Hiter, hitrejši, Dallas: Dončić je odigral "eno najtežjih tekem" za izenačenje v seriji z Oklahomo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.05.2024 13:53

Najboljši predstavi P.J. Washingtona in Tima Hardawayja mlajšega v končnici sta Luki Dončiću pomagali streti najboljšo ekipo zahodne konference

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S pogosto stisnjenimi zobmi je Dončić ekipo vendarle pripeljal do prve zmage nad Oklahomo.
EPA

Luka Dončić in njegovi Dallas Mavericksi so nazaj! Na drugi tekmi v Oklahomi so poskrbeli za "brejk", slavili s 119:110 in v drugem krogu končnice izid v zmagah izenačili na 1:1. Daleč je še do četrte zmage, ki omogoča drugi preboj v konferenčni finale v zadnjih treh sezonah, a vendarle je za Dončića opogumljajoče, da po poškodbi kolena še zmore voditi ekipo s kar 29 točkami, desetimi skoki in sedmimi podajami, za Dallas pa, da lahko premaga najboljšo ekipo rednega dela v zahodni konferenci. Ta je šele na šesti tekmi končnice zabeležila prvi poraz, potem ko je prvič prejela več kot 95 točk. 

Zdaj se serija za dve tekmi seli v Teksas, s prvim dvobojem v soboto ob 21.30. Če bi Dallas do konca serije zmagoval na vseh domačih tekmah, bi si priboril napredovanje. S predstavo, prikazano na minulem dvoboju, to ni nemogoče. Trener Jason Kidd je od ekipe zahteval hitrejšo igro in Oklahoma je že po treh četrtinah prejela skoraj sto točk, natančneje 99, pri čemer je za deset točk zaostajala. "Želeli smo igrati hitreje, nad omejitvijo hitrosti, ne pod omejitvijo na šolski poti, kot smo to počeli na prvi tekmi. Tokrat smo res tekli in to bomo morali početi tudi v prihodnje, če želimo osvojiti serijo," je odločen Kidd. 

Njegovi košarkarji so bili bolj disciplinirani v številnih elementih igre; osvojili so skok (44:41), število izgubljenih žog zmanjšali na minimum (10), se vzdržali nepotrebnih osebnih napak že na začetku tekme in omejili število zadetih trojk Oklahome (10/30). Na drugi strani igrišča, v napadu, pa je Dončić tokrat dobil nepričakovano pomoč. Ne Kyrie Irving, ki je zbral več podaj (11) kot točk (9), presenetila sta P.J. Washington z rekordom kariere v končnici (29) in Tim Hardaway mlajši, ki je ob najboljši predstavi v končnici zbral 17 točk, od tega 10 v 64 sekundah krizne tretje četrtine.  

A ključni mož zgodnjega vodstva, ki ga je Dallas bolj ali manj držal skozi vso tekmo, je bil Dončić. Že v uvodni četrtini je iz igre zadel toliko metov iz igre (6/8) kot na celotni prvi tekmi skupaj (6/19), pri čemer je bil kar štirikrat natančen izza črte za tri točke. In to kljub temu, da je že po minuti igre padel, se udaril v obraz in držal za zobe, si kasneje zvil gleženj, še prejel nekaj udarcev in večkrat šepal, a na koncu spet zbral 41 minut igre. "Mislim, da je bila to ena od mojih najtežjih tekem, a sem se boril," je na koncu priznaval. Le tistim, ki so mu nagajali, ni pustil veselja; občinstvo mu je večkrat skandiralo "Luka sucks" oziroma "Luka je zanič", eden od provokatorjev v prvi vrsti pa se je z žaljivkami spuščal tudi na osebni nivo. "Ob igrišču je bil nekdo, ki se je spravljal na mojo družino. To mi ni všeč. Si odrasel moški. Tega ne moreš početi. To je noro," se je nad njim zgražal Dončić, skandiranje pa označil kot dodaten motiv. 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta