Kristjan Čeh pred odhodom na EP: Svetovna konkurenca je v bistvu evropska

sta, šr
05.06.2024 06:09

Svetovni podprvak v metu diska ne bo imel lahkega dela v lovu na novo kolajno na velikem tekmovanju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujčan bo na delu že v petek, ko se bo vse skupaj komaj začelo. 
Reuters

Na evropskem prvenstvu v Rimu, ki bo med 7. in 12. junijem, bo nastopilo 23 slovenskih atletov, število je visoko predvsem zaradi moških štafet 4x100 m in 4x400 m. Na čelu reprezentance bo svetovni podprvak Kristjan Čeh, ki bo v metu diska branil srebro s predlanskega prvenstva v Münchnu, kjer je bron osvojila Tina Šutej. Slednja nastopa še ni potrdila zaradi nedeljske poškodbe. V Italijo zaradi težav z zdravjem ne potujeta niti Maja Mihalinec in Maruša Mišmaš Zrimšek. 

"Dobro sem pripravljen, fizično sem v dobri formi, tehnično se še sestavljam, a je še dovolj časa, da bom lahko imel dobro tekmo. Disk na svetovni ravni je vse boljši, svetovna konkurenca je v bistvu evropska na čelu s svetovnim rekorderjem Mykolasom Alekno ter olimpijskim in svetovnim prvakom Danielom Stahlom," je povedal Kristjan Čeh, ki se je v Slovenijo javil prek internetne povezave. Pripravlja se v Estoniji, kje živi večji del sezone. Med možna kandidata za zmagovalni oder je dodal Litovca Andriusa Gudžiusa, nekdanjega evropskega (2018) in svetovnega prvaka (2017), pa tudi Avstrijca Lukasa Weisshaidingerja, ki je bil tretji na OI v Tokiu ter na SP v Dohi 2019. Letos je bil na mitingih ponovno zelo uspešen. Ptujčana že v petek, prvi dan tekmovanja, čakajo kvalifikacije in finale.

Lia Apostolovski je letos že prinesla kolajno z velikega tekmovanja.  
Reuters

"Računamo vsaj na eno kolajno in na pet uvrstitev v finale. Lahko se zgodi tudi kakšno pozitivno presenečenje," je dejal vodja reprezentance in predsednik strokovnega sveta AZS Lado Mesarič. Med tistimi, ki lahko posežejo v vrh, je nekdanji mladinski svetovni podprvak na 400 m ovire Matic Ian Guček, ki ima četrti izid sezone v Evropi in 13. na svetu. "Avtomatično sem uvrščen v polfinale in imam eno tekmo manj od predvidenega, kar je zelo dobro. Že v polfinalu moram teči na polno. Odhajam miren in sproščen, ker sem v dobri formi. Ne bi se branil, da bi državni rekord tekel v finalu," je povedal 20-letnik.

Slovenski orožji v Rimu bosta tudi Lia Apostolovski, ki je marca na dvoranskem SP v Glasgowu v skoku v višino osvojila bron, in Anita Horvat, ki je z lanskega prvenstva stare celine v dvorani v teku na 800 metrov prinesla srebro. Neja Filipič pa bo nastopila v dveh disciplinah, troskoku je po zadnji odločitvi evropske zveze dodala skok v daljino. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta