Na olimpijskih igrah tekmoval tudi obsojeni pedofil, nato se je zlomil: "Pred desetimi leti sem naredil grozno napako"

Va
14.08.2024 10:08

Nizozemski olimpijec je bil obsojen za posilstvo 12-letnice, ki ga je predtem na facebooku zaprosila za prijateljstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Steven van de Velde 
EPA

Šestindvajsetletni Steven van de Velde je bil obsojen na štiri leta zapora, ker je kot 19-letnik posilil 12-letno deklico. 

Nizozemski odbojkar na mivki je sprožil novo ogorčenje, ko je sodeloval na olimpijskih igrah v Parizu. Publika ga je izžvižgala na vsakem od štirih nastopov, piše Index.hr. Združenja za zaščito pravic žensk so pred igrami sprožila kampanjo, da se obsojenemu pedofilu prepove nastopiti na olimpijskih igrah. Online peticija je nabrala okoli 100 tisoč podpisov. Van de Velde je kljub temu tekmoval, ni pa živel v olimpijski vasi z drugimi športniki, temveč v najeti hotelski sobi. Varovali so ga trije varnostniki. 

Nizozemec je izpadel v osmini finala, pred evropskim prvenstvom v Haagu pa je zdaj nagovoril javnost.        

"Rekel sem si, da mi morda ne bi bilo treba v Pariz. Pred desetimi leti sem naredil grozno napako in moram s tem živeti. Ampak žaliti ljudi okoli mene, mojega soigralca Matthewa, soprogo, otroka, to je preprosto preveč. Prosim vas, pustite mojo družino pri miru," je izjavil v joku. 

Van de Velde je stik s takrat mladoletno Angležinjo navezal, ko mu je na facebooku poslala prošnjo za prijateljstvo. Kmalu je odšel v njeno domovino. Zavedajoč se, koliko je stara, jo je opil in po njenem pričevanju trikrat posilil. Nizozemska ga je izročila britanskemu pravosodju, na sodišču je vse priznal in bil obsojen. Kazen je nato prestajal v domovini, tam pa so mu jo znižali s prekvalifikacijo kaznivega dejanja iz posilstva v "seksualno dejanje, ki ruši družbene norme". Na svobodi je bil po 13 mesecih. 

Žrtvi so ostale hude psihične posledice. Nekajkrat se je že samopoškodovala in predozirala, je še objavil hrvaški portal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta