Mariborska legenda Dakarja po odstopu: Letošnji mi ni bil namenjen

ŠR
15.01.2024 19:36

Simon Marčič se je več ubadal z okvarami kot dirkanjem, zato je bil sloviti reli prisiljen predčasno zaključiti štiri etape pred koncem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simon Marčič je hitro dvignil glavo in že pogledal proti naslednjemu Dakarju. 
Osebni arhiv

Bil je to jubilejni deseti nastop na reliju Dakar za Simona Marčiča, s čimer je prejel naziv legenda Dakarja, toda mariborski motorist bo 46. izvedbo najprestižnejše vzdržljivostne preizkušnje izven urejenih cest najraje čim prej pozabil. V uteho mu bo le tretje mesto v četrti etapi v razredu Original, sicer pa se je ves čas ubadal z okvarami. Več energije je potrošil z orodjem v rokah kot za dirkanje: amortizer, menjalnik, pogonski agregat ..., slednji ga je prisilil k predčasni vdaji po sedmih dirkah. 

Mariborski motorist je popravil amortizer, menjalnik, zamenjal je pogonski agregat, a izdal ga je tudi drugi. 
Osebni arhiv

Po 438-kilometrski in ekstremno zahtevni etapi od Riada do Al Duvadime, ki je postregla s kamnito podlago v labirintih rečnih kanjonov kot neskončnimi peščenimi sipinami, je izobesil belo zastavo. Pa je dolgo v noč pripravljal motor za ta dan, vedel je, kaj ga čaka. "To je bil moj najtežji dan na Dakarju," je iz Savdske Arabije sporočil Simon Marčič. Do bivaka je zaradi težav z motorjem prispel šele ob deseti uri zvečer, takrat še prepričan, da bo startal tudi v osmi etapi, toda pošteno se je zmotil.

Osebni arhiv
Osebni arhiv

Z drugim pogonskim agregatom, ki si ga je sposodil (brez prvega je ostal že v prvi etapi in z njim tudi možnost za tekmovanje v skupnem seštevku), tudi ni imel sreče. Kmalu pa startu kraljevske etape so se pričele težave. "Pri odlomljenem vijaku je pričelo iztekati olje na glavi motorja. Motor se je pregreval, čeprav sem olje dolival na vseh mestih, kjer smo točili gorivo, pa tudi domačine sem prosil zanj v upanju, da etapo končam. Sicer mi je uspelo z velikim zaostankom, vendar se je hitro pokazalo, da je vsega konec. Čez noč v nekaj urah tega ni bilo moč zamenjati in žal končujem Dakar. Letošnji mi ni bil namenjen," je bil razočaran Štajerec. A je hitro dvignil glavo in pogledal proti naslednjemu letu, ko upa, da si bo lahko privoščil nov model motorja, ki pride na tržišče spomladi. Vsi te sreče nimajo, karavana relija je danes zavita v črnino, saj je preminil 45-letni španski motorist Carles Falcon, ki se je hudo poškodoval v drugi etapi.

Osebni arhiv

Slovenske barve bo v finišu relija branil Toni Mulec. Po skromnem startu je koroški motorist, ki pa uživa pomoč ekipe, vse višje. V osmi etapi je osvojil najboljšo uvrstitev, 13. mesto, v skupnem seštevku pa je ostal na 14.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta