Najboljši v nizkem startu

20.04.2024 05:30

Začne se diamantna liga v atletiki, Kristjan Čeh se bo prvič predstavil 10. maja v Dohi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred Kristjanom Čehom je velik izziv - premagati novopečenega svetovnega rekorderja.
EPA

Kitajska bo gostila uvodni tekmi diamantne lige 2024, najvišje ravni atletskih mitingov na svetu. Serija se bo začela danes v Čiamenu in se 27. aprila preselila v Šanghaj. Na teh dveh prizoriščih ne bo slovenskih predstavnikov. Ti se bodo prvič predstavili v Dohi 10. maja, kjer bo tekmoval tudi nekdanji svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh. Sklepno "diamantno" dejanje olimpijske sezone bo 13. in 14. septembra v Bruslju, kjer se bodo zbrali finalisti, zmagovalci pa bodo osvojili diamantne pokale za skupno zmago.

Vmes bosta dve veliki tekmovanji v kraljici športov. Med 26. julijem in 11. avgustom bodo v Parizu na sporedu olimpijske igre, zadnji miting diamantne lige pred največjim športnim tekmovanjem na svetu bo 20. julija v Londonu. Pred tem bo med 7. in 12. junijem na Olimpijskem stadionu v Rimu še evropsko prvenstvo.

Slovenska atletika na temelju izidov v zadnjih letih na vseh omenjenih tekmah pričakuje boj za zmagovalni oder. Že marca letos je v odsotnosti številnih najboljših svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmah z bronom v skoku v višino na dvoranskem SP v Glasgowu osvojila Lia Apostolovski. Dosegljiva je tudi najvišja stopnička, na kateri je pred dvema letoma stal Čeh na SP v Eugenu.

Ptujčan je predlani zmagal na vseh diamantnih tekmah v disciplini, lani pa ne, vendar je finalno tekmo začel na prvem mestu v seštevku. S predzadnjim metom tekme ga je na drugo mesto presenetljivo potisnil Avstralec Matthew Denny. Da bo letošnja sezona v metu diska zelo zanimiva in da niti Čehovo odličje na velikih tekmah kljub številnim njegovim metom prek magične meje 70 m ni samoumevno, je pokazal tudi letošnji 14. april. Tedaj je mladi litovski atlet Mykolas Alekna v ameriški Ramoni dosegel nov svetovni rekord z metom, dolgim 74,35 metra. S tem je izboljšal najstarejši moški svetovni rekord v atletiki (74,08 m) Nemca Jürgna Schulta, ki je veljal skoraj 38 let. Alekna bo v rimski prestolnici branil zlato s prejšnjega EP, olimpijsko zlato pa Šved Daniel Stahl, ki je lani z zadnjim metom tekme v Budimpešti Čeha potisnil na drugo mesto in mu odvzel zlato na SP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta