Liga narodov: Slovencem se vse bolj nasmiha nastop na olimpijskemu turnirju

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
05.06.2024 12:10

Slovenski odbojkarji v prvi tekmi turnirja na Japonskem brez izgubljenega niza premagali Turčijo in z optimizmom pričakujejo obračun z Brazilci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tonček Štern je bil neustavljiv, dosegel je kar 22 točk.
Volleyballworld

Slovenski odbojkarji so uspešno začeli tudi drugi turnir lige narodov v japonski Fukuoki. Peta ekipa, ki jim je v ligi morala priznati premoč, je bila Turčija; igralci selektorja Gheorgheja Cretuja so jo premagali s 3:0 (25:22, 26:24, 25:20). V petek zjutraj ob 8.30 bodo Slovenci moči merili z Brazilci. 

Naši odbojkarji nadaljujejo zmagovalni niz v ligi narodov in so iz tekme v tekmo bliže nastopu na olimpijskih igrah. Na prvi tekmi drugega turnirja so bili favoriti, saj jih Turki na pomembnejših tekmah še nikoli niso premagali, poleg tega pa so prvi turnir v Antalyi, pred svojimi gledalci, končali brez zmage. Slovenci so od prve minute igrali resno in odločno, kakovosti so dodali tudi maksimalno borbenost v obrambi, tako da je bilo kljub občasnim težavam, te so bile bolj posledica neugodnih servisov Turkov kot pa slabega slovenskega sprejema, dovolj za zmago. Gladko, a ne priborjeno z lahkoto. 

"To je bila težka tekma, kakršno smo tudi pričakovali od motiviranega tekmeca, ki se bori za vsako žogo. Naša energija na igrišču je bila dobra, prav tako tudi na drugi strani mreže, ampak na koncu je bilo spet vse odvisno od nas. Tekmecem smo dali nekaj majhnih daril, še posebej v prvem nizu in tudi v drugem. A tudi to nam pomaga, da postajamo močnejši, da naredimo korake naprej in se tudi na ta način pripravimo na tekmo proti Brazilcem," je pojasnil Gheorghe Cretu.

V uvodnem nizu so naši fantje z dobro igro povedli 18:11 in kazalo je, da ga bodo gladko dobili. Toda Turki so se jim s serijo dobrih servisov, po katerih je žoga zadevala kote igrišča, približali na 20:21, toda v končnici so storili preveč napak, da bi osvojili niz. Igra v drugem nizu je imela drugačen potek, turški odbojkarji so zaigrali veliko bolje in imeli pred prelomnimi trenutki prednost 21:18, ko je odgovornost v napadu prevzel kapetan Tine Urnaut. Pri rezultatu 23:23, za katerega je imel kar nekaj zaslug, je sicer storil napako, omogočil tekmecu zaključno žogo, a jo je tudi hitro popravil. Najprej s točko za izenačenje, nato z odličnim servisom, prvo zaključno žogo Slovencev pa je z blokom izkoristil Klemen Čebulj. Turki se kljub zaostanku v nizih niso predali. Na začetku tretjega niza so ves čas imeli prednost dveh točk, po zaostanku 9:11 pa so Slovenci dosegli štiri zaporedne točke, najbolj zaslužen za preobrat pa je bil Tonček Štern, ki je tekmo končal z 22 točkami. V napadu se je razigral še Klemen Čebulj in po asu Urnauta je bilo 21:16 za našo vrsto, zadnjo točko na tekmi pa je z asom dosegel Gregor Ropret. 

Slovenska odbojkarska reprezentanca se je prvič uvrstila na OI.
Volleyballworld

"Tekma je bila zelo naporna. Turki so zelo dobro servirali in igrali dobro v bloku in obrambi, tako da smo se morali kar precej namučiti, da smo zmagali. Za nas vsaka zmaga in vse točke prinašajo veliko," je dejal Klemen Čebulj. "Zmagali smo na uvodni tekmi turnirja in ne glede na to, da smo že igrali turnir v Turčiji, smo s tem nekako spet prebili led. Gre za pomembno zmago, saj so točke tisto, ki za nas trenutno največ štejejo," pa je povedal Alen Pajenk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta