Kolesarska dirka po Hrvaški: Previsok nivo za Slovence

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.10.2024 18:08

Šestdnevna pentlja pri sosedih ima močno konkurenco, a več nobenega našega prvokategornika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po odstopu Domna Novaka so se slovenske možnosti za uspeh skrčile na minimum.
Andrej Petelinšek

Na slovenski kolesarski pentlji mu letos ni uspelo, dvakrat je za las zgrešil zmago, na hrvaški je izkoristil že prvo priložnost. Norveški veteran, 37-letni Alexander Kristoff (Uno-X), še kdaj spomni na zlate čase, ko je dobil štiri etape na Touru, dirki po Flandriji in Milano-Sanremo, 95. profesionalno zmago pa je slavil v uvodni etapi (Vodice–Sinj,162 km) devete dirke Cro race. V drugem dnevu (Biograd–Novalja, 114 km) mu je majico vodilnega s še enim drugim mestom sicer speljal Italijan Giovanni Lombardi (Polti Kometa), zmage pa se je veselil Kolumbijec Juan Sebastian Molano (UAE Emirates).

Alexander Kristoff na slovenski pentlji ni mogel vknjižiti zmage, pri naših sosedih je slavil že v uvodni etapi.  
Cro Race

Slovencev še ni bilo v ospredju. Tilen Finkšt (Adria Mobil) je bil obakrat v dvajseterici, Anže Skok in Aljaž Turk sta po enkrat končala v glavnini, ki jo lahko od sedmerice Ljubljane Gusto Santic drži le Avstralec Dylan Hopkins. Previsok nivo je to za sodelujoča slovenska kluba. Še Anže Ravbar, lanski mladinski evropski prvak, ki je prestopil k Pogačarjevemu podmladku, pri sosedih pa brani barve prve ekipe, ima težave. Prav veliko si naši letos ne morejo obetati, saj je še edini prvokategornik Domen Novak v drugem dnevu odstopil.

Zelo močna zasedba s šestimi moštvi iz svetovne serije je prisotna pri sosedih, največja imena so Brandon McNulty (UAE), Ineosov tandem Filippo Ganna in Joshua Tarling, Emanuel Bcuhman (Red Bull). Večina jih je pripeljala kolesarje za prihodnost. No, češki sprinter Pavel Bittner (DSM) je že dobil etapo na Vuelti, Španec Pablo Castrillo (Kern Pharma) dve. Na srečo Slovencev trasa ni pretirano razgibana. Tretja etapa Otočac–Opatija (154, km) ima 2200 višinskih metrov, najtežja, petkova Krk–Labin (160 km), tri tisoč in Poklon (11,7 km, 6 odstotkov naklona) kot edini vzpon HC-kategorije.

Juan Sebastian Molano je dobil drugo etapo.
Cro Race

Po šestih dneh in 915 kilometrih se bo dirka v nedeljo zaključila v Zagrebu. Težko je na takšni trasi pokazati na favorita, še sprinterji imajo priložnost, saj v zadnjih letih odločijo sekunde. Predlani je Matej Mohorič ob edini slovenski zmagi na preizkušnji pod tem imenom (štirje so slavili na predhodnici, dirki po Hrvaški) le za eno ugnal Danca Jonasa Vingegaarda. Lanski zmagovalec Kolumbijec Orluis Aular (Caja Rural), za tri sekunde je bil boljši od Kristoffa, ima priložnost, da kot prvi preizkušnjo osvoji dvakrat. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta