Kauzerja doletela Savškova usoda: "Vse skupaj se mi gnusi"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.08.2024 16:02

Peter Kauzer si je zaradi za las zgrešenih vratc prislužil 50-sekundno kazen in izpad v polfinalu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po zadnjem olimpijskem nastopu je razočarani Peter Kauzer ugotavljal, da izgublja upanje nad tem športom.
Reuters

Si predstavljate - takoj po prvih, najostrejših covid ukrepih, še pred olimpijskimi igrami v Tokiu 2021, je Peter Kauzer, srebrni kajakaš iz Ria 2016, ugotovil, kako dobro mu je del počitek. Tako zelo, da se je kar odločil - ne bom potegnil le do Tokia, ampak kar do Pariza 2024, pa čeprav bom star 40 let! In ko je napočil ta dan, da morda svojo izjemno kariero - o čemer ne nazadnje priča sponzorstvo Red Bulla - zaokroži s še enim presežkom, je sledil šok. Veliko razočaranje. Ko je Kauzer končal svoj polfinalni nastop, je v iztek prišel kot dotlej drugi, a sodniki so mu takoj zatem prisodili kazen 50 sekund. Po italijansko je nestrinjanje s prsti gestikuliral Kauzer, a pomagalo ni - počasni posnetek je pokazal, da je, podobno mejno kot kanuist Benjamin Savšek, zgrešil vratca. Osma, protitočna. Z glavo je šel pod količkom, a očitno ne s polnim obsegom glave. In sanje so se končale. Namesto 92,8 sekunde je bil njegov uradni rezultat po novem 142,8 sekunde, ki ga je prikoval na končno 18. mesto med 20 tekmovalci, v finalu pa je bilo prostora za dvanajst kajakašev.

Po tekmi je najstarejši slovenski športnik v Parizu za TV Slovenija dejal, da se z oceno sodnikov ne strinja. "Meni se je zdelo vse v redu. A očitno je, da če na glas in iskreno poveš, da se napake dogajajo in da so določene odločitve nepoštene, te to udari po prstih. Svojo olimpijsko kariero sem želel zaključiti na lepši, boljši način, a s to sodniško odločitvijo sem jo na najslabši. Ni mi vseeno," je komaj zadrževal solze: "Ne vem, ali so trenerji dobili kakšno obrazložitev. Sodniki sicer nočejo pokazati niti videa. Večkrat sem poudaril, naj sodijo vsem enako, ne pa - enim ja, drugim ne. Očitno sem jim trn v peti. Iskren sem, rad imam ta šport. Želim si pošteno tekmovanje, vendarle smo vsi profesionalci. Vsi se trudimo, vlagamo svoj čas, svoje življenje v to, da bi bili najboljši, potem pa se ti zgodi takšna stvar. Pa saj ni prvič, že na svetovnih prvenstvih se mi je to dogajalo. In na tak način potem izgubljam upanje nad tem športom." 

Kot je dodal Kauzer, je peta olimpijada zagotovo bila zanj zadnja, o koncu kariere pa se ni povsem izjasnil: "Najprej moram malce zbrati misli. V tem trenutku se mi vse skupaj malo gnusi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta