Košarkarska sezona se razpleta: Eni na dopust, drugi pred vrhuncem

Zoran Mijatović
16.04.2023 18:31

Četrto ligo so osvojili košarkarji Dravograda, Branik je na dobri poti do polfinala tretje lige, Mariborčanke končale kot pete ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branikovci tudi po zaslugi 25 točk Dejana Čigoje (levo) proti Ajdovščini drvijo proti drugi ligi.
Igor Napast

Teden dni po tem, ko je sezono končal Luka Dončić, so se začela razpletati tudi slovenska ligaška tekmovanja. Najprej se je zaključilo tekmovanje v četrti ligi, kjer so naslov osvojili košarkarji Koroške Dravograda. S finalnima zmagama proti ljubljanskemu Globusu, bilo je 98:64 in 89:80, so si priborili lovoriko in napredovanje v tretjo ligo. V tej so minuli konec tedna potekali prvi dvoboji četrtfinala, ki se igra na dve zmagi. Severovzhodno Slovenijo predstavlja le mariborski Branik, ki pa je bil z izkupičkom 21 zmag in enega poraza najboljša ekipa rednega dela. Prav zato je tudi favorit v boju za osvojitev tretje lige ali vsaj finale, ki prav tako prinaša preboj v drugo ligo. Vlogo favorita je že upravičil na prvi četrtfinalni tekmi, ko je v Lukni s 73:66 premagal Leone Ajdovščino. Čeprav Ajdovščina načeloma ne velja za močno košarkarsko središče, pa velja poudariti, da je v kategoriji košarkarjev do 20 let med najboljšimi v državi (obenem je v članski ekipi še nekdanji košarkar Olimpije Dražen Bubnič). V prvi ligi med mlajšimi člani so namreč tamkajšnji košarkarji v začetku meseca klonili šele v četrtfinalu, in to proti novopečenim državnim prvakom iz Janč.

In ko se bodo naslednji konec tedna branikovci borili za drugo zmago in preboj v finale, bodo njihove someščanke že na dopustu. Košarkarice VBO Maribor so v petek s porazom proti Domžalam (61:69) že zaključile sezono, v kateri so med osmimi ekipami osvojile peto mesto. To je ponovitev lanskega dosežka in po besedah trenerja Alena Ploja pričakovan rezultat, ki ga bodo v ekipi naslednje leto želeli nadgraditi s prebojem v polfinale. Tam se bodo letos merili Celje, Ilirija, Triglav in Ježica.

Slednja dva kluba imata svoje predstavnike tudi v polfinalu druge moške lige. A medtem ko so Ljubljančani v mestnem derbiju premagali Slovan (97:87), so Kranjčani za las izgubili proti Jančam (88:86). Polfinale se igra na dve zmagi, tako da je časa za preobrat še dovolj, prvak druge lige pa se bo uvrstil v prvo, kjer trenutno izpad grozi Zlatorogu. No, najboljša prvoligaša, Helios in Krka, se bosta nocoj ob 20.30 merila v finalu lige Aba 2, kjer prvo mesto prinaša napredovanje v prvo ligo Aba, drugo mesto pa dodatne kvalifikacije s predzadnjim abaligašem, Borcem iz Čačka. Izpadel je MZT Skopje, Cedevita Olimpija pa je v predzadnjem krogu z zmago s 85:70 nad Mego potrdila četrto mesto po rednem delu tekmovanja in prednost domačega igrišča v četrtfinalu proti beograjskemu FMP-ju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta