Kvalifikacije za konferenčno ligo: "Prednost imamo, a zadeva še ni zaključena"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
31.07.2024 06:00

Ante Šimundža na četrtkovem gostovanju Maribora v Craiovi pričakuje uvodni pritisk Romunov, da bi izničili zaostanek z 0:2, a upa na še eno zmago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža že odšteva ure do peklenskega sprejema pred 20.000 gledalci. 
Ante Šimundža že odšteva ure do peklenskega sprejema pred 20.000 gledalci. 
Andrej Petelinšek

Po prostem vikendu - zaradi gostovanja Celjanov v Bratislavi je za štajerski derbi zmanjkalo časa -, bolj natančno rečeno pa po le enem pravem prostem dnevu fokus nogometašev Maribora ostaja tam, kjer je bil že prejšnji teden - pri Universitatei iz Craiove. S prednostjo 2:0 bodo danes v Romunijo odpotovali z graškega letališča, ker mariborsko po nedavnih neurjih (spet) ne funkcionira, povratni dvoboj drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo pa bo v četrtek ob 19. uri. "Prednost dveh zadetkov sicer imamo, ne slepimo pa se, da je zadeva že zaključena. Mi smo ekipa, ki ve, kaj hoče - napredovati. Nasprotnik bo naredil vse, da se to ne zgodi, sam pa verjamem in upam, da bomo znali odgovoriti. Sedaj smo jih dobro spoznali. Vsekakor pa bomo morali igrati na evropskem nivoju," trener Mariborčanov Ante Šimundža ve, kaj je potrebno za tretji krog kvalifikacij in slabšega nasprotnika iz dvoboja Vojvodina - Ajax (po prvi tekmi v Amsterdamu je 1:0 za Ajax).

Kazen evropske šole nogometa

A saj vemo, kako je, ko ekipa zaostaja v golih in gosti povratni dvoboj pred - kot se po napovedih iz Romunije pričakuje - 20.000 gledalci. Vsaj v uvodnih minutah bo Craiova najbrž streljala iz vseh topov, da zaostanek zmanjša in tekmo popelje v negotovo končnico ali na svoj mlin. "Seveda ne razmišljamo o tem, da bi prejeli kakšen gol. A če že, je zelo pomembno, da jim gola ne podarimo, ampak da se mora nasprotnik zanj močno potruditi. Teh uvodnih 10, 15, 20 minut res lahko pričakujemo pritisk, se pa s tem odpira prostor za nasprotnikovo obrambo. In v tej smeri razmišljamo - biti čvrst v obrambi in hkrati nevaren v napadu," Šimundža že pripravlja otvoritev, ki bi lahko šokirala poln stadion v mestu, po številu prebivalcev dvakrat večje od Maribora.

Sicer pa se Mariborčani, jasno, v Romunijo ne odhajajo branit - oziroma branit prednosti -, temveč napadat, zmagat: "Moja želja je vedno, da greš v tekmo po zmago, ne glede na to, kdo je nasprotnik. Tako je, vse odkar sem se začel ukvarjati s trenerskim poslom. Tudi kot nogometaš sem imel zmagovalno mentaliteto, ki jo zdaj skušam prenesti na igralce. Če bi šli v Romunijo branit rezultat, se nam ne bi pisalo nič dobrega." Kako hitro se lahko zadeve v Evropi odvijejo v napačno smer, je Maribor že občutil v Ljudskem vrtu proti Botevu, ko so ga črne minute v drugem polčasu pahnile iz kvalifikacij za evropsko ligo: "To je evropska šola. To so stvari, skozi katere morajo iti igralci. Vendarle ne gre za ekipo, ki že štiri, pet let 'fura' zgodbo play-offa kvalifikacij, skupinskega dela itd. To je zgodba, ki se šele sestavlja. Epizoda, ki se je pri tem zgodila, je bila kazen. Od treh evropskih tekem smo bili na eni zelo dobri, pri Botevu. Na zadnji tekmi, proti Craiovi, pa je bilo evidentno, da smo bili šele v drugem polčasu bolj mirni. Resda smo imeli igralca več, pa vseeno to ni tako enostavno. V tem smo naredili korak naprej. Tudi zdaj moramo razmišljati, kako vsiliti svoj ritem, kako storiti korak naprej. Če lahko to delamo en polčas, ne vem, zakaj ne bi dva, čeprav lahko nasprotnik vmes spremeni strategijo."

Počitek ni potreben, je pa dobrodošel

Na vse to so se imeli nogometaši veliko časa pripravljati - za vrhunski nogomet že kar luksuznih sedem dni. Celo toliko, da so dobili dan prosto. Pa ne, ker bi bili utrujeni. "Če bi si po štirih, petih tekmah sezone morali spočiti, bi pomenilo, da smo slabo delali med pripravami. Ni šlo toliko za to, da nas tekme bremenijo, kot da enostavno ni šlo skozi časovno, da bi se vmes pomerili še s Celjem. Na to nimamo vpliva, smo pa čas izkoristili za pripravo na nasprotnika. Ni nam bilo treba preklapljati," je Šimundža z ekipo izkoristil ponujeno priložnost, medtem ko je Craiova morala nastopiti v romunskem prvenstvu, z 2:0 je premagala Cluj. 

Dodaten počitek pa ne pomeni, da vijoličasti niso brez kadrovskih težav. Na evropski tekmi še ne gre računati na poškodovanega Svena Šoštariča Karića, ki se bo ob koncu tedna predvidoma že vrnil v kader, podobno velja za Hillala Soudanija. Je pa dobra novica, da se vrača Blaž Vrhovec. "Vrle pozna Maribor, igral je z Mariborom na višjem nivoju in je eden od kapetanov. DNK Maribora je v bistvu on. Za nas, za celotno ekipo in tekmo je njegova vrnitev pomembna pridobitev," je nekaj hvalospevov nekdanjemu reprezentantu pred odhodom v Romunijo namenil Šimundža.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta