Katalonski poker Tadeja Pogačarja

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.03.2024 17:53

Prvi kolesar sveta je povsem dominiral na eni od najprestižnejših enotedenskih dirk v svetovni seriji, v sedmih dneh je dobil štiri etape in slavil z ogromno prednostjo v skupnem seštevku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Tadej Pogačar je v svojo zbirko dodal še eno prestižno lovoriko, bil je najboljši na dirki po Kataloniji, ki sodi v elitno družbo sedmih enotedenskih preizkušenj svetovne serije. Po dveh zmagah na dirki dveh morij in lanski na Pariz-Nica je dodal še tretjo trofejo. In to v impresivnem slogu s kar pokrom etapnih zmag ter najvišjo prednostjo pred drugouvrščenim (Špancem Mikelom Lando) v zadnjih 41 letih. Le dvakrat v tem tisočletju je, denimo, ta znašala več kot minuto, lani je Primož Roglič za šest sekund ugnal Remca Evenepoela, ta čas prvi kolesar pa si je v sedmih dneh privozil več kot tri minute in pol naskoka. Že tako veliki luknji do zasledovalcev je v sobotni kraljevski etapi dodal še minuto, v zadnjem dnevu pa je v katalonski prestolnici uspeh zapečatil s slavjem v sprintu glavnine. 

EPA

"Ni bil sicer tak načrt," je priznal Tadej Pogačar za zadnjo etapo, za katero je želel, da slavi še kdo od moštvenih kolegov pri Emiratih. Marc Soler je napadel na vzponu v prvem krogu po Barceloni, Joao Almeida v zadnjem, vendar so Portugalca ob vstopu v zadnji kilometer ujeli. "Jaz sem le sledil ostalim in skušal ostati v ospredju. Joao je imel dober tempo in bi skoraj prišel do cilja. Želel sem, da bi mu uspelo, ampak sem zadovoljen tudi s tem, da sem jaz zmagal namesto njega." 

S tem je vknjižil že 68. in ob vodstvu v skupnem seštevku še 69. zmago v profesionalni karieri. Letos jih je na svoj konto dodal šest in je daleč najboljši, ko gre za dirke svetovne serije. Spet je potrdil sloves izjemno vsestranskega kolesarja, saj ga v sprintu na čelu kot v Barceloni ne vidimo prav pogosto. Bolj v njegovem slogu je bila sobotna predstava na pirenejskih vzponih v kraljevski etapi z več kot 4000 višinskimi metri. Čeprav so pri Movistarju in Visma - Lease a bike poskušali pripraviti napad za svoje adute, je Gorenjec spet pomahal vsem v slovo že na predzadnjem klancu dneva skoraj 30 km do cilja in zapečatil usodo konkurentov.

EPA

"Ni bilo lahko z vetrom v glavo. Verjetno me letos ne boste več videli s tako dolgimi napadi. Vsaj en čas ne," je Pogačar dejal za TV Slovenija. Kar mu je težko verjeti, saj so napadi od daleč postali njegov prepoznavni stil. A morda je s tem mislil le na odsotnost z dirk. Po devetih startih v tem letu sledi skoraj mesečni premor od tekmovanj, v katerem se bo pripravljal na Giro, ki se prične čez 40 dni. Do takrat ima v načrtu le še dirko Liege-Bastogne-Liege (21. aprila), ki jo je dobil pred tremi leti, lani pa si je v Belgiji zlomil zapestje.

Rezultati, 6. etapa, Berga-Queralt, 154,7 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 4.11:53 (povp. hitrost 36,7 km/h), 2. Egan Bernal (Kolumbija/Ineos Grenadiers) +0:57, 3. Mikel Landa (Španija/Soudal-Quick Step) isti čas ... 141. Domen Novak (Slovenija/UAE) 26:36; 7. etapa, Barcelona-Barcelona, 145,3 km: 1. Pogačar 3.15:23 (44,6 km/h), 2. Dorian Godon (Decathlon AG2R), 3. Martin Guillaume (oba Francija/Cofidis) oba isti čas, Novak odstop; vrstni red: 1. Pogačar 28.21:29, 2. Landa +3:41, 3. Bernal 5:03. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta