Kako se novinec pripravlja na večni derbi? Treniram, jem, spim

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.09.2023 05:31

V soboto se bosta v Stožicah prvič v sezoni pomerila Maribor in Olimpija. Zmaji z več reprezentanti, vijoličaste pestijo poškodbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ericu Castru so soigralci že povedali, da dvoboj med Mariborom in Olimpijo v slovenskem nogometu predstavlja nekaj več.
Andrej Petelinšek

Pred reprezentančnim premorom so tako v mariborskem kot ljubljanskem taboru trdili, da jim bo nekaj dni brez tekem dobro delo. Nogometaši Olimpije so zaradi zmag v prvem in drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov ob prvenstvenih tekmah odigrali še osem evropskih obračunov, Maribor dve manj. Olimpijo tudi v nadaljevanju sezone, vse do sredine decembra, čaka nastopanje na mednarodni sceni, že prihodnji teden bo gostovala v Franciji pri Lillu. Pri vijoličastih pa si želijo, da bi na derbiju prekinili niz treh prvenstvenih tekem brez zmage.

Obe moštvi sta bili med pripravami na nadaljevanje sezone zdesetkani. Iz vrst zeleno-belih sta se v člansko reprezentanco Slovenije preselila Timi Max Elšnik, ki mu je selektor Slovenije Matjaž Kek namenil vidno vlogo na tekmah proti Severni Irski in San Marino, in Matevž Vidovšek, ki priložnosti ni dočakal, za Litvo pa je nastopil Justas Lasickas in vpisal asistenco proti Črni gori. Marcel Ratnik in Marko Brest sta igrala za slovensko izbrano vrsto do 21 let, Admir Bristrić je za BiH zadel prav na tekmi s Slovenijo, Aldin Jakupović pa je igral za izbrano vrsto do 19 let. Od vijoličastih so bili v reprezentančnem dresu na delu bočni branilec Mark Strajnar, ki je za mlado reprezentanco Slovenije dvakrat igral po 90 minut, Aljaž Antolin, ki je dvakrat v igro vstopil s klopi, in član mlade reprezentance Severne Makedonije Behar Feta. Marcel Lorber zaradi lažje poškodbe ni bil v kadru za tekmo s Francijo.

Timi Max Elšnik je bil na zadnjih reprezentančnih tekmah pomemben člen Kekove čete.
Reuters

"Tekma z Bosno in Hercegovino nam je prinesla pomembne tri točke, s Francijo pa dobrodošle izkušnje. Videli smo, kakšno je razmerje moči na višji mednarodni ravni. V prvem polčasu smo sicer bili dokaj konkurenčni in se dobro postavili po robu favoriziranim tekmecem, v drugem pa smo energetsko padli in prejeli še tri zadetke (tekma se je končala s porazom Slovenije 0:4, op. p.). Spoznanje, da sem skupaj ostal na igrišču vseh 180 minut, je bilo zelo koristno, veliko mi pomeni selektorjevo zaupanje. Te tri točke s prve tekme pa pomenijo dobro popotnico za nadaljevanje kvalifikacij in boj za vrh v skupini," je po vrnitvi v Ljudski vrt po reprezentančnih obveznostih za klubsko spletno stran dejal Mark Strajnar. "Pred nami je derbi, vedno tekma dodatnega pomena. Če je katera tekma lahko prelomnica, je to nedvomno derbi. Uspeh bi nam veliko pomenil in prinesel dodaten zagon v nadaljevanju sezone. Zavedamo se, da nam ni šlo po načrtih pred reprezentančnim premorom, naj bo zdaj novo poglavje znova v podobnem ritmu, kot je bil uvodni del sezone," je še povedal 19-letnik.

Vijoličasti so pretekli teden odigrali pripravljalno tekmo z Bravom in v Ljudskem vrtu klonili z 2:3. Za Maribor sta zadela Ignacio Guerrico in Jan Repas. Ob reprezentantih so na tekmi manjkali poškodovani Martin Milec, Hilal Soudani, Marko Kolar, Josip Iličić in Arnel Jakupović, ki se je poškodoval na tekmi s Celjem in bo z igrišč odsoten štiri tedne. Milec bi za derbi lahko že bil nared za nastop, prav tako Iličić, Soudani in Kolar pa v Ljubljani zagotovo še ne bosta igrala. Po besedah trenerja Maribora Damirja Krznarja je premor prišel še kako prav zadnjemu novincu pri vijoličastih, napadalcu Ericu Castru. "Treniram, jem, spim. Opravil sem vzdržljivostni test, oddelal predvidene aktivnosti po zastavljenem načrtu," je Portugalec angolskih korenin dejal med reprezentančnim premorom. "Misli že uhajajo k nadaljevanju prvenstva, vsaka naslednja tekma bo zelo pomembna. Vem pa, da bo sobotna imela dodaten naboj. V slačilnici smo že izmenjali nekaj besed, soigralci so mi povedali, da za klub in navijače pomenijo takšne tekme poseben izziv," je pogled proti tekmi v Stožicah usmeril 30-letnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta