MotoGP: Nova izjema v pravilu šampionov?

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
18.10.2024 06:00

Še štiri dirke so do konca sezone v razredu MotoGP, kjer lahko Jorge Martin postane prvi svetovni prvak iz netovarniškega moštva po 23 letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin ali Bagnaia, samo to je še vprašanje.
EPA

Ne le s selitvijo proti ekvatorju (od tega vikenda nas čaka trojček dirk v Avstraliji, na Tajskem in v Maleziji), sezona v elitnem motociklističnem razredu MotoGP se približuje vrelišču tudi z napetim bojem za naslov svetovnega prvaka, ki bi lahko postregel z zgodovinskim razpletom - zmagoslavjem dirkača v netovarniškem moštvu. No, ne bi se zgodilo prvič, štirikrat se je že, a nazadnje pred skoraj četrt stoletja, ko je Valentino Rossi leta 2001 pri zasebnem moštvu Honde Nastro Azzuro začel svoj dominanten pohod do sedmih naslovov v kraljevskem razredu in drugega mesta večne lestvice (Giacomo Agostini jih ima osem).

Priložnost se letos ponuja Špancu Jorgeju Martinu - podobno je sicer lani zapravil -, ki ima štiri dirke pred koncem (ob omenjenih še v Valencii) deset točk prednosti pred dvakratnim zaporednim prvakom, Italijanom Francescom Bagnaio. Gre za boj dirkačev na dveh ducatijih - Bagnaia je član tovarniške ekipe, Martin zasebnega moštva Pramac. V primerjavi z ostalimi zasebnih Ducatijevih moštev (Gresini, za katero nastopata brata Marquez, ali VR46, ki jo vodi Rossi), ki uporabljajo lanski model motocikla, lahko Pramac dirka z letošnjo različico, zato Martin sedi na praktično enakem dirkalniku kot Bagnaia - hudič je le v podrobnostih, kot so posodobitve -, zato je tudi tako konkurenčen.

Nasploh je Ducati v postcovidnem času zavladal kraljevskemu razredu in že od leta 2020 osvaja konstruktorske naslove. V tem času sta se dvignila tudi ostala evropska proizvajalca, prav tako italijanska Aprilia in avstrijski KTM, tako da so s skupnimi močmi japonsko konkurenco, ki je dominirala pred obdobjem covida, izrinili povsem v cono irelevantnosti - Yamaha in Honda zasedata dno konstruktorske lestvice, Suzuki se je ob koncu 2022 raje kar umaknil s tekmovanja. 

A tudi evropska konkurenca ducatijem, pa četudi gre za lanske modele, ne seže do stopalk. Med prvimi desetimi dirkači v skupnem seštevku je kar sedem Ducatijevih. Res pa je, da iz njegovih "drugorazrednih" moštev do stopničk redno prihaja le šestkratni prvak kraljevskega razreda Marc Marquez. Tudi zato so se v tovarniškem moštvu odločili, da bo naslednje leto prav on prestopil k njim namesto Enee Bastianinija. Drugi kandidat je bil Martin, pa je - izvisel. Dodaten motiv za Španca, da zagreni življenje vrhovnim šefom, ki bi na vrhu gotovo raje videli "originalno" ekipo, preden odide k - tovarniški Aprilii. Ja, ne glede na to, kako dober motocikel ima pod zadnjico, vsak dirkač stremi k tovarniškim moštvom. Ker nepisano pravilo pravi, da se le z njimi postane šampion. Izjeme pa pravilo potrjujejo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta