Med navijači na Giru: Treba je jesti makarone. Pogačar je dobil dve porciji

Uroš Gramc Uroš Gramc
26.05.2024 15:49

Le presežki za slovenskega šampiona so veli iz ust navijačev. In prepričanje, da bo takšnih še več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le redki vedo, kaj je bilo treba prestati za navijanje na vrhu Monte Grappe. 
Andrej Petelinšek

Tadej Pogačar si je invazijo navijačev zaželel in jo tudi dobil. Za dva dni, ko je bil Giro najbližje Sloveniji, so preplavili ceste v zamejstvu, v Dolomitih. Vrhunec je bil v soboto na Monte Grappi. Redko se zgodi, da karavana kak vzpon preči dvakrat, sploh tako zahtevnega, kar so kolesarski navdušenci zagrabili z obema rokama. Najbolj hrabri so se nanj povzpeli s kolesi, za nameček v dežju. Šele za profesionalce je posijalo sonce.

"Potrebujete zgodbo? Mi jo imamo. Bilo je grozljivo," nas je ob vznožju nagovorila Eva Božič. Družba petih iz Logatca jo je dopoldne pred etapo mahnila na vrh, čeprav je lilo in na vrhu ni bilo več kot pet stopinj. Trije so se premočeni in prezebli vrnili v dolino, dvema pa huda ura ni prišla do živega in sta karavano pričakala na vrhu. "Serpentine se vlečejo, je pa bilo doživetje. Nismo bili edini, bila je kar akcija, avtodomi po ovinkih," je sceno popisal Miha Nagode. Kaj jih je sploh potegnilo v to divjo avanturo? "Da sam probaš, kako trpijo. To so živali, ne ljudje." Florijan Ambrožič ga je smeje dopolnil: "Ti ne trpijo, samo zebe jih." Občuduje sposobnosti elitne kolesarske druščine, sploh Pogačarja. "Car. Žival. Neverjeten je," je strnil misli. Nagode pa je dodal: "Treba je jesti makarone, je rekel Matej Mohorič, potem leti. Pogačar je dobil dve porciji."

Andrej Petelinšek

Veseli so, da Slovenija nima le Pogačarja, ampak še številne druge. "Zdaj vsi v Sloveniji kolesarimo in vedno več nas bo. Veliko jih še pride," je prepričan Nagode. Družina iz Vodic že pozna fanta, ki vrti pedale v Pogi Teamu in bo nasledil Pogačarja. Oni pa bodo navijali zanj kot za heroje sedanjosti tudi na Giru in Touru. "Zelo zabavno je, žurka," je povedal devetletni Nejc Peršolja. Njegov hobi je zbiranje bidonov. "Enaindvajset jih že imam. Največ mi pomeni od Eugenie Bujak, ki mi ga je podpisala in dala na Elizejskih poljanah. Takrat so fantje končali, punce pa startale."

Slovenske navijače smo na Monte Grappi srečali praktično na vsakem koraku, pa tudi v mestu in dan prej na poti proti Sappadi. Nekateri so prišli za cel konec tedna, drugi le za en dan. Med slednjimi so bili štirje prijatelji, študenti in bivši študenti iz Kopra. Kdo jih je spodbudil? "Taksi očka," so v smehu pokazali na šoferja Petra. "Že lani smo bili trije na Višarjah. Itak smo bili navdušeni. Morali smo spet priti. In se je splačalo," je dejal Žan Zver. Ni se mogel odločiti, kdaj je bilo boljše: "Lani je bil kronometer, cel dan se je dogajalo in bilo je bolj napeto. Tu pa gredo dvakrat mimo in potem jih morda še pred ciljem ujamemo." Nič manj niso navijali, ker je imel Pogačar dirko že dobljeno. Pa mu bo šlo tako tudi na Touru? "Pestro bo," ni upal napovedati Jan Jereb. "Sposoben je. To je tukaj dokazal. Bil sem prepričan, da bo zmagal, ampak da bo s takšno prednostjo in dobil še toliko etap, pa si nisem mislil," je povedal Matjaž Pinter. "Giro je imel bolj za ogrevanje, na Touru pa jih bo pojedel," pa je hrabro pristavil Zver.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta