(INTERVJU) Damir Krznar: Koncentracija slovenske nogometne kvalitete je v Celju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nisem trener, ki bi rad veliko razpravljal, utrujal in ubijal igralce, čeprav se glede na moje medijske nastope to ne zdi tako," pravi Damir Krznar.
Miha Dajčman

Le nekaj sto metrov loči hotela Susesi, kjer v času priprav v Turčiji vrsto let bivajo Mariborčani, in Deluxe, kjer so letos nastanjeni Celjani. Ogledali smo si dopoldanski trening vodilnega moštva prve slovenske lige in se po njem v hotelu pogovarjali s trenerjem Celjanov Damirjem Krznarjem, ki od oktobra vodi grofe, lani pa je bil v Beleku na pripravah z Mariborom. "Vse poteka po planu. Vedno se v pripravah zgodi kakšna zdravstvena nevšečnost, trenutno me skrbi problem z abduktorjem Davida Zeca, a verjamem, da bo pripravljen za nadaljevanje sezone. Sicer smo zadovoljni, taktično vse bolje funkcioniramo, nekaj stvari bomo še popravili, toda to je posel za celotno drugo polovico sezone, vsega v petih tednih ne moreš opraviti. Z nasmehom se bomo vrnili v Slovenijo," je dosedanji del priprav, v katerem so Celjani le enkrat trenirali v knežjem mestu, ocenil Hrvat. Danes se bodo rumeno-modri v Beleku pomerili z Austrio Lustenau, v sredo se vračajo v domovino.

Ne zgodi se pogosto, da ekipa skozi celotne priprave ne trenira v domačem mestu.

"Načrt je bil sestavljen že pred mojim prihodom in nisem ga želel spreminjati. Pozimi je več tveganj zaradi vremena, zato ni slabo, da smo trenirali v Umagu in Beleku, kjer so bili pogoji odlični. V Sloveniji je bilo od minus do plus petnajst stopinj in nikdar ne veš, kaj se bo zgodilo."

Kolikokrat ste bili na pripravah v Turčiji? Se ta destinacija z vidika priprav športnih ekip še naprej razvija?

"Natančnega števila ne poznam, rekel bi, da sem tukaj šestič kot trener, skupaj z igralsko kariero pa sem bil v Turčiji verjetno vsaj petnajstkrat. Sreča za Turke je tukajšnje podnebje. Trava je zaradi temperatur celo leto perfektna. Porozna tla omogočajo, da tudi ob nalivih v začetku leta zelenica ostane dobra. Pogoji so vrhunski, zato je Turčija dobra izbira za priprave."

Celje je to zimo hitro zaključilo kadrovanje. Ste zadovoljni s sestavo ekipe?

"Sem. Pred nami je zelo pomembna druga polovica sezone in želeli smo, da bi čim prej pripeljali okrepitve. Že prvi teden priprav so bili vsi skupaj in velik privilegij trenerja je, da lahko novince takoj uigrava ter jih spoznava z našimi idejami. Nove soigralce in njihov način igre morajo spoznati tudi tisti, ki so že v ekipi. Potrebnih je veliko pogovorov, interakcij na terenu, zato je pomembno čim prej kadrovanje zaključiti."

Sašo Bizjak

Kaj ste dobili z novinci?

"Dobili smo potrditev pričakovanj. Rolando Aarons je bil na preizkušnji v Celju in hitro smo videli, da bo okrepitev, saj je hiter, ima dobro kontrolo žoge. Malo se muči z usvajanjem taktike in s prilagajanjem, brisati moramo njegove stare 'programe'. Z Luko Menalom sem že delal, vem, kaj od njega pričakovati. Tudi on je hiter na krilu, napada globino, konkreten je v zaključkih. Sunday Adetunji še potrebuje nekaj časa za prilagoditev, toda dobili smo napadalca, ki je sposoben zadržati žogo, ki se zna priključiti ekipi ali počakati ekipo, da se priključi njemu. Glede na višino je dober z žogo, dober je v kazenskem prostoru. Okrepil je konkurenco v napadu, zato me pri izbiri boli glava, toda to so sladke skrbi. Aljaža Krefla poznamo iz slovenske lige, veliko lahko prispeva k stabilnosti in kreaciji igre, iskali smo takšen profil, izkazal se je med pripravami."

V kakšni formi so se z reprezentančne akcije vrnili vpoklicani igralci? Celje jih je za tekmo z ZDA dalo največ.

"Zelo pozitivno je bilo že to, ker so v ZDA odigrali dobro tekmo. Imeli so nekaj težav z utrujenostjo zaradi letov, a so preživeli. Zečeve težave z abduktorjem, ki so sledile, so črna točka priprav. So pa reprezentanti mentalno v fantastični situaciji. Verjamem, da je tako tudi pri ostalih igralcih v ekipi, kdor pa ni optimističen, upam, da ga bo s pozitivnostjo okužil preostanek ekipe."

Ste si v Beleku, kjer je bilo pet slovenskih prvoligašev, ogledali tudi tekmece?

"Smo. Gledali smo jih v živo in preko spleta. Vidi se, da smo vsi trenerji velikokrat premešali ekipe, da 'fina glazura' ostaja za zadnji dve pripravljalni tekmi, ko bodo znane prve enajsterice, prvih 15 igralcev vsakega moštva. Mislim pa, da vsak trener že ve, kdo bodo igralci, ki bodo začeli tekme. Verjamem, da smo vsi dobro izkoristili čas v Turčiji. Maribor in Olimpija sta videti relativno dobro, tudi Koper. Mura še ni pokazala najboljših predstav, smo jo spremljali najbolj podrobno, ker se bomo najprej pomerili z njimi. Na nas je, da jih dobro analiziramo in jih ne podcenjujemo."

Ekipe se niso bistveno spremenile. Je glede na lestvico, kjer imate udobno prednost, to dober obet za vas?

"Prednost vsake ekipe je standardizacija. Vsi trenerji teh ekip smo končno dobili možnost, da ekipe vodimo na pripravah. V teh petih tednih pred nadaljevanjem prvenstva smo dobili možnost, da še bolj podrobno spoznamo svojo ekipo, jim predstavimo ideje in filozofijo. Če je kdo po tem premoru v prednosti zaradi dveh, treh sprememb v ekipi, je težko oceniti, videli bomo čez tri mesece."

Katera ekipa bo najbolj nevarna Celju?

"Spoštujem vse klube. Olimpija nam je najbližje in najbolj resen konkurent, to spoznanje ni modrost, tako kaže lestvica. Z naše perspektive smo si največji nasprotnik mi sami. Moramo biti pametni, vse je v naših rokah. Vse mora biti urejeno, imeti moramo pravo ozračje, pozitivno. Ne smemo preskakovati tekem ali slaviti prehitro. Prvenstvo je še dolgo. Ponižno, delovno, tekmo po tekmo moramo iti in to nam bo prineslo uspeh."

V Celju so številni igralci, ki so v drugih klubih osvajali lovorike. Je s takšnim moštvom lažje osvojiti prvenstvo?

"Težko je vleči paralele, me pa veseli, da imamo največ Slovencev v svojem kadru in med prvih petnajst. Koncentracija slovenske kvalitete je v Celju."

Koliko časa ste med pripravami posvečali individualnim pogovorom z igralci?

"Veliko je skupinskih in individualnih sestankov, toda jaz nisem trener, ki bi rad na veliko razpravljal, utrujal in ubijal igralce, čeprav se glede na moje medijske nastope to ne zdi tako (smeh). Komuniciram kratko in jasno, moji pomočniki pa so zadolženi za tehnične in taktične intervencije. Ni dobro, da se glavni trener troši za vse."

S čim se razbremenite?

"Vedno je tukaj knjiga, partija kakšne igre, od pokra do bele. Najbolj pa me sproščajo glasba, sonce, savna in čas s samim sabo."

Koliko svobode imajo nogometaši na pripravah?

"Ni veliko restrikcij. Želim si, da bi bili manj v sobah in več zunaj, na odprtem. Ko se spomnim nas kot igralcev, ne le s priprav v Turčiji, pred 20 ali 30 leti, so imeli trenerji velike probleme, kako igralce spraviti v hotel in v sobe. Mi pa imamo težave, kako jih spraviti iz sobe in hotelov."

Ste spremljali tekmo Hajduka in Rijeke?

"Spremljam vse lige, kjer sem igral ali deloval kot trener, tudi savdsko in emiratsko, hrvaško pa seveda najbolj. Tekma je bila zanimiva. Morda bo zvenelo neumno, toda razplet me ni presenetil. Ni me presenetila Rijeka. Vedel sem, da lahko vsakomur zagreni življenje. Delal sem z Željkom Sopićem in vem, da je fanatik, velik pozitivec in to zna prenesti na ekipo. Videti je in upam, da bo zaključek hrvaškega prvenstva bolj zanimiv kot v Sloveniji. (smeh)"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta