(VIDEO in FOTO) Tadej Pogačar ob zmagi za zgodovino: Nora atmosfera od vznožja do vrha

Jutri bo v Rimu parada zmagovalcev, a slovenska zabava ob osvojitvi roza majice na dirki po Italiji Tadeja Pogačarja je bila že danes tik čez mejo v Benečiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Že nekaj časa se je vedelo, zdaj je potrjeno, čeprav še ni uradno - Tadej Pogačar je veliki zmagovalec 107. dirke po Italiji. S šesto etapno zmago je zaokrožil rožnato pentljo, dobil je tudi zadnjo gorsko v Bassanu del Grappi pred zaključno parado v Rimu, kjer bo jutri na prestolu nasledil prvega Slovenca z zmago na tritedenski pentlji pri zahodnih sosedih - Primoža Rogliča. 

Reuters

"Roza majico smo si želeli od druge etape. Veliko obveznosti je bilo vsak dan. Danes je bil zadnji test pred poletjem, kako dober sem na vzponih. Mislim, da je uspel," je dejal Pogačar, ki so ga na najtežjem vzponu dneva in morda kar cele dirke, nosili navijači. Zaradi bližine Slovenije je vihrala nepregledna množica naših trobojnic, skoraj na vsakem metru 18-kilometrskega vzpona Monte Grappa, ki so ga kolesarji pred spustom proti cilju v Bassano del Grappa morali prevoziti dvakrat, je bil kakšen. "Neverjetno je bilo od vznožja do vrha, nora atmosfera," je bil navdušen prvi kolesar sveta. 

A moral je biti tudi previden. "Bilo je nekaj trenutkov, ko je kdo prišel preblizu, se te poskušal dotakniti ali kaj podobnega in te je v resnici kar močno udaril. Moral si biti kar pripravljen na kaj takega, biti stabilen na kolesu, da ne bi padel. Enkrat je ob meni tekel nekdo z baklo. Bilo je malo na meji, da bi me opekel, čutil sem že iskrice na roki, ampak nič se ni zgodilo. Dokler se nič groznega, je vse v redu." Ne le na gori, povsod so bili Slovenci zadnja dva dneva, tudi na startu, na cilju in vmes. Le navijači, pa tudi prijatelji, starša in srčna izbranka Urška Žigart

Epa

"Mislim, da nihče ni pričakoval takšne zmage, mislim, da je kar pustil pečat. Nikoli ni lahko, tudi ko že ima sedem minut, še kar dodaja in dodaja. Pač nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Ampak mislim, da smo lahko spremljali lepe tri tedne. Za nas v ozadju moče malo bolj stresne, ampak tako je pač vedno," je dejala Bistričanka, ki je izpustila svojo dirko, da bo lahko v Rimu prisotna ob svojem izbrancu. In nato še ves teden, ko bo počival in preden se bo podal na priprave za naslednji cilj - Tour de France, nam je razkril športni direktor pri UAE Emirates Matxin Joxean Fernandez. "Ne vem, če bo celi teden. Bomo videli, kdaj bomo že na višini. Ampak ene tri, štiri dni je plan povsem odklopiti in probati uživati," je povedala Žigartova. 

Pogačar ima v skupnem seštevku 9:56 prednosti pred drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Felipejem Martinezom (Bora-Hansgrohe), kar je največ po 59 letih. Za 38 sekund je izboljšal razliko, ki jo je leta 2006 postavil Italijan Ivan Basso. Nekaj časa se je v zadnji gorski etapi zdelo, da bo ta višja od desetih minut. "Ne, to ni bil cilj, po to ne greš. To ne zaznamuje tvoje kariere. Sploh ni pomembno, četudi zmagaš z eno sekundo, sploh ni pomembno. Na tem Giru se je pač tako zgodilo, ampak ni bilo nič lahkih trenutkov. Poklon tudi drugemu in tretjemu in vsem, ki so se vsak dan borili do Rima," je dejal Pogačar. 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta