku je v težavah Dallas. Maxi Kleber je z izpahom rame najbrž že končal sezono, Kyrie Irving pa kljub 20 točkam ni nadoknadil, kar je Dončić ostal dolžan. Skupno je naveza "LuKai" izgubila devet žog, tudi po zaslugi fanatične obrambe Oklahome, ki je mlada (vsi nosilci so stari 25 let ali manj) in lačna uspeha. A tudi premagljiva; Dallas je to letos enkrat (resda na štirih medsebojnih tekmah rednega dela), februarja, že dokazal. S kar 146:111.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta