(KOMENTAR) Olimpijski salto mortale Kristjana Čeha

Uroš Gramc Uroš Gramc
14.03.2024 06:30

Naš atletski biser je kot pred tremi leti v olimpijski sezoni zamenjal trenerja. Sodelovanje z Gerdom Kanterjem je bilo videti tip-top, a lahko sklepamo, da je nekaj šlo hudo narobe, da se je zalomilo v tem kritičnem obdobju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Naveza se je zdela sanjska, pisala se je pravljica, a Kristjan Čeh in Gerd Kanter sta po dobrih dveh letih razdrla sodelovanje. Legendarni 44-letni Estonec, olimpijski prvak iz Pekinga v metu diska in lastnik tretje najboljše znamke v zgodovini te atletske discipline, ni več trener skoraj dve desetletji mlajšega slovenskega orjaka, ki bi moral po vseh naravnih ter nenaravnih zakonih nekoč, pa niti ne tako daleč v prihodnosti, preseči svojega mentorja in učitelja. No, saj ni nujno, da se to ne bo zgodilo, toda jasno je, da tega ne bosta dosegla skupaj.

Predsinoči je Kanter prek instagrama sporočil, da se "razhajata v pogledu na metodologijo treniranja", da "ločeni poti smatrata kot edino pravo odločitev za napredek" in da "drug drugemu želita vse najboljše". Za dodaten komentar ga nismo mogli dobiti, slovenski športnik leta 2022 pa bo svojo plat zgodbe obelodanil čez kakšna dva tedna ob vrnitvi v domovino iz Estonije, kjer še vedno trenira, so nam povedali v agenciji Proelium, ki zastopa 25-letnega Podvinčana.

Kristjan Čeh in Gerd Kanter ob začetku sodelovanja 
Andrej Petelinsek

Novica je odjeknila in šokirala, saj je tandem napovedoval naskok na olimpijsko zlato čez dobre štiri mesece v Parizu in še bistveno več v prihodnje. Ozadja sicer ne poznamo, navzven je bilo vse videti tip-top, a lahko sklepamo, da je nekaj moralo iti hudo narobe, da se je zalomilo v tem kritičnem obdobju priprav in tik pred prvimi testi forme na tekmovanjih na prostem. Če se odnose da pokrpati, se po navadi vztraja do konca olimpijskega ciklusa, nato se zadeve razčistijo in postavijo na novo, a pravila vedno ne veljajo. Oziroma so pri Čehu očitno zato, da se kršijo, kot je krilatica bolj revolucionarno mislečih.

Podvinčan je že v preteklosti delal po svoje, šel z glavo skozi zid in ga sploh ne obsojamo, saj gre za njegovo kariero. Vso pravico ima, da stori, za kar meni, da je prav. Toda še pomnimo, da je podoben olimpijski salto mortale izvedel že pred tremi leti, še bližje igram v Tokiu, ko sta se razšla s trenerjem v domačem, ptujskem atletskem klubu. Takrat se je še v javnosti pralo umazano perilo, tokrat je razveza v bolj prijateljskem duhu, če je zaradi tega komu lažje. Se pa spet šušlja, da do nesoglasij ni prišlo na relaciji športnik-trener in da se ponavlja "stara zgodba" ...

In če še vedno ostaja grenak priokus, da je Čeh brez olimpijske kolajne na Japonskem ostal tudi zaradi pretresa s trenerjem, se pojavlja tudi bojazen, da ga zna podobna usoda doleteti letos. Oziroma da bo vse, kar ne bo zlato, zaradi "znanega" razloga. Sploh ker je Kanter Čeha brusil, kot diamantu pritiče. Že v prvi sezoni sodelovanja ga je popeljal do sanjskih uspehov, skupne zmage v diamantni ligi in zlata na svetovnem ter srebra na evropskem prvenstvu, kar mu je (v zelo hudi konkurenci) prineslo tudi naziv najboljšega športnika v državi. Lani je Podvinčan storil še korak naprej, ob srebru na SP v Budimpešti rezultatsko sicer ne, premagal ga je Šved Daniel Stahl, a se je s Skandinavcem junija v Estoniji izenačil na četrtem mestu večne lestvice metov diska (71,86 metra). Kar je obetalo in še vedno obeta neizprosno ter zanimivo borbo v sezoni pred vrati, za katero je naš as samozavestno dejal, da bi "Stahlu rad vzel olimpijsko zlato".

Ne bi radi prehitevali dogodkov in ne napovedovali, le z Estoncem kot krmarjem slovenske barke se je to zdelo bolj verjetno. No, morda pa Kristjan Čeh tudi z drugim trenerjem, ki jih na tem nivoju ni v izobilju, upraviči nadimek, ki mu ga je nadel prav Kanter - Michael Jordan atletike. Bi mu privoščili, da zapre usta vsem, ki ne zaupajo njegovim odločitvam. V končni fazi je sloviti trener sam ob prvem srečanju z mediji na Ptuju dejal, da je "veliko dobrih primerov, ko uspešni trenerji niso imeli uspešne tekmovalne kariere". Je pa s svojo kariero zdaj že bivšemu varovancu postavil ogledalo, še 1,52 metra je pred njim in ima tudi precej bolj bogat šopek kolajn. Šele nato pride na vrsto 38 let star svetovni rekord Jürgena Schulta, ki je oddaljen 2,22 metra in je bil velika motivacija Estonca s Slovencem, če že sam na stadionu ni zmogel čez Nemca. Takšno garancijo, da mu trener želi najboljše, bo Kristjan Čeh še težko našel. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta