Iz lisičkinega brloga: V Podkorenu padajo celo fisovci, abručarji pa se niti na Gorenjskem ne odrečejo krstu

V zakulisju 59. Zlate lisice: Kdo je Kranjsko Goro zapustil v bolečinah, kakšne so nagrade za najboljše in zakaj protidopinška organizacija zaupa smučarkam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina O'Brien
Andrej Petelinšek

Nagrade za najboljše

Tudi na Lisici je običaj, da najboljše tekmovalke nagradijo. Od nekaj več kot milijonskega proračuna so letos prireditelji za nagrade odšteti 264.000 evrov, 132.000 za vsako tekmo. Zmagovalka Valerie Grenier je že v soboto zaslužila 50.000 evrov, druga Marta Bassino 22.000 evrov, tretja Petra Vlhova 11.000 evrov. In tako regresivno dol po lestvici. Osma Ana Bucik je bogatejša za 2600 evrov. Na srečo tekmuje pod okriljem slovenske reprezentance. Če bi imela svojo ekipo, bi kljub zelo solidnim uvrstitvam, tja do petega mesta sežejo, z nagradami težko pokrila tekoče stroške.

Marta Bassino, Valerie Grenier in Petra Vlhova
Andrej Petelinšek

Huda poškodba fisovca

Na 59. Zlati lisici smo videli nekaj neprijetnih padcev. V soboto je v snegu končala Američanka Nina O'Brien, a je v nedeljo lahko smučala in končala na 19. mestu. Včeraj jo je v prvem teku s številko 57 grdo skupila Francozinja Clarisse Breche, ki je z glavo udarila ob snežno površino, okrvavljeno pa so jo morali po nastopu odpeljati na šivanje ličnice. Bolečino na desni roki si je s snegom lajšala še ena nesrečna Francozinja, Coralie Frasse Sombet, ki je na prvi progi izgubila palico in utrpela lažjo poškodbo. V bolečinah pa Kranjsko Goro zapušča Novozelandka Alice Robinson, ki je na ciljni strmini grdo padla, kmalu po tem, ko je sama prismučala v dolino, pa so jo odpeljali v bolnišnico. Najhujšo poškodbo je minuli konec tedna utrpel eden od zaposlenih na Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Na progi so v soboto vanj treščili speti koli, ob močnem udarcu je skozi smučarski čevelj staknil zlom gležnja. Prepeljali so ga na Jesenice, kjer so ga še isti dan operirali.

Alice Robinson
Andrej Petelinšek

Krst za delavce, penina z Mayrjem

Kot veleva tradicija med pripravljavci proge za zlato lisico, so tudi na 59. tisti izkušenejši za novince v svojih vrstah pripravili krst. Na Mariborskem Pohorju ta običaj izvajajo na startu, v Kranjski Gori so si debitante privoščili v ciljni areni. Po navodilih vodje priprave proge Andreja Rečnika in drugih delavcev so morali štirje novinci na kolenih gladiti površino, ob tem ko so jim ostali delo oteževali z metanjem snega in škropljenjem vode. Za konec sobotnega krsta je sledil požirek penine, ki sta ga prejela tudi vodja tekmovanja Mitja Dragšič in predstavnik FIS Markus Mayr, ki je kmalu po koncu programa Štajercev končal z ogledom proge. "Hvala," je Pohorcem v slovenščini sporočil Avstrijec in nazdravil, česar od njega sicer Mariborčani niso vajeni.

Abručarski krst
Andrej Petelinšek

Ni dopinga

Mednarodna protidopinška organizacija očitno zelo zaupa smučarkam v svetovnem pokalu. Kot se to zgodi pogosto, tudi letos na Zlati lisici ni bilo treba nobeni med njimi na dopinški test. Dušan Tomašič, ki je na prireditvi zadolžen za protokol, povezan z odvzemom vzorcev, je tako ostal v stalni pripravljenosti. "Lani, ko je bila korona, je bilo sicer drugače; takrat so zahtevali testiranje najboljših treh tekmovalk po zaostrenem protokolu, ki je že tako strog."

Dušan Tomašič je ostal v stalni pripravljenosti.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta