Lan Vidmar pred povratno tekmo kvalifikacij za konferenčno ligo: "Zdaj vemo, kaj pomeni Evropa"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.08.2024 07:00

Lan Vidmar bo nocoj ob 19. uri na povratni tekmi 2. kroga (od štirih) za konferenčno ligo proti Universitatei Craiova še posebej na udaru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da mimo njega ne gre zlahka, bo moral Lan Vidmar dokazati tudi nocoj.
Grega Wernig

Za evropski biti ali ne biti gre. Za obstanek v kvalifikacijah za (vsaj) konferenčno ligo. Nogometaši Maribora bodo danes ob 19. uri gostovali v romunski Craiovi in branili vodstvo z 2:0 s prve tekme. No, "braniti" ni pravilen izraz, nas opozori Lan Vidmar, branilec, ki je še lani nastopal v drugi slovenski ligi za Slovensko Bistrico, letos pa lovi skupinski del evropskega tekmovanja. Gotovo bo danes na udaru, saj bodo Romuni, kot predvideva že trener Ante Šimundža, predvidoma vršili pritisk od prve minute, da zaostanek vsaj hitro zmanjšajo, če že ne nevtralizirajo. Dejstvo pa je; če Vidmar in ostali člani vijoličaste odprave ne prejmejo zadetka, bodo napredovali v tretji (od štirih) krog kvalifikacij, kjer jih bo čakal slabši z dvoboja Vojvodina - Ajax (povratna tekma v Srbiji bo danes ob 20. uri, po prvi vodi Ajax z 1:0). 

"Ta dva gola sta res lepa popotnica. Zmaga v Ljudskem vrtu je bila težko prigarana. Vedeli smo, da je nasprotnik zelo močan. Z enako miselnostjo moramo iti v naslednji dvoboj. Vemo, kakšna ekipa so. Vemo, da bo to v Craiovi pravcati nogometni praznik. Seveda se tja ne gremo branit. Odhajamo odločno igrat, po zmago. Če bomo odigrali, kot smo na prvi tekmi, se nam ni treba ničesar bati," je bil Vidmar miren pred popoldanskim vkrcanjem na letalo v Gradcu. Dopoldne so vijoličasti opravili še en trening, tako je zvečer na prizorišču tekme sledilo le še bežno spoznavanje s stadionom.

Precej bolj stresno bo nocoj. Vidmar je zaradi poškodbe ostal brez svojega najpogostejšega partnerja v obrambni vrsti Svena Šoštariča Karića, pa tudi sam se občasno še vedno ukvarja s poškodbo ramena. "Že od malega imam težave s to 'plitko' ramo. A s treningi, individualnimi programi in vajami jo skušam okrepiti. Nekaj nesreče imam s padci. Malce sem neroden. Čisto popraviti se tega ne da, je pa mogoče vse skupaj spraviti pod delni nadzor," opisuje sindrom, zaradi katerega ima pogosto izpah ramena: "Ko se izpahne, je nekaj dni zaradi bolečin kar neznosnih. A ne dovolim, da me to ovira v trenažnem procesu in nasploh na nogometni poti. Zaradi tega ne izpuščam nobenega treninga." 

Brezkompromisno, kot se loteva svojih deficitov, se bo tudi današnjih nasprotnikov. Čeprav je sodeloval le pri treh evropskih tekmah v življenju, se je naučil dovolj: "Čim je bilo nekaj nezbranosti proti Botevu, Evropa to hitro kaznuje. Tu ni popravnih izpitov. Ko enkrat zamudiš pri posredovanju ... Hvala lepa. Vsako minuto je treba biti na najvišjem nivoju. To ni slovenska liga, to so Evropa, elitni igralci." V primerjavi z bolgarskim Botevom se je romunska Universitatea Craiova v Ljudskem vrtu predstavila kot še bolj fizična ekipa, ki igra na moč. Česa drugega kot pretepa tako na povratni tekmi pred 20.000 gledalci niti ne gre pričakovati: "V bistvu je vsaka tekma boj. To so gladiatorske igre. V vsak dvoboj moraš iti stoodstotno, v nasprotnem ga izgubiš. Gotovo smo se v teh dvobojih proti Romunom precej bolje odzvali kot proti Bolgarom, zaradi česar smo bili nagrajeni. Zakaj tega nismo pokazali že proti Botevu, ne vem. Za mnoge, vključno z menoj, je bila tisto prva evropska tekma doslej. Nismo vedeli, kaj pričakovati. Kulisa je bila izjemna ..." Zdaj vijoličasti vedo, kaj je potrebno za uspeh. Le še izpeljati morajo to na sovražnem terenu. Lažje reči kot demonstrirati. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta