Kristalni globus predčasno Niki Prevc: "Povozila me je sreča"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
17.03.2024 16:33

Nika Prevc si je za 19. rojstni dan namenila predčasno osvojeni kristalni globus, prvo žensko tekmo svetovnega pokala na letalnici je osvojila Eirin Maria Kvandal, nov svetovni rekord (230,5 m) je postavila Silje Opseth

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedem zmag in štiri druga mesta v celotni sezoni je bilo dovolj, da je Nika Prevc predčasno postala najboljša skakalka sezone. 
EPA

Potem ko je veter odpihnil sobotno tekmo v Vikersundu, je postalo jasno; samo še preobširen, preveč prepusten dres ali diskvalifikacija kakšne druge, še bolj bizarne narave bi ob hkratni zmagi ne prav leteče Eve Pinkelnig lahko preprečila veliko zmagoslavje Nike Prevc v skupnem seštevku. Seveda se ni zgodilo ne eno ne drugo; Prevčeva je morala v nedeljo ob svojem debiju na letalnici le varno pristati, kar ji je uspelo pri 190,5 in 161 metrih, da je zasedla enajsto mesto - dve mesti za Pinkelnigovo -, in upov Avstrijke je bilo dokončno konec. Nika Prevc je tudi uradno najboljša skakalka minule sezone, kristalni globus je osvojila kot druga Slovenka po Niki Križnar (v sezoni 2021-2022).

Po Švici vse drugače

"Sploh nimam kapacitete za vsa ta čustva, ki so me prevzela. Na eni strani mi je bilo žal vsakega metra na skakalnici, a na drugi me je povsem povozila vsa sreča ob zmagi v skupnem seštevku," se je kar malo opravičila za povprečno predstavo novopečena 19-letnica - rojstni dan je praznovala v petek -, ki je tako do uspeha prišla podobno kot še v 90-ih Primož Peterka, kot najstnica. Do najpomembnejše lovorike v smučarskih skokih, kot globus rad poimenuje glavni trener Zoran Zupančič, seveda ni prišla s skoki na Norveškem, pač pa s konstantno visokimi uvrstitvami skozi celotno sezono. Začetek v Lillehammerju z desetim in 17. mestom sicer ni toliko obetal, v predprazničnem času pa je Prevčeva začela dominirati. Od druge tekme v Engelbergu (oziroma četrte v sezoni) je nanizala sedem zmag in štiri druga mesta - tretja pa ni bila nikoli - na 20 tekmah, čemur tekmice na čelu z lansko zmagovalko svetovnega pokala Pinkelnigovo, ki je to sezono zaradi poškodbe resda začela z zamudo, šele na novoletni turneji, niso mogle konkurirati. Tako bo četrtkova naknadno dodana tekma v Planici le še formalnost oziroma priložnost za proslavljanje velikega uspeha.

"V Planico pridemo že veseli, kajti tisto stvar, ki smo jo skrbno peljali skozi sezono, smo tudi skrbno pripeljali do konca v Planico," je zadovoljen glavni trener Zoran Zupančič, ki je od leta 2018, odkar je zasedel stolček, do ne le prve zmage v svetovnem pokalu, ampak še kakšnega velikega uspeha pripeljal že štiri tekmovalke; že omenjeni Niki, Križnarjevo in Prevčevo, do globusa, Emo Klinec do naslova svetovne prvakinje, Uršo Bogataj do dvojnega olimpijskega zlata. "Tokrat je Nika Prevc lepo stopnjevala svoje nastope in prišla tudi do osebnega rekorda," je še prikimaval v Vikersundu, a - svetovni rekord je ušel iz rok slovenskega tabora.

Klinčeva na stopničkah

Ja, medtem ko je bila bitka za kristalni globus že pred začetkom praktično odločena, je bilo bolj zanimivo v boju za zmago na prvi ženski tekmi za svetovni pokal v poletih. Zmagovalka lanske ekshibicijske, Ema Klinec, ki je takrat dominirala in z 226 metri postavila ženski mejnik, se je tudi tokrat kljub sicer slabši formi vrnila na vrh. A za kaj več kot tretjo stopničko ji je zmanjkalo metrov. Razred zase sta bili domačinki. Silje Opseth, tekmovalka z najbolj agresivno držo v zraku, je že v poskusni seriji poletela do 236,5 metra, a padla, tako da nov rekord ni obveljal. Zgodbo je ponovila v finalni seriji, se pri 230,5 metra obdržala na nogah in poskrbela za vpis v zgodovinske knjige pa tudi za napad na zmago. A njena rojakinja Eirin Maria Kvandal, ki zadnje dni skače v življenjski formi in tekmice premaguje celo z nižjih zaletnih mest, je odgovorila z 219 metri s tri mesta nižje zaletne rampe, kar je zadostovalo za zmago - ne le na tekmi, pač pa tudi v skupnem seštevku norveške turneje. Nagrada? 40 evrskih tisočakov.

"Ema je dokazala, da je letalka. Kljub skrhani formi v zadnjem obdobju ji je uspelo, da je šla na stopničke," se je kljub norveški prevladi - Klinčeva je za najboljšima zaostala za 50 točk - zadovoljil Zupančič, le njegovi tretji varovanki Niki Križnar ni šlo vse od nog. Njena želja ta vikend je bila prvič v življenju preseči magičnih 200 metrov. V obeh serijah jih je zmanjkalo več kot 15, a v tolažbo: končala je na desetem mestu, celo pred skupno zmagovalko svetovnega pokala. Tudi to ni kar tako.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta