Mariborski olimpijci: V Tokio le pogledat, zdaj kolajna ni izključena

Zala Bedenik
26.07.2024 11:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tjaša Stanko je del ekipe, ki piše zgodovino.
Epa

V Pariz bo letos odpotovala najbolj množična slovenska reprezentanca doslej, v kateri je tudi sedem mariborskih športnikov, pet jih bo na največjem športnem spektaklu nastopilo prvič. Peterico slednjih sestavljajo odbojkarja Alen Pajenk in Rok Možič (Rok Bračko bo le treniral z ekipo), judoista Metka Lobnik in Enej Marinič ter rokometašica Tjaša Stanko, plavalka Katja Fain in jadralec Žan Luka Zelko pa sta nastopila že v Tokiu. 

Epa

Brez veselja, dokler ni bilo uradno

Enej Marinič je v zadnjem trenutku izvedel, da bo del olimpijske reprezentance. "Da se bom lahko udeležil olimpijskih iger, sem izvedel šele v začetku julija. To sem sicer predvideval že nekaj časa zaradi govoric o diskvalifikaciji ruske reprezentance, nisem pa se želel vnaprej veseliti, počakal sem, da sem bil uradno potrjen," je povedal judoist Branika v najtežji kategoriji - nad 100 kg. Ob podatku, da bo prvi mariborski judoist na olimpijskih igrah, je dodal: "Iskreno, tega nisem vedel. Zelo sem počaščen in vesel." Za pripravo je imel zelo malo časa. "Zaradi nastale situacije visokih pričakovanj v Parizu nimam, ampak na blazino bom stopil samozavestno in kar bo, bo." Za zadnje priprave je izbral domače mesto, življenja v francoski prestolnici pa se ne bo naužil. Nastopil bo v petek, 2. avgusta, že dan po tekmi pa se vrne v Slovenijo. 

Ijf

Dlje časa je za nastop v Parizu vedela judoistka Metka Lobnik, ki bo dan pred Mariničem tekmovala v kategoriji pod 78 kg. Navdušena je nad uvrstitvijo na olimpijske igre: "Uvrstitev na olimpijado je pokazatelj, koliko truda sem vložila v judo, še posebej v zadnjih treh letih." O svojih ciljih je članica kluba Apolon dejala: "Želim prikazati najboljše borbe, kar znam, in z vsako borbo napredovati višje." Navdušena je predvsem nad ekipnim vzdušjem, veseli se potovanja z reprezentanco in bo navijala tudi za druge, zlasti za odbojkarje. Povedala je tudi, da je razlika med olimpijskimi igrami in drugimi tekmami ogromna, kar naj bi se kazalo predvsem v večji gledanosti juda in boljši organizaciji. "Po tekmi si bom zagotovo ogledala Pariz in njegove znamenitosti," je povedala Lobnikova, ki jo bosta v Champ-de-Mars Areni podpirala tudi njena starša.

Tadej Regent

Tjaša Stanko je del pomembne športne prelomnice, saj je prispevala k uvrstitvi prve slovenske ženske ekipe na olimpijske igre. "Dosegle smo zgodovinski uspeh za Slovenijo, lahko smo ponosne. Upam, da se bo v prihodnosti še več ekipnih športov uvrstilo na olimpijado," je dejala 26-letna mariborska rokometašica. Bolj kot Eifflovega stolpa se veseli olimpijske vasi, otvoritve in tekem. Prvo proti Danski bodo odigrale že dan pred uradno otvoritvijo olimpijskih iger. "Tudi če Pariz velja za znano mesto, ne gremo tja kot turistke, naša prioriteta je rokomet. Vse je usmerjeno v to, da 25. julija stopimo na igrišče maksimalno pripravljene," je dejala rokometašica serijskih državnih prvakinj, Krima Mercatorja.

Štafeta obliž na razočaranje

Katja Fain se tokrat ni uvrstila na olimpijske igre v posamičnih disciplinah kot v Tokiu, temveč s štafeto 4 x 100 m. "Želela sem si individualnega nastopa in sem razočarana, da se to ni uresničilo," je priznala 22-letna plavalka Branika. Kljub temu se je dobro pripravila za nastop. "Cilj je, da se uvrstimo najvišje, kar gre. Vem, da se bo vsaka od nas potrudila stoodstotno." Fainova je povedala, da je prednost tekme z ekipo manjši pritisk, saj se razdeli na štiri plavalke. Na štartni blok bo zato lahko stopila bolj sproščeno. Največ ji pomeni, da bo del športnega spektakla in najštevilnejše reprezentance v slovenski zgodovini.

Sašo Bizjak

Tudi Žan Luka Zelko je že izkušen olimpijec, saj je tekmoval na prejšnjih olimpijskih igrah. Povedal, da je v Tokio šel "le pogledat", cilji za Pariz so mnogo višji. "Moj realni cilj je prva deseterica, seveda pa je želja po medalji vedno prisotna," je povedal 29-letni jadralec. S pripravami je bolj zadovoljen kot pred Japonsko. "Pripravljenost je tokrat boljša zaradi menjave trenerja, sem tudi starejši in bolj zrel." Spoznavanje regatnega polja je bilo na Japonskem zelo omejeno, na morju v okolici Marseilla, ki je sicer precej oddaljeno od osrednjih tekmovališč v Parizu, pa je treniral kar tri mesece in ga ima v mezincu. Veseli se tudi navijanja za druge slovenske športnike. "Definitivno si želim ogledati finale plezalne tekme in navijati za mojo prijateljico Janjo Garnbret," je nasmejano dodal. Zanj bo na njegovi tekmi navijala tudi mama, žal pa ne njegova punca, atletinja Anita Horvat, ki bo ob istem času tekmovala kakšnih 800 kilometrov vstran v Parizu.

Žan Luka Zelko ima zelo visoke cilje. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta