Ljudski vrt za derbi razprodan. Odziv Turkov in Šimundže na spekulacije o usodi trenerja Maribora

Miha Dajčman Miha Dajčman
09.05.2024 19:26

Dva dni pred četrtim obračunom vijoličastih in zeleno-belih v sezoni so iz Ljudskega vrta sporočili, da so vstopnice za tekmo pošle in da je Martin Milec tudi uradno podaljšal pogodbo do leta 2026.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi "zunanjih vplivov in pomena tekme" Ante Šimundža pričakuje zahteven derbi. 
Saso Bizjak

Po štirih tekmah v praznem Ljudskem vrtu bo sobotni obračun vijoličastih z Olimpijo odigran pred polnimi tribunami. Dva dni pred tekmo so iz Ljudskega vrta sporočili, da so vstopnice za četrti večni derbi v sezoni pošle. "Končno so vrata Ljudskega vrta odprta. Nismo bili zadovoljni s kaznijo, toda sprejeli smo jo in gremo naprej. Veselimo se, da bodo vrata znova odprta, pričakujem pozitivno ozračje na največji tekmi v slovenskem nogometu," je na tiskovni konferenci pred zadnjo domačo tekmo Maribora v sezoni dejal njegov trener Ante Šimundža

Je lahko prehod, celo skrajnost, kot je dejal Mariborčan, da bo ekipa po tekmah na praznem stadionu zdaj igrala na razprodanem, nevaren za moštvo? "Zelo. Zaradi evforije. Če bi to bil moj prvi derbi, bi verjetno imel problem. Ni pa to moj prvi derbi, šel sem skozi zadeve, ko je bila evforija prevelika. Pa ne govorim o navijačih. Ti imajo pravico biti evforični, imajo vse parametre, da ponesejo ekipo. Želimo si, da nas bodo nosili v dobrem in v slabem, kar so že večkrat storili. Pri nas ne sme biti evforije, ko bo šlo za odločitve, izvedbo, branjenje, tek ... Tu morajo biti igralci, prvi v vrsti pa jaz kot trener s sodelavci, mirni. Pragmatični moramo biti in tekmovalni," se zaveda Šimundža.

Dogajanje pri Olimpiji jih ne zanima

Mariborčani bodo drugo sezono zapored končali brez lovorike, v zadnjih dveh krogih pa bodo na drugem mestu lestvice skušali prehiteti Ljubljančane, ki imajo točko prednosti, v tem tednu pa so ostali brez glavnega trenerja Zorana Zeljkovića, ki je bil odpuščen po 30 tekmah na klopi zmajev. "Po pravici povedano, nas dogajanje pri njih ne zanima. Razlog za to je preprost - preveč spoštujemo nasprotnika, da bi se s tem ubadali. Razmišljamo, kaj se dogaja pri nas, kako pripraviti ekipo in kako iti iz ene skrajnosti v drugo, kar se tiče gledalcev. Morali bomo biti mirni. V pripravah smo bili osredotočeni le na tekmo. Na derbi se ni težko pripraviti, to je priviligij. Igramo proti drugemu največjemu klubu v državi, vedno je dobro tekmovati z njim," je dejal Šimundža.

Maribor je spomladi najboljša ekipa prve lige, na igrišču po zimskem premoru ni priznal poraza, pod vodstvom Anteja Šimundže pa je zmagal na obeh derbijih. Kapetan Martin Milec meni, da je za preporod zaslužen prav trener. "Fantje izpolnjujejo zahteve, začeli so dojemati, kaj pomeni DNK Maribora in kaj derbi pomeni mestu. Izvedba je njihova, seveda z našo pripravo, gre za sorazmerje in veseli me, da smo uspešni. Da se je to zgodilo z mano? Okej. Toda igralci so tisti, ki so začeli to sprejemati in verjeti," je povedal snovalec taktike vijoličastih.

V velikem klubu nikdar ni miru

Pričakuje zelo zahtevno tekmo. "Zaradi vseh zunanjih vplivov in pomena tekme in tako se tudi pripravljamo." Na vprašanje, ali je z "zunanjimi vplivi" ciljal na poročanje portala Nogomania, kjer se sklicujejo na turške vire, da se bi s prihodom turških investitorjev pod Kalvarijo lahko zamajal njegov stolček, je 51-letnik odgovoril. "Ne, ne. To ni moja stvar, na to nimam vpliva. Vpliv imam le na svoje delo. Da pa se to dogaja, je velik pokazatelj, da je Maribor zelo velik klub. V velikem klubu nikdar ni miru," je dejal trener Maribora.

Iz Ljudskega vrta so sporočili tudi kadrovsko novico. Martin Milec je pogodbo z vijoličastimi podaljšal do poletja 2026, kar je kapetan pred tedni že potrdil, a zdaj je to še uradno. "Z izkušnjami in prezentacijo, ki jo daje, je zelo pomembno, da je del ekipe. Zame pa je najbolj pomembno, da je zdrav. Po karieri ga čaka še preostanek življenja in delamo v tej smeri, da je zdrav. Zdaj je, počuti se dobro. Pomembno mi je, kaj da s svojim odnosom, tako kot še nekaj starejših igralcev, na treningih in tekmah. Milec je marsikaj dal skozi, pluse in minuse, ter dobro vpliva na ekipo. Šel je skozi veliko tekem in tudi od njega bo odvisno, kako obvladovati evforijo na takšni tekmi. Upam in verjamem, da v pravi smeri," je dejal Šimundža.

Če se člani Maribora borijo za drugo mesto in morebitno uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo, če zmagovalec finala pokala med Rogaško in Gorico ne bi pridobil licence za nastope v Evropi, pa lahko danes ob 17.30 v Rogozi mladinci vijoličastih z zmago nad Brinjem iz Grosuplja potrdijo naslov prvakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta