Kako se bo Slovenija v razprodanih Stožicah lotila Danske? Ko si hraber, imajo tudi zvezdniki težave

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.06.2023 06:01

Slovenska nogometna reprezentanca bo nocoj v Ljubljani gostila prvo nosilko skupine H v kvalifikacijah za Euro 2024, Dansko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Benjamin Šeško verjame, da se bo za Slovenijo na domačem stadionu razpletlo bolje kot na Finskem.
EPA

Po zdrsu na severu je naloga jasna. "Točke, ki smo jih izgubili v Helsinkih, moramo iskati v Stožicah," poudarja selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek. V četrtem krogu kvalifikacij za Euro 2024 bo Slovenija nocoj ob 20.45 v Ljubljani gostila prvo nosilko in kljub marčevskemu porazu v Kazahstanu še vedno prvo favoritinjo skupine, Dansko. "Zavedati se moramo, da ima Danska kvaliteto na vsakem položaju, ni lahek nasprotnik. Pomembno bo, da smo osredotočeni. Pripraviti se moramo, da tekma ne bo lahka, pokazati moramo, kar znamo, najboljšo luč reprezentance," pa pred spopadom s polfinalistko zadnjega evropskega prvenstva in udeleženko zadnjega mundiala v Katarju razmišlja Benjamin Šeško.

Če se ustaviš, se takoj pozna

Prvi napadalec Slovenije v petek v Helsinkih ni bil brez priložnosti, a več kot vratnice ni zatresel. "Vsak napadalec ima tekme, ko ne da gola, pridejo tudi tekme, ko enostavno ne moreš zadeti, ne glede na to, kako poskušaš. Imel sem nekaj nesreče, zato pa je dobro, da je že tri dni kasneje nova tekma in da lahko to obrnem, pomagam ekipi v najboljši luči," je prepričan 20-letnik, ki bo v prihajajoči klubski sezoni igral za Leipzig v nemški bundesligi. V finišu minule sezone, ko je bil še član Salzburga, za katerega je na 41 tekmah v vseh tekmovanjih dosegel 18 golov, v avstrijski ligi zaradi poškodbe ni igral. "Poznalo se je, da sem manjkal dva tedna. Na taki ravni se to pozna prav pri malenkostih, ki te ločijo od gola, pri vzdržljivosti in telesni pripravljenosti. Je pa to bila dobra stopnička, da sem se pripravil na tekmo, ki zdaj prihaja. Če se malo ustaviš, se takoj pozna," ugotavlja prvi adut slovenskega napada.

Čeprav je po treh krogih po točkah izenačena s Slovenijo - po šest jih imata tudi Kazahstan in Finska -, bo v vlogi favorita, razumljivo, evropska prvakinja iz leta 1992. Če portal Transfermarkt skupno tržno vrednost nogometašev v naši reprezentanci (brez Jana Oblaka) ocenjuje na 90 milijonov evrov – najvišjo je pripisal prav Šešku, ki se iz Salzburga v Leipzig seli za 24 milijonov evrov -, je danska ocenjena na 388 milijonov evrov. Rasmus Hojlund, 20-letni napadalec Atalante in s petimi doseženimi goli trenutno najboljši strelec evropskih kvalifikacij, in vezist Tottenhama Pierre-Emile Höjbjerg sta denimo vredna 45 milijonov evrov. "Najlepše je tekmovati proti takim reprezentancam, saj se lahko pokažeš na svetovni ravni. Verjamem, da naša reprezentanca to zmore, kvaliteto imamo od prvega do zadnjega igralca. Pomembno je le, da ohranimo fokus, pokažemo željo. Ne skrbi me, tekme se že veselim," pa pred dvobojem v razprodanih Stožicah razmišlja Šeško.

Lukas Hradecky se v Helsinkih ni pustil premagati.
EPA

Virus v ekipi

Danska je v petek v Köbenhavnu premagala Severno Irsko z 1:0. Ni šlo zlahka, gostje so v sodniškem podaljšku celo izenačili, a je bil zadetek Calluma Marshalla po intervenciji VAR-a razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. "Ta tekma je potrdila, da je Danska dobro vodena, selekcionirana na svetovnem nivoju, ima karakteristike, ki krasijo sodoben nogomet, a tudi ona je imela določene težave v teh kvalifikacijah. Če se jim postaviš po robu hrabro, odgovorno, taktično disciplinirano, kar mora biti naša deviza, lahko tudi oni pridejo v težave. Biti moraš osredotočen, odgovoren, hraber in odločen," pot do dobrega rezultata išče Matjaž Kek.

V zvezni vrsti tudi nocoj, podobno kot v Helsinkih, ne bo mogel računati na poškodovanega Jasmina Kurtića in obolelega Jona Gorenca Stankovića. "V ekipi je virus, še dva ali trije igralci so pod vprašajem – šele zadnji trening bo pokazal, kdo bo sposoben igrati. To je sestavni del našega posla. Bo pa to priložnost za koga drugega. Prepričan sem, da se zavedamo pomembnosti te tekme in tega trenutka," pravi selektor.

V igri si želi več agresivnosti in odločnosti v dvobojih, torej prvin, ki so zmanjkale ob prvem porazu Slovenije v teh kvalifikacijah. "Izziv je dovolj velik, motiva je ogromno. Prepričan sem, da bomo na pravi ravni in bomo ob kvaliteti, ki je bila v določenih momentih vidna tudi v Helsinkih, pokazali tudi dovolj agresivnosti, pa čeprav po karakteristikah posamezniki niso najbolj primerni za to. Pričakujem dobro Slovenijo s podporo razprodanih Stožic in tekmo na visoki ravni. Proti takemu nasprotniku manj niti ne moreš, saj te drugače razmontira," še opozarja 61-letni Mariborčan.

Kvalifikacije za Euro 2024, skupina H, pari 4. kroga - danes ob 18. uri: Finska - San Marino, ob 20.45: Slovenija - Danska, Severna Irska - Kazahstan; vrstni red: Danska, Kazahstan, Finska in Slovenija po 6 točk, Severna Irska 3, San Marino 0.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta