Košarka: Francija izzivala, ZDA prevladale

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
11.08.2024 19:18

Tako v moški kot v ženski konkurenci sta reprezentanci ZDA v finalu premagali francoski izbrani vrsti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stephen Curry je zadeval, ko je bilo to najbolj potrebno.
Reuters

Tako v moški kot v ženski konkurenci se je olimpijska košarka končala enako - Francija je bila finalna izzivalka, ZDA pa je ubranila zlato. 98:87 se je končalo pri fantih, 67:66 pri dekletih. Američani so tako osvojili peti zaporedni naslov olimpijskih prvakov, Američanke osmega.

Na obeh finalih je bila končnica precej napeta, no, odločila je kakovost igralcev iz (W)NBA. S 24 točkami je bil junak naslednikov sanjskega moštva Stephen Curry, najboljši ostrostrelec lige NBA vseh časov. Že v polfinalu je devetkrat zadel izza črte za tri točke in bil dirigent težko prigarane zmage po preobratu nad Srbijo, v finalu pa je, ko so se Francozi v končnici obračuna začeli približevati, prevzel odgovornost in v zadnjih treh minutah kar štirikrat zadel trojko. "Že nekajkrat sem videl Stepha, da počne take stvari. Nikoli se ne naveličam," je bil na svojega tako reprezentančnega kot klubskega varovanca ponosen ameriški selektor Steve Kerr, sicer trener Golden State Warriors.

Še bolj infarktno končnico so odigrale košarkarice. Francozinje so imele 3,8 sekunde pred koncem pri vodstvu Američank s 67:64 zadnji napad in Gabby Williams je v zadnji sekundi tekme zadela koš. Toda to je bil met le za dve točki, saj je Williamsova stala na črti, ki označuje razdaljo za trojko. Če bi najboljša strelka Francije (19 točk, trojke 3/6) uspešno vrgla žogo v koš le nekaj centimetrov nazaj, bi sledil podaljšek. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta